Locuri în care copiii României n-au ce mânca seara

Banner Film Experience

aqui-ahora-copiii-saraci-ai-romanieiCharlie Chaplin povestea odată, într-un interviu, că foamea pe care a simţit-o în copilărie l-a făcut mereu să se simtă inferior tuturor celor pe care-i întâlnea.

Faimos, iubit de toată lumea, invitat la dineuri oficiale, nu s-a obişnuit niciodată cu viaţa bună. Se aştepta mereu ca cineva să-l ia de guler şi să-l arunce-n drum.

Pată pe inimă i-a fost copilăria!

Ce legătură are cu noi? Are! În România trăiesc, conform statisticilor, 4 milioane de copii. Nu mai spunem că dintre ei, tot conform statisticilor, moare unul la cinci ore , nu mai spunem că mortalitatea infantilă este cea mai ridicată din Europa.

Unii se duc pe celălalt tărâm chiar în primele luni de viaţă, din cauză că saloanele pentru nou-născuţi nu sunt dotate cu aparate moderne, din cauza pneumoniilor şi infecţiilor respiratorii  pe care le contactează în lumea rece şi umedă în care au venit.

Să vorbim despre cei care reuşesc să supravieţuiască primei perioade din copilărie pentru a se zbate apoi în sărăcie lucie. România este şi pe primul loc european al sărăciei care afectează minorii.

Practic, mai bine de jumătate dintre copii –  51% – nu sunt hrăniţi cum se cuvine, nu au încălţăminte , nu au haine, și nici cu ce să meargă la şcoală.

Celor care trăiesc în oraşele mai dezvoltate  – Bucureşti, Braşov, Cluj, Timișoara, Oradea etc – li se pare greu de crezut. Gândiţi-vă însă că sunt zone întregi, îndeosebi în Oltenia și Moldova, unde nu mai există fabrici, iar oamenii nu mai au unde munci!

Adevărate locuri ale disperării!

Singura şansă este emigrarea, dar nu toţi reuşesc! Şi pentru asta trebuie bani, curaj şi neamuri sau prieteni care să te adăpostească la început.

Zonele sărace ale României, de care nu s-a ocupat nimeni de decenii, au devenit locuri în care copiii nu au ce mânca seara . Locuri în care mamele încropesc un sos lung pentru cină. Locuri în care sunt purtate hainele zdrenţuite şi cizmuliţele găurite ale fraţilor mai mari. Locuri în care copiii nu gustă ciocolată şi nici nu visează la jucării. Locuri în care o bucată de carne şi-un fes călduros sunt visuri de sărbătoare, pentru copii care vor fi adulţii de mâine ai ţării.

Lipsiţi de o copilărie normală, îndestulată, se vor simţi, aidoma geniului trist al umorului universal,  săraci, excluşi, gata să fie eliminaţi din lumea în care au ajuns fără voia lor.

Orice vor face acești viitori adulți,  oriunde s-ar duce, amintirea copilăriei lor chinuite îi va bântui mereu.

Asta vrem?

Doar atât e în stare să facă ţara asta pentru ei?

Articol scris de Liliana Angheluță/Sursa foto: romaniaresponsabila.ro

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. FETIC BIANCA says:

  din pacate sunt multe cazuri de genu si la mine in sat sunt mai multe familii in situatia asta. Dar din pacate nepasarea sistemului in care traim isi spune cuvantul.

 2. dumitrescu raluca says:

  Din pacate este un mare adevar in articol ,sunt dfoarte multi copii care se culca namancati ,mai ales in zonele defavorizate este groaznic

 3. Goleanu Anisoara says:

  Nu sunt locuri de munca dar, copiii nu trebuie sa sufere din aceasta cauza. m vazut multe familii care trraiesc din alocatiile copiilor.Parintii sunt intretinuti din alocatiile destinate copiilor lor si nu e bine.Aceste familii trebuie sa -si caute de lucru, sa nu cumpere bautura si tigari din banii de hrana ai copilui lor.Sistemul social este invizibil la noi,angajatii stau prin birouri si intocmesc hartii. Trebuie sa iasa pe teren, sa identifice aceste familii si sa gaseasca solutii. Legile privin copiii din familiile defavorizate trebuie sa fie mai clare,astfel ca banii din alocatii sa fie folositi numai pentru ingrijirea lor.

 4. (puiu) barbalata mirela says:

  Articolul dumneavoastra este unul corect si la obiect. Este foarte trist ce se intampla, dar, din pacate foarte adevarat. Eu si sotul meu locuim in Bacau (datorita serviciului sotului meu), desi, de fel, suntem din Galati. In Moldova. Vedem mai tot timpul familii foarte sarace, mai ales la tara si cu multi copii. Ti se rupe sufletul. Cel mai trist este, insa, sa vezi cu, tatal, cel care ar trebui sa fie stalpul familiei, este “stalpul” propriei lui vieti, placeri: bautura, tigari, scandal. Copilaria unui astfel de copil este un cosmar. Si toata viata il va bantui. Nimeni (nici macar psihologii) si nimic nu ii va vindeca ranile. Cicatricile vor ramane pentru intotdeauna.
  Am insa o intrebare: de ce aceste familii fac copii cu duiumul? Sa imi fie cu iertare dar asta este credinta? frica de Dumnezeu? Cum ramane cu durerea copilului, cu traumele sale, fizice si psihice? Asta vrea Dumnezeu de la noi, de la ei? In nici un caz. Noi – OAMENII – suntem de vina. Pentru ca judecam, acceptam si nu facem nimic. Nepasarea isi spune cuvantul. Atat a noastra cat si a statului prin legile date si neaplicate asa cum trebuie (cele care, totusi, sunt bune).
  Da, saracia exista si va fi din ce in ce mai mare pentru ca ne place sa facem lucrurile pentru ca asa trebuie, inclusiv copii si nu pentru ca asa simtim, pentru ca ne dorim, pentru ca ne asumam responsabilitati.
  Pacat. Stiu ca multa lume nu este de acord cu mine si ma judeca. Dar…asta e ceea ce cred si imi asum.

  • tereza says:

   d.na (puiu) barbalata mirela, parcà m-am auzit vorbind pe mine. si eu am ales sa nu am copii din mai multe motive. nu vreau sa divaghez, dar asa e! la noi lumea face unele alegeri pt cà asa trebuie, asa fac toti ! mai ales copii !ziceti cà và judecà lumea??? và cred! si pe mine! de 17 ani ( àstia sunt anii de cànd sunt càsàtorità)! culmea e cà mai ales cei nevoiasi aleg sa se inmulteascà pe negàndite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 − one =