Peste 40 la sută în cazul femeilor şi 20 la sută dintre bărbații cu vârste de peste 50 de ani, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, au osteoporoză. Conform statisticilor face parte din cele 10 boli cele mai frecvente din lume, fiind cea mai răspândită tulburare de metabolism osos.
Osteoporoza se poate dezvolta timp îndelungat, fără a da nici un semn!
Dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu spune că:
”Osteoporoza este definită de OMS ca o scădere a densității minerale osoase cu mai mult de 2,5 deviații standard față de media persoanelor tinere de acelaşi sex.
Cea mai bună metodă de diagnosticare a osteoporozei în momentul de faţă este osteodensitometria cu raze X. Măsoară indicii specifici, scorul T fiind cel mai important. Diagnosticul de osteoporoză se pune când scorul T este mai mic sau egal cu 2,5, iar de osteopenie – când acest scor se găseşte între -1 şi -2,5.
Osteoporoza se poate dezvolta pentru un timp îndelungat, fără a da nici un semn. Se prezintă ca reducerea masei osoase şi printr-o structură osoasă poroasă. Ambii factori pot duce la ruperea oaselor. Zonele tipice care se pot fractura sunt vertebrele, şoldurile, sau încheieturile mâinii. De obicei fracturile apar fără influenţe exterioare, de aceea auzim des în jurul nostru despre persoane în vârstă care au căzut din senin, fără motiv! Atenție, adesea se dă vina pe tensiunea arterială ridicată, dar cauza este chiar fragilitatea oaselor.” – punctează aceasta.
Care sunt factorii de risc pentru osteoporoză?
Există factori de risc, dar și afecţiuni care pot determina secundar osteoporoza. Din prima categorie fac parte:
- menopauza;
- vârsta peste 65 de ani;
- tratament cronic cu corticosteroizi;
- aport inadecvat de calciu alimentar;
- activitate fizică insuficientă;
- greutate corporală prea mică.
Din cea de-a doua categorie fac parte:
- afecţiunile endocrine: hipotiroidism, diabet zaharat tip 1;
- boli de ţesut conjunctiv – osteogenesis imperfect;
- afecţiuni hematologice – mielom multiplu, leucemie, anemie cronică;
- boli digestive – ciroză biliară primitivă, sindrom de malabsorbţie;
- afecţiuni reumatismale – poliartrită reumatoidă, spondilită anchilopoietică;
- deficite nutriţionale – aport redus de calciu, dietă vegetariană, malnutriţie;
- tratamente medicamentoase – heparină, anticonvulsivante, glucocorticoizi, hormoni tiroidieni, metotrexat;
- fumat;
- consumul excesiv de alcool;
- imobilizarea la pat.
Deşi există posibilități de tratament al osteoporozei, prevenția este în continuare pe primul loc în efortul de a reduce incidența fracturilor, iar fitoterapia poate juca un rol determinant în această direcţie – ne asigură interlocutoarea noastră, dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu.
Cum ajută dieta și fitoterapia în combaterea osteoporozei?
”Deși calciul este necesar pentru edificarea osului, un aport generos de calciu nu este suficient pentru a preveni osteoporoza. Aportul inadecvat de calciu poate accentua tendința de demineralizare a osului. Pentru absorbția calciului şi fixarea sa în os, este necesară vitamina D. Un adult are nevoie zilnic de 1000-1500 mg calciu și 400-800 UI vitamina D.
Din punct de vedere alimentar ne ajută hrana vie pe bază de legume şi fructe proaspete, la care se adaugă cerealele nedecorticate, seminţele oleaginoase şi leguminoasele.
Măslinele negre consumate ca atare şi uleiul din măsline, obţinut prin presare la rece și care poartă denumirea comercială de ulei extravirgin, se va consumă din belşug, însă nepreparat termic, în salate.
Indiferent de sex şi vârstă, osteoporoza poate fi prevenită printr-o activitate fizică adecvată şi dieta corespunzătoare, incluzând suplimente fitoterapeutice și accentuez acest lucru în mod deosebit – punctează interlocutoarea noastră.
Este vital ca şi tinerii să aibă un aport adecvat de calciu. Osul pierdut mai târziu nu mai poate fi recuperat, oricât s-ar creşte aportul de calciu. Laptele degresat, pasteurizat sau fiert este bogat în calciu, dar acesta se absoarbe în cantitate redusă. Produsele vegetale bogate în calciu sunt cerealele integrale, seminţele, legumele de culoare verde închis. Magneziul este la fel de important în tratamentul şi prevenţia osteoporozei, având un rol esenţial în metabolismul calciului la nivelul osului, de aceea dacă dieta este săracă în calciu şi magneziu, se poate folosi un supliment de tipul Polivitamine Naturale de Hofigal cu Calciu şi Magneziu ” – recomandă dr. în farmacie A.D.Raiciu.
Acest supliment alimentar marca HOFIGAL conține 40 de comprimate și costă 13, 51 de lei.
Interviu realizat de Adriana Caranfil
________________________________________________
Vrei să adopți un stil de viață sănătos, să fii la adăpost de bolile grave ale civilizației?
Vrei să începi chiar de azi și nu știi cum?
Comandă cea mai recentă apariție editorială ”Secrete pentru o viață fără cancer”, în care cercetătorul Ștefan Manea, personalitate de primă mărime a fitoterapiei românești, te ghidează pas cu pas!
Doar 19 lei sau gratis la o comandă de 200 lei de pe site-ul HOFIGAL!
Intră aici http://www.hofigal.eu/secrete-pentru-o-viata-fara-cancer-291.html și comandă acum!