Roma – probabil cel mai frumos oraș al lumii – vezi galerie foto

Banner Film Experience

Roma - Fontana di TreviRoma e un oraș total: istorie, cultură, gastronomie, artă, galerii, concerte și evenimente mondene, fashion, distracție.

Ca și Parisul, Roma trebuie văzută! Este o destinație de vacanță la care dacă aspiri, vei fi recompensat din plin.

Îți recomand să apelezi la o agenție de turism pentru că Roma este un oraș turistic prin excelență și poți risca dacă îți planifici singur călătoria. Dacă procedezi astfel și-ți achiziționezi vacanța în regim de early-booking, vei beneficia de transport considerabil mai ieftin, dar și de o cazare confortabilă la un preț bun. Mai ales dacă mergi la Roma în plină vară, acest lucru contează enorm pentru reușita călătoriei. Mă refer aici la posibilitatea/probabilitatea ca în cazul în care îți faci singur rezervarea, hotelul, chiar dacă central, să nu dispună de diverse facilități, iar în camere să fie un miros rânced și un aer condiționat care nu funcționează mulțumitor. Ar fi păcat să-ți strici vacanța din cauza unui asemenea incovenient! O noapte de cazare începe de la 40 de euro și poate ajunge la câteva sute.

Organizează-te bine încă înainte de a pleca de acasă dacă vrei să te întorci cu impresii consistente! Pune în bagaj cele mai comode încălțări pe care le deții! Când ajungi la destinație cumpără un ghid turistic în care sunt trecute toate obiectivele importante, bifează locurile în care vrei să ajungi și nu mai pierde nici o clipă! Dacă vei cumpăra cardul Roma Pass, care costă 36 de euro de persoană și este valabil trei zile din momentul primei validări –  așa scrie pe card, dar în fapt expiră mai repede cu 10-12 ore – nu vei mai fi nevoit să plătești transportul local în interiorul orașului și poți intra gratuit la două dintre muzeele prezentate în cărticica însoțitoare. Cardul îți mai oferă și unele discounturi, nu foarte mari, dar care contează pentru bugetul de vacanță. Atenție însă, luni toate obiectivele turistice sunt închise!

Cred că Dumnezeu a intervenit personal ca Roma să fie unul dintre puținele orașe mari ale continentului european care a fost afectat într-o mică măsură în timpul celui de-l doilea război mondial, întregul său centru istoric  fiind pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Este și zona cu care îți recomand să-ți începi periplul începi și în care vei găsi palate, biserici, parcuri, monumente celebre, baruri, restaurante.

Un simbol absolut al Romei este Colosseumul, cel mai mare amfiteatru construit în vechiul imperiu destinat luptelor între gladiatori, cu o capacitate inițială de peste 60.000 de spectatori.

Forul Roman a fost ințial o mlaștină, dar grație unui sistem de canalizare în care imperiul excela, a devenit un loc al afacerilor, comerțului și negoțului.

Panteonul a deținut recordul de a fi cea mai mare construcție de beton din lume, până în secolul 20 când a fost detronată. Este cea mai bine conservată construcție romană și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact.

Columna lui Traian înaltă de 30 de metri se numește astfel pentru că a fost construită din ordinul împăratului cu același nume, pentru a  eterniza victoria sa în Dacia. Este un monument important și pentru propria noastră istorie, întrucât basorelieful sculptat în formă de spirală reproduce artistic războaiele dintre romani și daci.

Copleșitoare și splendide sunt și vestigiile renascentiste ale Romei. Întrucât marile familii aristocratice din vechime își construiau locuințe opulente pentru a-și afirma cu putere statutul, astăzi putem admira palate precum Palazzo del Quirinale, Palazzo Venezia, Farnese, Barberini sau Chigi.

Piețele Romei sunt un spectacol grandios, datorită decorurilor monumentale cu care sunt împodobite. Pline de turiști în orice perioadă a anului, acestea abundă în resturante, cafenele, magazine de suveniruri, negustori ambulanți. Sunt impresionante și de neuitat Piazza Navona, Spagna, Venezia, Farnese, Minerva. În Piazza Trevi vei vedea celebra Fontana di Trevi, de departe cea mai faimoasă fântână a lumii, locul în care milioane de turiști se fotografiază ca o mărturie a faptului că au fost la Roma. Îl vei recunoaște pe Neptun, zeul mării, aflat într-un car de luptă, înconjurat de două statui dintre care una reprezintă abundența, iar cealaltă sănătatea perfectă. Povestea urbană spune ca dacă arunci în apa fântânii o monedă ți se va îndeplini o dorință sau te vei întoarce la Roma, condiția fiind aceea de a o arunca peste umăr.

Există o listă nesfârșită de muzee și galerii importante. Bifează măcar Muzeul Național, Galeria Borghese și Castelul Sant’Angelo.

Bisericile și catedralele Romei sunt monumente de artă și cultură spirituală, care-ți oferă încântare pentru ochi și suflet. Sunt 900 de biserici în Roma! Pe care s-o vizitezi mai întâi? Cel mai simplu este să intri în toate pe care le vei găsi, căci îți vor oferi răcoare și cunoaștere.

Vizitează Trinita del Monti, de pe treptele căreia poți să vezi și o panoramă splendidă a Romei, dar și Basilica San Giovani, supranumită ’’mama tuturor bisericilor’’, gazdă pentru mormintele a șase papi și pentru nenumărate opere de artă.

Dacă ești la Roma, trebuie să vizitezi Vaticanul, stat autonom, inima bătândă a Romei. Creștinii de pretutindeni și nu numai, îi glorifică splendoarea și măreția, un adevărat rai al arhitecturii sacre, despre care poți vedea imagini aici. În piața Sfantul Petru vei întalni Bazilica închinată marelui apostol al creștinătății, vestitoarea lumii creștine de pretutindeni despre care poți citi aici. Interiorul conține măreața lucrare a lui Michelangelo – Pieta, una dintre cele mai frumoase lucrări de artă ale omenirii.

Străzile Romei sunt un spectacol în sine, aqui-ahora cu bulevarde mari și lume pestriță, despre care site-ul AQUI AHORA îți relatează aici.

Gastronomie și shopping

În zona centrului vechi găsești magazine cu obiecte frumoase, de la vase din sticlă de Murano până la bijuterii și parfumuri. Prețurile sunt aceleași ca și în restul Europei. Îți recomand Via del Corso, un labirint de străzi și stradele, cu îmbrăcăminte, încălțăminte, baruri, resturante.

Italia este țara în care vinurile și brânzeturile abundă. Specialitățile locale sunt diverse, cele peste 20 de regiuni venind fiecare cu amprenta sa culinară proprie, deși gastronomia Italiei este celebră mai ales prin pizza și paste.

Restaurantele, barurile și patiseriile sunt din belșug pe străzile Romei. Chelneri arătoși și guralivi te invită să intri in restaurantul lor cochet cu începere de la orele 11 ale dimineții, aromele care străbat aerul fiind de-a dreptul irezistibile!

La masa de prânz, ca fel principal poți să iei minestrone, care este de fapt o supă groasă de zarzavat, uneori cu carne, cel mai adesea cu pește sau pur și simplu limpede, după care poți să ceri un fel secundar, din carne sau legume. În general, atât turiștii cât și localnicii mănâncă fructe de mare, pizza și paste, fie ca sunt tortellini, tagliatelle, lasagna simple sau cu spanac, deasupra cărora va trona unul dintre gustoasele sosuri, la fel de celebre ca și pastele pe care le desăvârșesc: primavera – cu morcovi, țelină și ardei; arrabbiatta – roșii, ardei iute, usturoi;  bolognese – carne de vită tocată;  marinara, carbonara sau alfredo care încununează o farfurie de fettucini.

Masa de prânz se poate încheie cu fructe, dar cel mai adesea cu o ceașcuță de espreso. Diminutivul nu este afectuos, ci în ton cu realitatea. Întrucât ceșcuțele sunt cât un degetar, probabil vei proceda și tu ca italienii, și vei bea 3-5 degetare de cafea pe zi!

Dacă optezi pentru o vacanță la Roma, trebuie să știi că în lunile de vară, în mod special în august, temperaturile sunt extrem de ridicate și depășesc 32-35 de grade, motiv pentru care localnicii își iau în general, vacanță în luna august

Capitala cosmopolită a Italiei, Roma este orașul total, statut pe care cei ce-l iubesc au încercat să-l încapsuleze într-o expresie generică:  ’’Capitala lumii”, ’’Pragul apostolilor’’, ’’Orașul etern”, „Orașul celor șapte coline”, etc.

Roma este și ’’Orașul celor 900 de biserici’’, construite sau pictate de artiști uriași. În articolul ”Dumnezeu zâmbește multumit privind Roma”, pe care-l poți citi pe site-ul AQUI AHORA aici poți vedea o galerie video a unora dintre cele mai frumoase cupole de catedrale și biserici.  Roma – oraş prin excelenţă spiritual – adăposteşte două catedrale importante ale ordinului iezuit: Biserica lui Isus şi cea a Sf. Ignazio! Ambele construite în stil baroc, ambele fastuoase, despre care poți citi aici.

Oricum i-ai spune și oricât ai încerca să-l descrii, simți că n-ai reușit să prinzi decât o străfulgerare din ceea ce Roma înseamnă pentru istoria și civilizația lumii. Dar îți va umple sufletul pentru totdeauna.

Prin urmare, acordă-ți plăcerea și bucuria unei vacanțe la Roma! Va fi de neuitat!

Urmărește aici Roma în imagini.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

13 Responses

 1. Goleanu Anisoara says:

  Sirul obiectivelor de vizitat in Roma nu se mai opreste. Istoria Romei este legata de istoria poprului roman sl, acest fapt ne starneste si mai mult curiozitatea de a calatori in Italia. Lucrand acolo, multi dintre concetatenii nostri s-au bucurat de privilegiul de a vizita Roma.

 2. Aghinitei Maria says:

  “Toate drumurile duc la Roma” un citat care este si azi in actualitate!
  Roma, capitala Italiei, este atat de incarcata de istorie, arta sta pur si simplu in aer liber, ca sa nu mai vorbim de muzee de Vatican, comori inestimabile. Nu cred ca iti ajunge o vacanta sa poti vedea toate splendorile din acest oras. Mancarea mediteraneeana este iar la mare pret. Eu nu am posibilitate sa vizitez orasul, dar online am vazut o multime de PPS-uri si am ramas impresionata!

 3. Rodica Granpier says:

  La Roma sunt mai multe de vazut decat in oricare alt oras din lume, cu ruine de peste 2000 de ani in mijlocul unei arii urbane.

 4. Aghinitei Maria says:

  Roma este Ooasul etern,orasul celor 7 coline,cu 900 de biserici.
  Are 2 catedrale importante ale ordinului iezuit : Biserica lui Isus si cea a Sf.Ignazio,fastuoase si construite in stil baroc.
  Strazile Romei sunt sunt bulevarde mari ,Roma este un oras minunat ( “toate drumurile duc la Roma” ) cu istorie, gastronomie,cultura,arta,galerii,concerte,fashion,distractie.Este o destinatie de vacanta pe care oricine si-ar dori-o.
  In Roma, arta sta pur si simplu in aer liber, ca sa nu mai vorbim de muzee de Vatican, comori inestimabile. Nu cred ca iti ajunge o vacanta sa poti vedea toate splendorile din acest oras. Mancarea mediteraneeana este iar la mare pret. Eu nu am posibilitate sa vizitez orasul, dar online am vazut o multime de PPS-uri si ma declar multumita si cu atat !

 5. Agache Lucica says:

  Roma este o destinatie de vacanta la care fiecare dintre noi viseaza.Este unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii.Bisericile si catedralele sunt pline de cultura spirituala care-ti incanta ochii si sufletul.Vaticanul este un adevarat rai al arhitecturii sacre.Vizitand Roma iti umpli sufletul pentru totdeauna,este ca un muzeu in aer liber.

 6. kamy kamytza says:

  Obiective turistice din Roma care nu trebuiesc ratate intr-o vacanta in Roma!

 7. Aghinitei Maria says:

  Roma, capitala Italiei, este atat de incarcata de istorie, arta sta pur si simplu in aer liber, ca sa nu mai vorbim de muzee de Vatican, comori inestimabile. Nu cred ca iti ajunge o vacanta sa poti vedea toate splendorile din acest oras. Mancarea mediteraneeana este iar la mare pret. Eu nu am posibilitate sa vizitez orasul, dar online am vazut o multime de PPS-uri si ma declar multumita si cu atat ! 🙂

 8. Agache Lucica says:

  Roma este capitala cosmopolita a Italiei,orasul total,este capitala lumii-Pragul apostolilor,Orasul etern,Orasul celor 7 coline,dar si orasul celor 900 de biserici.
  Este un oras spiritual adaposteste 2 catedrale importante ale ordinului iezuit-Biserica lui Isus si cea a Sf.Ignazio,fastuoase si construite in stil baroc.
  Strazile Romei sunt sunt un spectacol in sine cu bulevarde mari si lume piestrita.Roma este un oras total -istorie, ,gastronomie,cultura,arta,galerii,concerte,fashion,distractie.Este o destinatie de vacanta pe care oricine si-ar dori-o.Frumos articol,numai l-am citit si incerc sa-mi fac visuri.

 9. Lupu Nicoleta says:

  Foarte frumoasa Roma ,daca e sa o ajung sa o vizitez in balerini m-as incalta sa pot cizita toate frumusetile ei.

 10. suzana suzy says:

  Roma e un muzeu in aer liber. Nici dupa o saptamana de mers prin oras, de dimineata pana seara nu cred ca as reusi sa vizitez la tot ce visez si m-am documentat despre oras !

 11. Ana Prisacaru says:

  Cred ca nu exista nicio persoana care sa nu-si doreasca sa viziteze Roma. Foarte frumoasa prezentarea si fotografiile.

 12. Lupu Anca Gabriela says:

  Cat e de frumoasa Roma , sper sa ajung si eu sa o vizitez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 − two =