O modă perdantă: vedetele care scriu cărți de bucate

Banner Film Experience

carti-de-bucate-vedeteMă uitam zilele trecute într-o librărie și era plin de cărți de bucate. Începând cu vedetele de la Hollywood și terminând cu demi-mondenele de pe la noi, se pare că nimeni nu a scăpat de această tentație.  Frumos colorate, pline de poze spectaculoase. Tot felul de arhitecturi culinare îți luau ochii. O adevărată nebunie!

Am luat un loc în librărie și am avut răbdarea să răsfoiesc câteva zeci de exemplare. Feluri principale, supe, ciorbe, deserturi…  Cu cât vedeam mai multe cu atât mă întristam mai tare – mărturisește inginer chimist Ștefan Manea, fondatorul HOFIGAL și omul în viață cu cele mai multe invenții din Europa.

De ce mă întristam?

Simplu. Cărțile despre care vă vorbesc, în ciuda paginilor frumos colorate, nu au nici o legătura cu nutriția, cu știința combinării corecte a alimentelor și chiar cu bunul simț. Și totuși sunt vândute pe bandă rulantă. Totul este subordonat gustului, ochiul trebuie să fie șocat și epatat de ceea ce vede și nimeni nu mai dă doi bani pe valoarea nutritivă și energetică a alimentului.

Spectacol gol de conținut!

Aș vrea să transmit prin intermediul dumneavoastră întregului public care vă citește și bine face pentru că promovați cu adevărat viața sănătoasă și echilibrată – că a mânca este o adevărată știință, și dacă nu vrei să faci cancer, diabet, o boală autoimună sau orice altă afecțiune gravă – trebuie să gândești cu creierul tău și să nu te mai lași influențat de mode trecătoare și periculoase.

A găti după show-urile de televiziune sau după cărțile fetelor care dansează la tv, în tot felul de emisiuni dubioase, a devenit o normă. Avantajele pe care le aduce civilizația sunt minunate, dar nu toate ne sunt trebuincioase, vorba profeților biblici. Fiecare trebuie să înțeleagă și să socotească cu propria inteligență dacă ceea ce mănâncă îl și hrănește cu adevărat.

Mă gândesc că în China de acum 6000 de ani, cărțile de bucate erau scrise de medici, adevărate enciclopedii ambulante! Nu putea profesa acela care nu cunoștea sute și mii de remedii alimentare cu indicații precise. Medicii – care erau  și filosofi și psihologi pentru că trebuiau să trateze omul holistic –  știau că ceea ce bagi în gură se reflectă în toate structurile  fizice și astrale și aveau să creeze în urmași predispoziția viitoarelor boli. De aceea scrierea cărților de bucate avea o valoare spirituală și necesita mult simț al responsabilității, valoare care, după cum se vede treaba, a dispărut de mult. Modul în care a fost gândit stilul de viață chinezesc a dat un popor  sănătos timp de mii de ani. Primele cazuri de obezitate la chinezi au apărut după ce s-au mutat peste ocean, în America, și au împrumutat stilul de viață occidental. Din acel moment s-au îmbolnăvit de toate bolile civilizației!

Să ne înțelegem! N-am nimic cu vedetele care scriu cărți de bucate. Dacă impresarii lor au găsit o cale de a face o grămadă de bani din asta, foarte bine. Numai că o vedetă poate   influența prin popularitatea sa modul în care se hrănește o întreaga generație.

De aceea, cu toată dragostea pentru românii mei cărora le dedic cercetările mele de-o viață, le transmit rugămintea de a-și păstra mintea trează și bunul-simț activ, și de a alege alimentele simple, pe cât posibil neprocesate, capabile să aducă sănătate, vitalitate și energie de bună calitate.

Viața este prea prețioasă pentru a o trata fără respect!

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. Barbalata (Puiu) Mirela says:

    Ehheee, eu nici nu ma luam dupa ele…..nu ma atrag, nu mi-au luat ochii. Mai este un lucru care imi displace total: gatesc si promoveaza feluri de mancare care nu sunt pentru toata lumea, si ma refer la partea financiara. Sa fim seriosi….este foarte usor sa spui ca “trebuie si poti” sa gatesti….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 1 =