Cum însănătoșește varza murată flora intestinală

Banner Film Experience

Sunt sute de ani de când omenirea consumă varză murată, cu precădere marinarii aveau grijă să nu le lipsească în lungile călătorii pe mare, pentru a-și asigura vitamina C ce combate scorbutul. Bineînţeles că în acele timpuri nu se ştia de ce varza murată acționează benefic asupra organismului, dar erau prea bine cunoscute efectele sale.

Modul ideal de a conserva varza este acela tradiţional, cum făceau bunicii noştri, în saramură  – o lingură de sare la un litru de apă – la care se pot adăuga hrean, mărar, ardei iuţi, boabe de porumb.

Calitățile probiotice ale verzei întăresc flora intestinală

Condimentele contează mai puţin, cel mai important e procesul numit “vânturarea apei”: după vreo 3 zile de la umplerea butoiului se scoate într-un vas apa cu ajutorul unui furtun şi se pune înapoi, operaţie care se repetă de câteva ori, ceea ce va genera o fermentare naturală.

Acest proces transformă varza într-un produs cu calităţi probiotice, capabil să întărească flora intestinală, să ne protejeze de anumite boli şi să amelioreze imunitatea.

Dar să vedem ce substanţe nutritive se găsesc în acest aliment banal:

  • vitamina A, C, E – antioxidante şi antiinflamatorii. Este suficientă o porţie de salată de varză pentru a asigura necesarul zilnic de antioxidanți;
  • izotiocianaţii – elemente care se produc în urma fermentaţiei, au un rol important în blocarea celulelor cancerigene şi în distrugerea lor în mod natural;
  • vitamina U, esenţială în tratarea ulcerului şi protejarea sistemului digestiv;
  • săruri minerale, potasiu, calciu, zinc şi calciu, toate importante pentru fortificarea organismului şi întărirea sistemului nervos;
  • concentraţia salină ajută persoanele cu tensiune scăzută să-şi revină rapid în cazul unei crize manifestate prin ameţeli şi senzaţie de leşin. Persoanele cu tensiune mare trebuie să o consume, tocmai de aceea, cu moderaţie;
  • fiind bogată în fibre, varza murată combate constipaţia;
  • prezenţa sulforafanului stimulează şi protejează ficatul.

Nu e de mirare că mahmureala după băutură se alungă cu vreo două căni zdravene de ”moare”, zeama de varză conţinând principii active şi vitamine importante, ce combat excesul bahic.

Articol scris de Iuliana Zamfir

Sursa foto: retetefeldefel.ro


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × one =