Toamna gospodinele pregătesc murăturile de iarnă și pentru că ne aflăm în anotimpul cu pricina ne-am gândit să vă prezentăm o rețetă foarte gustoasă de murături!
Fiind vorba de gogoșari, nutriționistul AQUI AHORA, Georgiana Savu ne enumeră câteva dintre beneficiile acestor legume minunate.
Recomand consumul gogoșarilor deoarece aceștia conțin o cantitate mare de vitamina C, care este un puternic antioxidant pe care ar trebui să-l consumi zilnic, vitamina B6, cu efecte diuretice, şi magneziu, care combate anxietatea.
Conţinutul de vitamina A, ajută la o bună vedere, în special pe timp de noapte, şi vitamina E cu rol important în menţinerea aspectului tânăr al pielii şi părului.
Deasemenea gogoşarii roşii sunt bogaţi în licopen, un colorant vegetal, despre care se știe că reduce riscul de infarct și accident vascular.
Rețeta la care ne-am gândit pentru azi este cea de gogoșari în sos de muștar și ca atare pentru a o putea realiza avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 2,5 kg gogoșari
- 250 g muștar dulce
- 250 g zahăr
- 250 ml oțet
- 2-3 linguri sare
- 1 linguriță boabe de piper
- 3-4 foi de dafin
Mod de preparare:
Alege de preferință gogoşari roşii, bine copţi, pe care îi speli și îi cureţi de cotoare și de seminţe. După ce ai efectuat toate acțiunile menționate mai sus se taie gogoșarii în sferturi și apoi în fâșii subțiri (fideluță). Într-o oală mai mare, pui zahărul, oţetul, muştarul şi le fierbi timp de aproximativ 10 minute, la foc mediu, până când sosul se mai îngroaşă.
Într-o cratiță încăpătoare pui gogoșarii și peste ei torni sosul obținut. Îi fierbi la foc mic timp de 15 minute. În final, adaugi sarea, boabele de piper și foile de dafin și acoperi vasul cu un capac.
Pui gogoşarii într-o cratiţă mare şi torni peste ei sosul. Îi fierbi la foc mic timp de 15 minute, amestecând periodic.
La sfârşit, adaugi sarea, boabele de piper şi foile de dafin şi acoperi vasul cu un capac, pentru 10-15 minute, pentru ca aromele condimentelor să se răspândească în toată masa compoziţiei.
Acest fel de murături merge foarte bine alături de friptură la grătar.
Poftă bună!
Articol scris de Sergiu Gavriliu