Indiferent că ne place ideea sau nu, lumea noastră e făcută din miliarde și miliarde de bacterii. Probabil că nu e plăcut gândul că suntem locuiți de ele sau că ne înconjoară oriunde am fi, par a fi dușmani nevăzuți, dar multe dintre acestea sunt, de fapt, mai mult decât prietenoase.
Din alimentația noastră nu trebuie să lipsească alimentele natural fermentate
Știm că imunitatea sau o bună parte din ea se creează în intestine datorită bacteriilor ”bune”, probiotice, fără de care organismul nostru ar fi expus nenumăratelor boli digestive și nu numai – ne explică dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu și ne lămurește în detaliu:
”Este important ca din dieta noastră să nu lipsească alimentele fermentate în mod natural, fără conservanți. Iaurtul, varza murată, murăturile sunt tot atâtea exemple, care contribuie semnificativ la sănătatea noastră digestivă, și pe cale de consecință, la crearea unei imunități optime.
De ce credeți că cea mai cunoscută mâncare fermentată din lume a fost inclusă de către UNESCO pe lista valorilor imateriale ale umanității? Pentru că este cu adevărat remarcabilă pentru sănătate!
Este vorba despre alimentul numit kimchi.
Motivul pentru care coreenii nu sunt obezi
Kimchi este o modalitate coreeană de a pregăti verdețuri fermentate, fiind unul dintre motivele pentru care coreenii nu sunt obezi. Aceștia nu lasă să treacă nici măcar o singură zi fără acest aliment farfurie – ne explică interlocutoarea noastră și ne oferă detalii interesante:
Kimchi se prepară extrem de ușor: se curăță o varză de cotor, se taie în bucăți groase, se adaugă doi sau trei morcovi tăiati felii sau fâșii, ridichi tăiate bucăți mai mari, se amestecă și se lasă câteva zile la fermentat în saramura obținută dintr-un litru de apă și o lingură de sare de bucătărie, iar compoziția se pune într-un vas încăpător, departe de sursă de căldură. După doar câteva zile se clătesc verdețurile pentru a elimina excesul de sare, acestea fiind deja murate, flexibile, ușor de consumat. Se adaugă ceapă verde tăiată mărunt, praz, usturoi, sos de pește (facultativ) sau sos de soia, ardei iute, ghimbir. Cu cât este mai condimentat cu atât este mai bun și mai sănătos. Totul se leagă cu un sos pe bază de făină de orez, apoi se pune la fiert la foc mic până când se încheagă.
Geniul acestui aliment îl reprezintă probioticele care-i ajută pe coreeni în special, dar și pe asiatici, în general să aibă o digestie de invidiat. Vitaminele din verdețuri întăresc organismul pentru că ingredientele nu sunt fierte sau prăjite, deci nu se alterează, contribuind la sănătatea digestivă a indivizilor și la crearea unui sistem imunitar robust, care funcționează la capacitate optimă.
Din fericire și românii au alimente fermentate pe care ele consumă mai ales pe perioada iernii și bine fac. Precizez că aliment fermentat este numai cel pus la sare și la oțet, cum greșit am constatat că se crede, atrage atenția interlocutoarea noastră.
Ce pot face pentru sănătatea lor digestivă cei ce nu pot consuma alimente fermentate?
Pentru aceștia divizia de cercetare de la HOFIGAL a conceput o gamă largă de suplimente alimentare adecvate. Acestea asigură un aport bogat de fitonutrienți necesari echilibrării dietei, pentru îmbunătățirea digestiei și buna funcționare a tractului gastro-intestinal, mențin aciditatea gastrică în limite normale, au rol de protecție a mucoasei gastro-intestinale favorizând regenerarea acesteia și stopează stresul digestiv cauzat de regimul alimentar modern compus din alimente cu conținut ridicat de conservanți sau cu grad înalt de procesare.
Sunt produse naturale ce se înscriu în tendința actuală din domeniul nutriției, pentru asigurarea necesarului de enzime si fitonutrienți, în completarea și normalizarea dietelor dezechilibrate.
O să trec în revistă doar câteva dintre ele, cu precizarea că sunt mult mai multe și cu recomandarea de a obține sugestii personalizate de la medicul cu competențe în apifitoterapie – punctează interlocutoarea noastră, dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu, specialist de primă mărime în domeniul plantelor medicinale:
Interviu realizat de Adriana Caranfil