Datini și tarife de sărbători în România

Banner Film Experience

sarbatori-2015Românii spun că nicăieri sărbătorile nu sunt mai frumoase ca acasă: în Maramureş, Bucovina și Transilvania peisajele sunt splendide și obiceiurile zonei sunt intact păstrate.

Datini și tarife de sărbători în Maramureș

Oricine a petrecut măcar o dată sărbătorile de Crăciun şi/sau Anul nou în Maramureş s-a ales cu amintiri pentru o viață. Evenimentul de maxim interes al lunii decembrie este Festivalul de datini şi obiceiuri populare din Satu Mare, desfăşurat între 27 şi 28 decembrie. Participă sute de oameni, unii sosiţi chiar și din alte ţări europene; sunt colindători în haine colorate, cu pălării împodobite, cu măşti fioroase sau îmbrăcați în urs. Femeile vor purta portul popular, slăvind  Naşterea Domnului şi trecerea în noul an.

Turiştii care vin din întreaga lume se vor bucura de meniuri spectaculoase în care figurează în principal felurile de mâncare tradiţionale, obţinute natural, în gospodăriile ţărăneşti. Cine ajunge mai devreme de 24 decembrie va putea astfel participa şi la tăierea porcului.

Cât despre cazare, zeci de pensiuni sunt pregătite din timp pentru a primi oaspeţi: casele înalte, cu pridvor din lemn, decorate cu ştergare cusute de mână sau cu ulcele de lut vă vor odihni privirea şi sufletul.

Şi, cum ninge bine în nordul ţării, zăpada care se va aşterne va completa decorul şi vă va dărui o senzaţie de întoarcere la copilărie.

 • Preţul unui Crăciun petrecut în Maramureş pornește de la 500 lei de persoană, tariful include – cazare în cameră dubla, demipensiune și masă festivă.
 • Un sejur de minim 3 nopți de Revelion pornește de la 800 de lei de persoană, tariful include – cazare în cameră dublă, masa festivă de Revelion.

Datini și tarife de sărbători în Bucovina

Bucovina nu rămâne nici ea mai prejos, sărbătorile de iarnă petrecute în această zonă nu pot fi decât pline de surprize şi vor prilejui întâlnirea cu rădăcinile şi tradiţiile populare.

La Suceava are loc în fiecare an, pe 27 şi 28 decembrie, Festivalul de datini şi obiceiuri populare, eveniment care atrage anual mii de colindători şi mii de turişti.

Dar nu este singurul loc în care putem asculta colinde sau urări de sfârşit de an: manifestări similare au loc la Todireşti, la Vatra Dornei, la Cajvana spre încântarea tuturor celor prezenţi.

Bucovina pune la dispoziția turiştilor o gamă variată de pensiuni, hoteluri şi restaurante. Mâncărurile servite sunt preparate după toate regulile bucătăriei româneşti, nu lipsesc bucatele de post în perioada premergătoare Crăciunului, iar din meniul de sărbătoare cârnaţii gustoşi, sarmalele moldoveneşti şi plăcintele cu răvaş. Vă puteți plimba cu sania trasă de cai, iar doritorii de schi se vor putea aventura pe pârtia din Vatra Dornei.

 • Preţul unui Crăciun în Bucovina porneşte de la 700 lei de persoană, tariful include – cazare în cameră dubla, demipensiune și masă festivă.
 • Un sejur de minim 4 nopți de Revelion pornește de la 1000 de lei de persoană, tariful include – cazare în cameră dublă, pensiune completă și masa festivă de Revelion.

Datini și tarife de sărbători în Brașov

Iubitorii de munte, aer curat şi linişte se pot însă orienta spre ofertele pe care le pune la dispoziţie oraşul Braşov.

Ca în fiecare an, aprinderea bradului uriaş din centrul oraşului marchează şi începutul unei perioade turistice şi de pregătiri intense pentru a acoperi necesităţile tuturor celor care vin să-şi petreacă sărbătorile aici.

Între 11 şi 13 decembrie va avea loc şi aici un festival de datini strămoşeşti, “Leru-i ler”, anul acesta fiind la cincea ediţie. Participanţii, colindători în costume populare, vor surprinde şi bucura turiştii prezenţi în oraş.

Pregătit din timp pentru a-şi primi oaspeţii, Braşov oferă tuturor doritorilor o gamă largă de hoteluri, inclusive de lux, pensiuni şi restaurante.

 • Preţul unui Crăciun în Brașov porneşte de la 600 lei de persoană, tariful include – cazare în cameră dublă, demipensiune și masă festivă.
 • Un sejur de minim 3 nopți de Revelion pornește de la 400 de lei de persoană, tariful include – cazare în cameră dublă și masa festivă de Revelion.
 • Toate tarifele sunt practicate pentru grupuri de minim 4 până la 60 de persoane.

Nu trebuie decât să vă grăbiţi să faceți rezervare! Sărbătorile se apropie!

Articol scris de Raluca Nechita

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Sunt din Moldova, o iubesc si mereu spun ca nicaieri nu-i ca la Iasi, dar in momentul in care ajung in Maramures sunt vrajita de tot. De oameni, de locuri, de obiceiuri, de bucatele alese. Daca nu m-as fi nascut in Moldova cu siguranta m-as fi nascut in Maramures. Iubesc deopotriva la fel de mult Modova si Maramuresul.

 2. Goleanu Anisoara says:

  De sarbatori, la noi in casa se aud mereu colinde.Am DVD-uri cu multe colinde si ne place sa le ascultam si sa le cantam.Se organizeaza in oras spectacole cu traditiile de prin diferite zone si le urmaresc cu atentie si multa bucurie.Sunt mandra ca sunt romanca si n-as pleca din tara mea nicaieri! Aici e ACASA si ACASA e cel mai bine!

 3. (puiu) barbalata mirela says:

  Am fost in Maramures 2 ani la rand si pot spune ca este o zona absolut minunata. De sarbatorile de iarna nu am fost niciodata desi, sincer, mi-as dori foarte mult. Dar, in primul rand nu am putea (eu si sotul meu) din cauza serviciului (sotul este militar si in aceasta perioada nu se dau libere) si, nu in ultimul rand, din motive financiare.
  Sa fim realisti, pentru un minim de 3 zile ar trebui sa avem un buget de 1500 lei (cu tot cu transport), daca nu chiar mai mult. Nu este o suma mare si, sunt convinsa, ca se merita. Dar totusi, aceasta suma nu este la indemana oricui. Iar familiile care au salarii mici si mai au si copii, nici atat.
  Nu vreau sa fiu negativista, dar realitatea este aceasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 − 1 =