Doctor Jekyll și Mr. Hyde – o bijuterie a filmului clasic

Banner Film Experience

dr Jekyll mr Hyde aqui ahoraDacă iubești filmele cu adevărat, nu vrei să lipsească din palmaresul tău de cinefil o piesă de referință despre existența unei duble personalități în ființa umană, în egală măsură înger și diavol, alb și negru, întuneric și lumină.

Prin urmare te invit să vezi o bijuterie a genului, realizată în 1931 de către Rouben Mamoulian, cu convingerea că ți se va părea extrem de reconfortant să savurezi o peliculă alb-negru și un joc actoricesc de epocă, într-un moment în care cinematografia înseamnă mai ales efecte speciale și tehnologie. 

Filmul are mai multe etaje de înțelegere, dar la nivelul său cel mai simplu avem de-a face cu binecunoscuta luptă a contrariilor. Tema o constituie transformarea bunul doctor Jekyll în varianta sa cea mai rea, domnul Hyde, metamorfoză înlesnită de ingerarea unei poțiuni secrete. Nu întâmplător numele personalității negative înseamnă  ’’ascuns’’ (Hyde).

Doctorul Jekyll era burghezul arătos și civilizat ce aspira la mâna unei domnițe din înalta societate, dar care nu se putea căsători cu aceasta din cauza opoziției tatălui său. Acesta este impulsul care îl mână pe dr. Jekyll să-și creeze un alter-ego, o personalitate care avea liber la violență și lăcomie. Așa a luat naștere mister Hyde, o arătare păroasă, o ființă gregară și dezgustătoare cu canini enormi și păr pe întreg corpul. Dezbărat de orice tabuu, noul personaj avea să calce în picioare orice convenții, ajungând până la crimă. Jekyll crede că prin intermediul acestui experiment de savant rebel a dat cu tifla științei și convingerilor epocii și a reușit să pătrundă în întunecata lume a secretelor minții, dar lucrurile scapă de sub control și metamorfoza se va produce dincolo de voința sa, ducându-l la moarte.

Filmul se bazează pe cartea scrisă în 1886 de romancierul Robert Louis Stevenson, fascinat de mozaicul de aspecte ce compun ființa umană. Acesta era prieten, în epocă,  cu o autoritate în studiul fenomenului de personalitate multiplă.

Nu trebuie uitată nici circumstanța istorică a scrierii acestei cărți și anume epoca victoriană, care din cauza principiilor opresive pe care le proclama, îl condamna pe individ la duplicitate și ipocrizie. A discuta liber despre instincte și sex era de-a dreptul o blasfemie! Riscai enorm și scandalizai oamenii decenți dacă ai fi avut curajul punerii pe tapet a unui asemenea subiect.

Mesajul cel mai puternic al filmului este acela că ființa umană se sufocă sub povara menținerii aparențelor, și că  a adopta o mască doar pentru a fi acceptat din punct de vedere social poate scoate la iveală drojdia și tenebrele ce ne compun și poate genera autodistrugerea.

Astăzi fraza ’’să fii dr. Jekyll și mr. Hyde’’ își are locul său în orice cultură și se referă la o persoană care se comportă la poli opuși în diferite situații.  Lucrul se datorează măiestriei lui Stevenson, care a transformat personajele în arhetipuri.

Filmul realizat în 1931 de către Rouben Mamoulian este uimitor și din punct de vedere tehnic și regizoral, având în vedere că a fost făcut în 1931!

Cartea lui Stevenson s-a bucurat de peste 100 de ecranizări, dar varianta pe care ți-o propun este una dintre cele mai remarcabile!

Vezi trailer aici!

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

10 Responses

 1. Aghinitei Maria says:

  Un film care, sincer, ma infioara ! Nu pot sa vad astfel de filme, desi actiune este incitanta si merita sa vizionez asa un film. Dubla personalitate, personajele malefice si deznodamantul tragic este greu de suportat pt. o fiinta sensibila! 🙁

 2. Agache Lucica says:

  Este o bijuterie a filmului clasic.Este o piesa de referinta despre existenta unei duble personalitati in fiinta umana.Filmul este realizat in anul 1913 de catre Rouben Mamoulian.,fiind uimitor din punct de vedere tehnic si regizoral.Are destula tensiune si mister ,personaje malefice care dau fiori,dar care-l fac mai interesant pentru publicul amator de senzatii tari.

 3. Lupu Nicoleta says:

  un film palpitant

 4. Goleanu Anisoara says:

  Mister Jekyll este un personaj celebru. In 1 931 cand a fost creat filmul S.F. a fost o curiozitate pentru cinefili.Poate, in acea vreme , poate chiar se credea ca , inghitind o potiune magica, omul se va transforma in opusul sau, ca imagine si ca personalitate.In realitate, orice om are calitati negavi si pozitive, nu suntem perfecti si, scriitorul Srevenson, cel care a scris cartea care sta la baza filmului,a pornit tocmai de la aceasta idee.Exagerata,ideea a facut din Mister Jekyll prototipul dedublarii de sine.

 5. Aghinitei Maria says:

  Nu apreciez acest gen de filme, fiindca imi sugereaza ca fiinta umana poate fi duplicitara (si nu de putine ori au fost cazuri reale). Apreciez faptul ca a fost scrisa in epoca Victoriana, cand subiectul era tabuu, dar, cu regret, nu voi viziona filmul! 🙁

 6. Agache Lucica says:

  Metamorfoza inlesnita de ingerarea unei portiuni secrete.Nu intamplator numele personalitatii negative inseamna ascuns-Hyde-.Are ca tema transformarea bunului doctor Jekyl in varianta sa cea mai rea domnul Hyde.Este o piesa de referinta despre existenta unei duble personalitati in fiinta sa umana.Este o bijuterie a genului,un moment in care cinematografia inseamna mai ales efecte speciale si tehnologie.

 7. Goleanu Anisoara says:

  Un film psihologic,cu personaje malefice care dau fiori ,dar care il fac interesant pentru publicul amator de senzatii tari.

 8. Camelia Croitor says:

  Intotdeauna mi-au placut filmele cu mistere tenebroase…

 9. suzana suzy says:

  Personalitatea malefică vine înapoi la laborator și descoperă că antidotul s-a terminat și va fi pentru totdeauna Mr. Hyde. Un polițist sparge ușa laboratorului lui Jekyll și descoperă că savantul a murit după ce s-a otrăvit. Interesant !

 10. Tolea nicoleta says:

  destulă tensiune și mister, ca să poată trezi curiozitatea cititorilor de toate vârstele.super interesant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven + seventeen =