Originară din India, reţeta s-a răspândit în ultimii ani în toată lumea, este pâine fără drojdie şi face parte dintre alimentele tridoshice Ayurveda.
Aceste alimente influenţează în mod sănătos asupra organismului, aduc echilibru în sistemul digestiv, dăruiesc energie fără a consuma prea multă.
Sunt considerate alimente ideale, iar chapati face parte dintre ele.
Iată ingredientele pentru 6 pâinici, ele seamănă cu lipiile noastre, numai că lipiile au drojdie:
- 250 grame făină – de preferat făină integrală
- un vârf de linguriţă de sare
- ceşcuţă cu apă călduţă
- puţin ulei – de preferat ulei de măsline
- condimente după gust – pot fi seminţe de coriandru, oregano etc.
Mod de preparare
- se pune făină într-un castron, se adaugă sare şi o linguriţă de ulei;
- adăugăm treptat apa în timp ce amestecăm, căutând să ajungem la consistenţa aluatului de pâine, moale şi legat bine;
- se frământă puţin cu mâna şi se formează o bilă de aluat, acoperim castronul cu un ştergar sau cu peliculă şi lăsăm să se odihnească jumătate de oră;
- se împarte aluatul în şase părţi;
- se pune o tigaie de fontă la încălzit, acestea sunt tigăile ideale pentru o coptură mai lentă, se pot folosi şi altele dar trebuie să fiţi atenţi ca flacăra să fie mică;
- din fiecare parte se întinde o foaie rotundă, subţire, de dimensiunea unei farfurii;
- în acest moment presărăm deasupra condimente alese, pentru un gust deosebit, întindem cu sucitorul şi seminţele intră în aluat;
- foaia se pune în tigaia bine încinsă, se va umfla la început şi noi o vom domoli presând cu o lingură de lemn;
- se coace cam 30 secunde pe o parte şi 30 pe cealaltă, trebuie supravegheată operaţia pentru a împiedica arderea foilor;
- înainte de a întoarce foaia pe partea cealaltă se unge cu ulei, cu ajutorul unei pensule, iar când scoatem foaia pe farfurie vom avea grijă să ungem şi partea coaptă la final.
Chapati sunt bune calde, proaspăt făcute, sunt ideale pentru shaorma, adică pot fi umplute cu orice vrem noi, la fel de bine pot fi consumate alături de orice fel de mâncare ce necesită pâine.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Vizualizări total 8,292, Vizualizări azi 1