Creier inteligent? Consumă grăsimi omega 3 și 6! Vezi de unde!

Banner Film Experience

brain aquiahoraSe știe că minimum 60% din masa creierului uman este formată din grăsimi.

Unele dintre acestea nu doar că ne sunt de folos, dar sunt vitale pentru sănătatea mintală, pentru că țin la distanță boli care au început să facă ravagii:  depresia, Alzheimer, oboseala cronică, schizofrenia, etc.

Mai mult de atât, ne ajută să devenim mai inteligenți, mai flexibili în  gândire și cu o minte mai organizată, inclusiv la vârsta adultă, dar mai ales în copilărie.

Cercetările asupra inteligenței arată că felul nostru de a fi și succesul în această lume, depinde de inteligența mintală, emoțională și fizică, pe care o manifestăm fiecare dintre noi. De exemplu, dacă oscilăm între depresie și hiperactivitate, avem un dezechilibru emoțional. Dacă avem copii neîndemânatici care au probleme cu scrisul de mână, cititul, luarea de notițe, etc. avem de-a face cu o tulburare de coordonareo dispraxie – fapt care ar trebui să ne alerteze.

Ștefan Manea, cercetător, studiază de o viață rolul grăsimilor de tip omega 3 și 6 și nu încetează să accentueze rolul lor formator în inteligența copilului și a adultului: ’’pot să afirm fără pic de exagerare că toate timpurile de inteligență – emoțională, mintală, fizică – sunt influențate de consumul de acizi grași. Ați văzut că animalele în covârșitoarea lor majoritate nu pot duce la capăt sarcini care necesită inteligență mintală?  Acest lucru este cauzat de lipsa  grăsimi esențiale din alimentația lor. În mod similar, copiii care prezintă deficiențe de acest tip au probleme de învățare.  Tocmai de aceea femeia care devine mamă nu poate rata șansa pruncului ei de a fi sănătos și inteligent, alimentându-l cu lapte matern, care are niveluri ridicate de acizi grași’’, punctează acesta.

Unde găsim grăsimile Omega 3 și 6?

Adresez întrebarea doctor chimist Anca Daniela Raiciu, cercetător HOFIGAL.

’’Copiii nu se nasc deștepți sau proști – răspunde aceasta, ci se nasc cu deficiențe provocate de alimentația mamei. Dacă dieta gravidei este deficitară în acizii grași esențiali omega 3 și 6 ar putea exista probleme ale inteligenței native a copiilor. De fapt, în ziua de azi, hrana tuturor este deficitară în acești acizi, oricare dintre noi consumând doar a șasea parte din ceea ce consuma un om care trăia în 1850! Acest declin n-a rămas fără urmări, cu atât mai mult cu cât astăzi procesăm alimentele mai mult ca oricând!

Pentru a suplini necesarul de acizi grași avem nevoie să introducem în dietă substanțe sau alimente bogate în acizi grași precum:

 • Uleiul de cânepă, in, dovleac, nuci – pentru extraordinarul aport de omega 3;
 • Uleiul de șofrănel, floarea-soarelui, susan, cânepă, dovleac – bogat în omega 6;
 • Somon, macrou, hering, anșoa, alge, ouă – pentru acidul gama-linolenic GLA;
 • Carne, produse lactate, calamar – pentru acidul arahidonic.

Mai vreau să adaug că dacă până la revoluția industrială se menținea un raport care este socotit ideal pentru organismul omenesc de 1 la 1 între omega 3 și 6,  astăzi găsim prea multe dezechilibre în raportul omega 3-6, care trebuie neapărat corectat.’’

Există vreo substanță miraculoasă care poate suplini perfect lipsa acizilor grași din dietă?

’’Există – spune dr. chimist Daniela Raiciu – și mă refer la uleiul de cânepă, care are un aport excepțional de acizi grași,  aflați în perfect echilibru chimic.

Acțiunea vindecătoare a uleiului de cânepă a fost dovedită științific  într-o serie de boli și dezechilibre precum: afecțiuni cardiovasculare, dezechilibrele hormonale, sistem nervos, afecțiuni ale pielii și mucoaselor, artrită reumatoidă, osteoporoză, diabet zaharat, sistem imunitar.’’

Articol scris de Adriana Caranfil

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

11 Responses

 1. Goleanu Anisoara says:

  Pentru dezvoltarea inteligentei native a oamenilor, mai ales cea a copiilor , acestia trebuie sa consume produse bogate in acizi grasi-Omega 3 si Omega 6. Acesti acizi grasi se pot cumpara si din farmacii sub forma de capsule ,preparate din plante sau peste.Hofigal a scos pe piata produse bogate in acizi grasi precum:uleiul de canepa,in ,dovleac, nuci dar si ulei de peste.Aceste produse suplinesc lipsa acizilor grasi din organism,echilibrandu-l fizic si psihic.

 2. Agache Lucica says:

  Pentru a avea un creier inteligent trebuie sa consumam grasimi omega 3 si omega 6.Acestea le gasim in miezul de nuca,uleiul de in,uleiul de sofranel,susan,dovleac,seminte de floarea soarelui neprajite,somon,macrou ,alge,oua,produse lactate,etc.
  Pentru a suplini perfect lipsa acizilor grasi din dieta se poate folosi uleiul de canepa.Acesta vindeca afectiuni cardiovasculare,sistem nervos ,diabet zaharat si sistem imunitar.

 3. Aghinitei Maria says:

  Toti vrem ca macar copiii nostri sa fie cat mai intelegenti si acizii grasi omega 3 si 6 sunt de mare ajutor , dar ce ma mira este ca uleiul de canepa are un procent mare de acizi grasi. Nu am stiut. Acum aflu din articole de pe pagina dumneavoastra (in mai multe articole) ca este un ulei minune. am sa cumpar si eu. multumesc pt. informatia aceasta !

 4. roman ovidia says:

  Nucile sunt alimente care contin proportia ideala intre omega 3 si omega 6. Echilibrul intre aceste doua feluri de acizi grasi esentiali este foarte important pentru sanatate. Este de retinut ca nucile trebuie consumate atunci cand se decojesc, deoarece la miezurile vechi grasimile nesaturate oxideaza, devenind nesanatoase.

 5. LEONTE INA says:

  Aveam impresia ca numai in peste se gaseste omega 3 si 6, dar nu este asa!

 6. suzana suzy says:

  Ne tot ferim de grasimi, insa exista si acizi grasi incredibil de benefici pentru organism .

 7. suzana suzy says:

  Gândurile pe care le gândim și emoțiile pe care le simțim reflectă tipare ale activității creierului .

 8. suzana suzy says:

  Creierul este cel mai gras element din organismul uman. Aproape 60% din masa lui este constituita din grasimi.

 9. Lamiita Durac says:

  Citeam undeva ca fiecare leguma, fruct … reprezinta forma unui organ intern supra caruia actioneaza benefic si am retinut indeosebi nuca , ea avand forma creierului .Uneori mai consum nuci dar cam trisez cand le am . Au multe calorii si nu ma limitez intotdeauna la 4,5 nuci . Pe mine ma ajuta nucile foarte bine in constipatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − one =