Fericirea internă brută

Banner Film Experience

fericirea intena brutaExistă regatul fericirii!

Ne-am întrebat deseori cum se dobândeşte fericirea.
Unde e locul ei şi de ce nu poposeşte mai des?

Bhutan, o ţară mică şi uitată la poalele Himalayei, are până şi un sistem de măsurare a acestei valori fundamentale. PIB-ul său este unul dintre cele mai mici ale lumii, e o ţară săracă! Dar programele lor de dezvoltare, au ca scop creşterea fericirii poporului, lucru ce nu are legătură strânsă cu nevoile materiale.

Cu 40 de ani în urmă, aici nu existau şcoli, spitale, televiziune sau telefon. Nu era nimic din ceea ce azi e indispensabil pentru noi. O ţară izolată prin însăşi natura ei – cine s-ar aventura peste piscurile muntoase?!.

Apoi, regele Jigme Khesar Namgyal Wangchuck a privit lucrurile altfel şi şi-a luat rolul de conducător în serios. Ideea fundamentală a sistemului de guvernare e că, atât timp cât necesităţile de bază sunt asigurate, fiecare om are posibilitatea de a-şi căuta propriul drum, de a-şi deschide sufletul spre fericire.

Principiile sunt:

 • menţinerea tradiţiilor;
 • asigurarea unui nivel economic decent de trai;
 • susţinerea culturii;
 • protejarea mediului.

De câţiva ani, bunăstarea oamenilor se măsoară cu FIB. Adică…Fericire internă brută. Este unica ţară din lume ce foloseşte acest indicator!

În acest moment, în Bhutan nu există analfabetism, delincvenţa e un fenomen extrem de rar, nu există corupţie politică, sistemul sanitar e gratuit şi majoritatea caselor sunt conectate la reţea de canalizare – lucru extrem de rar în ţările asiatice şi nu numai!

Poporul îşi iubeşte regele şi-şi respectă tradiţiile, iar budismul e practicat cu fervoare şi cu speranţa unei dobândirii luminii spirituale.

Oare e greu să fii fericit?
Oare e ciudat să speri că poţi fii fericit?!

Poate că starea de graţie e mai uşor de atins când nu ne împovărăm inutil!
Poate că simplitatea duce la zbor!
Poate că e de ajuns să deschidem poarta aceea pe care am ferecat-o bine, în spatele căreia am ascuns zâmbetul şi dragostea de semeni.

Să lăsăm deoparte teama de a fi fericiţi şi buni!
E simplu!
Poate fi simplu!

Articol de Liliana Angheluță

Sursa Catchy


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

6 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Sa recapitulam: o tara saraca unde nu exista analfabeti, decicventi, coruptie unde accesul la sanatate si educatie este gratuir, unde oamenii au toate facilitatile asigurate. Nu se poate, nu exista asa ceva.

 2. (puiu)barbalata mirela says:

  Interesant…nu am stiut de existenta acestei mici tari….nu cunosc informatii deci nu pot contrazice. Putem fi fericiti daca vrem, dar nu e chiar asa de simplu…sau poate e????
  Fericirea vine din noi sau este cu noi doar ca ea are anumite fatete.
  Cred ca in aceea tara fericirea este un lucru simplu pt ca nu sunt multe asteptari sau sunt mici, populatia este mica, mentalitatea este diferita de a noastra, nu de ieri de azi…..
  Se poate si la noi, desigur. Trebuie sa vrem…dar, din pacate, cu o floare nu se face primavara…parerea mea. Degeaba vreau eu, daca….. Sau poate si asta este tot o scuza, pe care o gasesc si eu, pentru a nu fi cu adevarat fericiti???!!!!!!

 3. Dumitrescu Claudia says:

  Foarte frumos,cred ca ei au si o alta mentalitate,la noi in Romania si nu numai nu cred sa r putea asa ceva,la noi e goana dupa banii,nu dupa fericire !!!!!

 4. Goleanu Anisoara says:

  Ce-ar fi sa ne uitam mai cu atentie catre Bhutan?! Catre modelul lor de guvernare! Sa ne trimitem guvernul acolo in schimb de experienta sau la cursuri de pregatire profesionala.

 5. anca says:

  ne ia atat de putini sa fim fericiti, dar noi alergam dupa altele.
  cand obtinem ceea ce crdeam ca ne dorim, de multe ori realizam ca tot nu nu aduce bucurie!
  putem emigra in Buthan? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 1 =