Toată lumea ştie că o alimentaţie sănătoasă include minimum de două ori pe săptămână peşte şi totuşi puţini respectă această idee simplă de dietă sănătoasă.
Ideal ar fi ca de patru ori pe săptămână să avem peşte în farfurie, motivul e cunoscut, e vorba de Omega 3, acizi indispensabili organismului, care nu pot fi sintetizaţi de acesta, deci trebuie să fie procuraţi prin alimentaţie.
Nenumărate studii au subliniat importanţa acestor acizi graşi în buna funcţionare a inimii, a creierului, în lupta împotriva cancerului dar şi în combaterea stărilor de depresie. Practic, oamenii s-au îndepărtat de tot ceea ce consideră ei a fi gras, eliminând inclusiv grăsimile bune şi necesare organismului. În special peştele, este consumat din ce în ce mai puţin, în ciuda campaniilor de sănătate.
8 motive pentru care să consumi sardine şi hamsii
- Oamenii nu au timp să cureţe solzi, să despice peştele, preferă să pună repede o felie de carne la prăjit sau să-şi fiarbă nişte orez. În cazul sardineleor şi hamsiilor nici măcar această scuză nu funcționează, întrucât se curăţă rapid, fiind suficient să se îndepărteze capul şi intestinele dintr-o singură mişcare.
- Un alt motiv este că aceşti peştişori, bogaţi în Omega 3, datorită faptului că se hrănesc cu plancton şi au o creştere rapidă, nu acumulează metale grele în ţesuturi, precum somonul sau alţi peşti oceanici.
- Cu cât sunt peştii mai mari, cu atât vor avea mai mult mercur şi alte metale grele în ţesuturile lor, și odată ingerate de om sunt greu sau imposibil de eliminat.
- Sardinele şi hamsiile sunt bogate în vitamine D şi B12, iar faptul că vor fi consumate cu tot cu oase va aduce organismului un aport important de calciu.
- O porţie de sardine sau hamsii ne asigură jumătate din necesarul de proteine zilnic, ne dăruieşte energie şi forţa de a duce ziua la bun sfârşit, de aceea e chiar recomandat să fie consumate la prânz.
- Un alt motiv pentru care e bine să le consumăm este că nu sunt specii pe cale de dispariţie, se înmulţesc repede, trăiesc în bancuri uşor de pescuit, şi jumătate dintre tonele de peştişori oceanici sunt folosite pentru a hrăni crescătoriile de peşti mari sau pentru a fi transformate în suplimente alimentare pentru fermele de animale.
- O creştere a consumului de sardine şi hamsii ar duce la o pauză binemeritată pentru speciile mai mari şi mai rare, considerând că oceanul trebuie să-şi revină după pescuitul intensiv din ultimele decenii.
- Ultimul motiv pentru care e bine să consumăm aceşti peşti poate părea banal, dar este elementar: costă puţin, sunt cei mai ieftini de pe piaţă şi, în cazul în care nu aveţi posibilitatea să-i cumpăraţi proaspeţi, îşi păstrează calităţile şi cei din conserve, trebuie doar să îndepărtaţi uleiul folosit şi să stropiţi cu un pic de zeamă de lămâie.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Sursa foto: Cherhana Ancora