Folosirea bastonului ortopedic este utilă în multe situații, dar mai ales la persoanele vârstnice, chiar dacă nu au afecțiuni locomotorii. Din păcate, bastonul ca dispozitiv medical este de multe ori respins tocmai de către acestea, fapt ce se poate solda cu căderi, fracturi, displazii, agravarea unor probleme locomotorii deja instalate, etc.
De ce este necesară folosirea acestuia, cum te ajută, cum găsești bastonul adecvat și cum îl folosești sunt câteva dintre întrebările pe care i le-am adresat doctorului Gabriel Ștefănescu, ortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică și chirurgie sportivă.
Chiar dacă au probleme de mers multe persoane în vârstă refuză să folosească bastonul? De ce?
Din cochetărie, cel mai adesea! Să nu uităm că este ideal de folosit și de către persoanele care se află în faza de recuperare post-traumatică, indiferent de vârstă. Bastonul ortopedic este conceput pentru sprijin și siguranță în timpul mersului și este recomandat atunci când pacientul a ajuns la o încărcătură de minim 50% a membrului inferior afectat.
Folosirea acestuia reduce greutatea portantă pe genunchi, șolduri și coloana vertebrală, lucru extrem de important în a evita agravarea afecțiunii cu care se confruntă un pacient.
De asemenea, devine absolut necesar mai ales după intervenții chirurgicale, accidente sau tulburări locomotorii, dizabilități la nivelul membrelor inferioare generate de afecțiuni articulare, osoase sau musculare, intervenții chirurgicale de protejare a șoldului sau sechele după accidente vasculare cerebrale.
De fapt, în ce mod ajută bastonul?
Bastonul compensează instabilitatea și redistribuie sarcina către brațe și membrul inferior sănătos.
De unde știi ce baston ți se potrivește?
Este bine să te consulți cu medicul ortoped înainte de o astfel de achiziție. În mod cert trebuie să se potrivească nevoilor pacientului, neexistând un baston care să întrunească cerințele tuturor. Un rol util îl au și specialiștii de la magazinele tehnico-medicale unde se găsesc asemenea dispozitive, care sunt în măsură să ajute un pacient să găsească exact ceea ce îi trebuie.
În general vorbind, foarte popular este bastonul ortopedic pliabil. Se pretează cu succes și folosirii în transportul comun. Pentru persoanele cu probleme mari de echilibru sau la cele care au suferit accidente vasculare cerebrale, bastoanele ideale sunt cele cu trei picioare sau patru, deoarece dau stabilitate.
Se pot face greșeli în folosirea bastonului?
Da. De exemplu, atunci când nu se adaptează înălțimea acestuia. Mânerul trebuie să fie la nivelul încheieturii mâinii atunci când persoana stă în poziție dreaptă, iar cotul trebuie să fie puțin îndoit. Un baston mult prea scurt forțează brațul când se află în extensie și obligă la aplecarea în față a trunchiului. Acest lucru poate duce la deformări și complicații. Pe de altă parte, un baston prea înalt va forța brațul iar acesta se va îndoi prea mult, solicitând inutil mușchii, ceea ce devine obositor.
În timpul deplasării cu bastonul, anumiți mușchi sunt mai folosiți decât alții?
Da, este folosită musculatura membrelor superioare și a centurii scapulo-humerale. De fapt, aceasta preia greutatea corpului, cu condiția ca bastonul să fie ținut în mâna opusă membrului inferior afectat. Doar așa se asigură sprijin pentru articulația genunchiului și a șoldului.
Aveți sfaturi pentru folosirea corectă a bastonului?
Da, de exemplu la mers, bastonul şi piciorul bolnav se vor mişca şi vor atinge pământul în acelaşi timp. Bastonul va fi așezat cu un pas înainte, iar apoi se va face pasul cu piciorul suferind și abia pe urmă cu piciorul normal. La urcarea scărilor se va pune piciorul sănătos pe prima treaptă şi abia apoi se urcă piciorul bolnav. La coborâtul scărilor, mai întâi se pune bastonul pe treaptă inferioară, apoi se coboară cu piciorul bolnav şi în ultimă instanță se va coborî piciorul sănătos.
D-le doctor, cum vă pot găsi pacienții care doresc să facă o programare?
Pacienții care doresc o evaluare a stării de sănătate ortopedică se pot programa la 0726.282.654.
De asemenea, pot fi găsit la Spitalul Medicover București, luni/miercuri/joi între 8-13 și marți/vineri între 15-20 sau la Regina Maria – Policlinica Băneasa, luni/miercuri între 14-20 și vineri între 8-14.
Interviu realizat de Adriana Caranfil