Pe tot mapamondul, la primele ore ale dimineții, sute de milioane de ouă sunt sparte și pregătite. Fierte, poșate, moi, omletă, coapte, înăbușite – sunt doar câteva dintre modurile în care sunt pregătite și aduc bucuria unui mic dejun gustos și sănătos.
Cele mai recente studii arată că este un aliment indispensabil, indiferent de vârstă, dar mai ales pentru nutriția copiilor, deoarece este extrem de bogat în fosfor asimilabil, lecitină și grăsimi esențiale pentru funcționarea creierului.
Înainte de a ajunge în farfuria ta, trebuie să fii sigur că oul nu este vechi sau contaminat.
Doctorul Ștefan Balaban, producătorul oului cu cel mai bun gust din Europa ne învață cele mai importante lucruri despre cel mai popular aliment de pe planetă.
Acesta avertizează că cea mai neplăcută și periculoasă consecință a consumării unui ou contaminat o reprezintă infectarea cu bacteria Salmonella. Este posibil chiar decesul persoanelor cu patologii avansate sau deficiențe ale sistemului imunitar. Este important să știi de la cine cumperi și ce cumperi și să fii strict în privința aceasta!
Dr. Ștefan Balaban fondatorul fermei Aviputna Golești, al cărui ou a fost premiat la Bruxelles pentru gust și calitate ne sfătuiește:
- Dacă vrei să verifici prospețimea ouălor cumpărate, pune apă într-un castron adânc și lasă-le înăuntru. Cele proaspete se vor aduna pe fundul castronului, celelalte vor rămâne la suprafață;
- Altă metodă rapidă de verificare a prospețimii este agitarea oului. Dacă se aude gălbenușul lovind marginile, în mod sigur nu este proaspăt;
- Dacă ești în piață și dorești să cumperi ouă de la țărani, examinează cu atenție coaja. Dacă este lucioasă, oul este vechi. Nu recomand cumpărarea din surse nesigure. Este mult mai indicat să fie achiziționate de la supermarket, deoarece trec prin filtre succesive de control și sunt ștanțate cu data expirării;
- Oul proaspăt atunci când este spart are un gălbenuș ferm și un albuș care nu se întinde foarte mult;
- Ține ouăle fie în compartimentul special de pe ușa frigiderului, fie în cartonul special în care le cumperi! Întrucât coaja are mii de pori va strânge mirosurile din frigider și nu-ți dorești asta.
- Optează pentru ouă produse de găini crescute la sol care au o valoare nutrițională și biologică ridicată.
Află adevărul despre colesterol în general și despre colesterolul din ou din articolul Colesterolul, o minciună cât planeta! Vezi ce se ascunde în spatele acestui mit, aflat pe site-ul Aqui Ahora, aici.
Articol scris de Adriana Caranfil