În fiecare zi îl folosim, venim grăbiţi şi aşezăm cumpărăturile, îl deschidem la fel de grăbiţi şi ne luăm ce ne trebuie, fără să-i dăm prea mare importanţă.
Pare banal, dar este extrem de important în orice casă.
În funcţie de aşezarea corectă a alimentelor în spaţiile din frigider, vom avea şi o bună conservare a lor şi vom evita riscul unei eventuale îmbolnăviri.
Care e temperatura ideală din frigider?
În primul rând trebuie să ştim că bacteriile supravieţuiesc în condiţii de frig. De aceea frigiderul trebuie să fie setat la o temperatură joasă, cea de 2° C fiind ideală.
Regulă importantă: hrana preparată – ciorbe, fripturi sau orice altă mâncare – nu va fi aşezată niciodată alături de alimente crude deoarece, cum spuneam, frigul nu reuşeşte decât să blocheze bacteriile, nu să le elimine.
Nu spăla fructele și legumele
În sertarele de jos se vor aşeza fructele şi legumele, fără să le curăţăm de rădăcini, fără să le spălăm. Dacă au pământ pe ele, bineînțeles că-l vom îndepărta. Legumele ,de genul cartofilor, nu se țin niciodată în frigider. Se vor deshidrata și vor fi lipsite de gust la gătire. Se menţin mai bine în stare naturală, exact aşa cum le-am cumpărat, contactul cu apa le poate deteriora rapid. Putem doar separa în pungi de hârtie, ceapa verde de salată, ridichile de castraveţi etc.
Cum păstrezi ouăle și carnea?
Și ouăle au nevoie de atenția ta pentru a se menține proaspete. Despre modul în care păstrezi ouăle află totul din articolul Cel mai popular aliment de pe planetă. Știi să-l păstrezi corect și igienic? de pe site-ul AQUI AHORA.
Pe ultimul raft de jos, vom aşeza pachetele cu carne crudă evitând astfel ca sângele care se poate scurge să murdărească şi să contamineze alte alimente. Aceeaşi poziţie va avea şi carnea ambalată, chiar dacă este învelită în folie de plastic, precum și alimentele care prezintă riscul de a se strica mai repede.
Este esenţial ca pe un anumit raft să se afle alimente din aceeaşi categorie. Așa că salamurile nu vor sta aproape de brânza de vaci, carnea crudă nu trebuie să fie în apropierea salatei etc.
Ideal este să folosim containere de plastic cu capac pentru a izola alimentele mai delicate, cu miros puternic sau mai moi – brânza de vaci ori peştele.
Este bine ca aceste cutiuţe să fie transparente, putem astfel vedea rapid ce se află înăuntru, fără să fie nevoie să deschidem capacul. Dacă vrei să fii într-adevăr organizat, pune etichete pe caserole ca să îți dai seama de conținut dintr-o singură ochire. Nu sta prea mult cu ușa frigiderului deschisă, îl vei obliga să muncească suplimentar pentru a suplini gradele pierdute!
Pe uşa frigiderului vom aşeza condimentele – muştar, ketchup, borcănelele cu sosuri, ulei aromatizat etc- astfel încât nu va exista riscul ca vreun condiment să se răstoarne peste tot, iar acestea nici nu au nevoie de o temperatură foarte scăzută pentru păstrare.
Important pentru sănătatea ta!
Odată pe săptămână alimentele trebuie verificate, inclusiv cele pe care le avem prin colţuri. De asemenea, aruncă ceea ce nu mai e în stare proaspătă!
Ca să nu fii prea risipitor, te sfătuiesc să urmezi regula după care să nu cumperi prea multe alimente deodată. Fă-ți provizii pentru doar câteva zile. Scrie din timp o listă de cumpăraturi. Se va dovedi salvatoare atunci când mergi la piață sau la supermarket.
Vei evita astfel risipa şi vei avea un frigider ordonat, cu alimente conservate perfect, în condiţii de igienă.
Articol scris de Mara Ivan
Sursa foto: Artic