Măi, mămică, eu de câte ori am musafiri fac la aperitiv mâncarea asta. E bună de-o mănânci cu ochii și poate să se bucure de ea și ăla de are colesterolul crescut și ăla de ține regim și ăla de e sănătos tun.
Are ingrediente puține și se gătește repede. Fata mea cea mare de la București, aia de ți-am zis că e atentă la siluetă, a calculat caloriile per porție. Zice că nu-s mai mult de 600. Deci, puține!
Da’ să-ți mai zic ceva. E și foarte spornică, arată bine în farfurie și rezistă la frigider încă 2-3 zile de la preparare, dacă pui o folie de plastic bine întinsă peste platoul în care-ai servit-o.
Ia și notează ingredientele și modul de preparare:
Ai nevoie de o jumătate de kilogram de carne de vită, pe care s-o cureți de pielițe și de grăsime și pe care, după ce o speli bine, o tai în bucăți mari și o pui la fiert.
Buuun… Cât fierbe carnea, pui un sfert de kilogram de cartofi la fiert, în coajă. În timp ce fierb la foc moderat, nu sta degeaba! Taie 150 de grame de ceapă în stil julien, scurgi bine 200 de grame de castraveți murați de zeama aia a lor și-i tai cubulețe.
După ce-au fiert cartofii și s-au răcit, îi cureți de coajă, îi tai cubulețe mici, la fel și carnea, și-i pui în bolul în care ai pus ceapa tăiată. Faci puțină maioneză dintr-un ou sau maximum două, pui sare, piper, și amesteci totul bine cu o lingură de lemn.
Servește-o, fie pe un platou mare dacă ai musafiri mulți, fie pe farfurioare mici cum sunt cele de cafea, câte una pentru fiecare invitat. Ornează cu felii subțiri de gogoșari și cu feliuțe de albuș fiert – că doar ți-au rămas de la ouăle folosite la maioneză, și asta e tot.
Ca să fie bună de să te lingi pe degete, lasă amestecul să se odihnească măcar 2-3 ore pentru ca toate gusturile să se îmbine.
E deliciul mesei, toată lumea o să te laude și nu-ți ia mai mult de 45 de minute, hai o oră, dacă între timp sună telefonul și n-ai ce face, moartă coaptă tre’ să răspunzi.
A consemnat direct de la tanti Nuți – Iuliana Zamfir