De multe ori, la farmacie suntem întrebați dacă vrem medicamentele originale sau pe cele generice. Din orgoliu, declarăm că le vrem pe cele originale, de parc-ar fi vorba de jeans sau parfumuri, pentru că există prejudecata că acestea ar fi medicamente de mâna a doua sau a treia.
Uneori aflăm și că cele generice sunt mai ieftine, clar mai ieftine, dar insistăm, nu, noi nu le vrem, dorim doar ce e mai bun, să fim siguri că medicamentul va avea efectul dorit.
”Generic” nu înseamnă ”asemănător”, ci identic
Dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu, ne ajută cu explicații: ”Genericele sunt practic, aceleași medicamente, cu aceeași compoziție și cu același procent al substanțelor implicate în realizarea lor. Veți întreba: ”Atunci de ce nu se numesc ca și celelalte, de ce ne întreabă farmacista dacă vrem originale sau generice?
Singura diferență este cea de preț, legată de producția medicamentelor. Cele originale au un preț mai mare pentru că au susținut cercetarea, au descoperit medicamentul și au brevetat invenția, iar producătorii investesc sume mari în marketing și publicitate. Dar din momentul în care brevetul nu mai are valabilitate este posibil ca alți producători să realizeze aceleași medicamente, exact în formula indicată. Însă prețul va fi mai mic pentru că ei nu mai trebuie să treacă prin încercările celor dintâi, piața de desfacere fiind deja asigurată. Acești producători oferă continuitate.
Pe de altă parte, medicamentele generice sunt oricum controlate și verificate de către autoritățile sanitare care dau avizul de fabricare. Unii pacienți cred că genericele nu sunt la fel de puternice precum medicamentele originale. S-a răspândit ideea că ar fi mai ”slabe”, mai puțin eficiente, așa că deschidem portofelul larg și plătim mai scump acel ”original”.
Dar nu este adevărat! Singura diferență e că scoatem mai mulți bani din buzunar pentru un produs absolut identic” – conchide dr. în farmacie A. D. Raiciu.
Articol scris de Fabiana Nicolae