Zacusca, din delicatesă în coșmar

Banner Film Experience

conserve pentru iarnaFamiliile se grăbesc să cumpere gogoşari, ardei, vinete, se cumpără borcane, se pregăteşte amestecul cu oţet, se schimbă reţete care mai de care mai bune şi se burduşesc cămările.

Conservele pentru iarnă sunt mândria oricărei gospodine. Zacusca de vinete sau de ciuperci, ardei copţi, bulion, castraveţi la oţet etc. vor ajuta familiile să treacă mai uşor peste iarnă și să se bucure de gustul minunat al legumelor preparate după rețete tradiționale.

Știm că ai multe de făcut și timpul este scurt însă trebuie să fii conștient că procesul de sterilizare ca la carte a borcanelor este obligatoriu. În caz contrar, te poți trezi în mijlocul unui coșmar.

Ştii să recunoști infecția cu bacilul botulinic?

Botulismul este o toxiinfecţie alimentară gravă ce necesită spitalizarea. Vinovat se face bacilul botulinic, răspândit de animale, care găseşte gazdă bună tocmai pe fructe şi legume.

Boala se declanşează rapid şi se manifestă prin tulburări digestive – senzaţie de vomă, diaree, dureri de stomac şi ale sistemului nervos.

Dintr-o dată vederea se deteriorează, ochii au mişcări  necontrolate, se dilată pupilele, pacientul nu mai reuşeşte să vorbească şi nici să înghită, are loc un fel de paralizie, de blocaj total, durerile de cap, setea puternică şi stările de ameţeală fiind alte semne ale bolii.

Aceasta poate fi tratată doar în spitalele de boli infecţioase. Trebuie reținut că în obţinerea unui rezultat pozitiv contează mult rapiditatea cu care bolnavul se prezintă în faţa doctorului. 

Simptomele nu sunt de neglijat, nu consideraţi că trece totul de la sine!

Cum eviți contaminarea cu bacilul botulinic?

Pentru a evita aceste neplăceri, atenţie maximă la prepararea conservelor.

Iată ce trebuie să ai în vedere:

 • legumele şi fructele trebuie să fie de calitate;
 • spală-le foarte bine înainte de a le folosi, în mai multe ape. Nu știi unde au fost depozitate înainte de a fi aduse la piață.
 • conservele la care se foloseşte doar ulei trebuie să fie sterilizate bine, la 100 grade, timp de 30 minute;
 • conservele în oţet au un risc mai mic de a transmite botulismul, deoarece acidul acetic nu favorizează răspândirea bacililor;
 • uscarea verdeţurilor pentru iarnă – pătrunjel, mărar etc. – presupune spălarea cu meticulozitate a frunzelelor, pentru a elimina orice posibilitate de contact cu acest duşman periculos.

Totul e să nu neglijăm importanţa unei bune conservări, să nu micşorăm timpul de sterilizare, să nu gândim : “ lasă că merge şi aşa!”. Într-un articol viitor vom reveni pe această temă pentru a descrie pe larg procesul sterilizării.

De asemenea, să nu uităm că sănătatea familiei noastre depinde de noi.

Articol scris de Mara Ivan / Sursa foto: alba24.ro


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

 1. Elena Leonte says:

  Sa stiti ca mie tare frica imi este. Mai ales de cand am fetita.

 2. nicu says:

  Simptomele catalogate ca fiind de infectie cu bacilul botulinic, sunt, de fapt, simptome, clare, de otravire cu toxina botulinica, toxina produsa de bacilul botulinic in urma actiunii acestuia asupra alimentelor degradate in regim anaerob. Aceasta bacterie nu se multiplica in organism. Ea se afla peste tot in natura. Se multiplica in alimente degradate in conditii anaerobe si produce o toxina. Toxina botulinica este o neurotoxina de natura proteica, fiind o toxina de origine bacteriana, care actioneaza la nivel neuronal, prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi de la creier la muschi. Este una dintre cele mai puternice substante cu caracter de otrava, cunoscute de om.
  Nimerind în condiţii anaerobe (fără aer) şi la o temperatură optimă +18, +37°C, sporii botulinici se transformă în formă vegetativă, care, la rândul său elimină o substanţă foarte otrăvitoare pentru organismul uman, numită exotoxină sau botulotoxină. Aceasta este cea mai puternică otravă din cele microbiene. Ea este termolabilă (adică sensibilă la temperaturi ridicate) şi se distruge la o temperatură de +90°C timp de 40 min., iar la +100°C – mai rapid (peste 10-15 min.). Condiţiile anaerobe prielnice pentru înmulţirea microbilor se pot crea, mai des, în conservele de fructe si legume dar si a produselor de carne, conservate impropriu în condiţii casnice, când se încalcă regulile de preparare, sterilizare şi păstrare a lor. Sursa de infecţie o constituie animalele domestice şi sălbatice, mai ales cele erbivore, însă pot fi şi cele cu sânge rece – peştii. Se mai poate molipsi de botulism si prin folosirea de conserve de roşii, vinete, ardei, cireşe, vişine, piersice, caise şi alte fructe şi legume, conservate în condiţii casnice, cu capace rasuflate si vechi. De asemenea, această maladie se mai poate dezvolta si după consumare în hrană a peştelui sub formă sărată, afumată ori conservată în condiţii casnice improprii(putrezire)şi a cărnii afumate, conservate ori a cârnaţului (salamului) preparate insuficient în condiţii casnice. E necesar de menţionat că produsele alimentare conservate, nu-şi schimbă gustul, culoarea şi mirosul sub acţiunea toxinei botulinice. Uneori, conservele, mai ales cele de carne, ce conţin această toxină se bombează. În cârnaţuri, cărnuri afumate si peşte, preparate în condiţii casnice, botulotoxina se poate acumula numai în locul unde microbul botulinic a nimerit mediul prielnic(putred) si s-a inmultit sub formă de focare, adica in acea portiune incorect si incomplet conservata. Din această cauză nu se îmbolnăvesc toţi acei care au consumat acelaşi produs, ci numai persoanele cărora le-a nimerit bucata infectată. In concluzie, daca bacilul botulinic nu beneficiaza de un mediu prielnic, adica alimente care sa se altereze intr-un mediu lipsit de oxigen, devenind, astfel, hrana sa, nici nu exista conditii prielnice ca el sa se inmulteasca si sa genereze cantitati mari de toxina botulinica. In esenta, bacilul botulinic este un agent sanitar, care descompune materii alterate anaerob.

 3. Multumim frumos ptr sfaturi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + four =