Deși expresia populară “mă doare în cot” sugerează nepăsarea și lipsa de griji, totuși, adevărata durere de cot este cât se poate de neplăcută și stânjenitoare și necesită îngrijire medicală sau/și tratament chirurgical.
Această afecțiune ortopedică se numește epicondilită laterală, majoritatea pacienților având vârste cuprinse între 30 si 50 de ani. Orice persoană poate dobândi această afecțiune dacă este expusă factorilor de risc.
Care sunt aceștia și cum se tratează epicondilita, ne lămurește în interviul de mai jos dr. Gabriel Ștefănescu, ortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică, membru activ al societăților de profil sportive românești și internaționale.
Domnule doctor, este grav să te doară în cot?
Grav poate fi în anumite cazuri, sigur ca da! Depinde de tipul traumatismului suferit, de cât de repede se prezintă omul la medic, de factorii care au declanșat situația de traumă, de cât de veche este, etc.
De la ce se face epicondilita?
Aceasta este o leziune de suprasolicitare, adică de efectuare în mod repetat a acelorași mișcări. Se manifestă prin durere și inflamarea exteriorului cotului. Dar trebuie adăugat că epicondilita laterală poate apărea și în absența unei solicitări repetitive cunoscute, caz în care este denumită „idiopatică” sau având cauze necunoscute.
În general însă, apare în cazuri specifice de natură sportivă sau profesională pe care le voi lămuri în cele ce urmează, după ce voi enumera semnele după care pacientul poate suspecta o epicondilită. Desigur, diagnosticul îl va pune medicul de specialitate.
De obicei există durere sau senzația de arsură în exteriorul cotului, imposibilitatea de a strânge pumnul, de a ține racheta de tenis, de a răsuci o șurubelniță, de a strânge mâinile atunci când saluți și lista poate continua.
Simptomele epicondilitei laterale se dezvoltă treptat. Mai întâi, abia dacă este resimțită, apoi se accentuează încet-încet în câteva săptămâni sau luni.
M-ați întrebat de la ce se face epicondilita. Cum spuneam există cauze sportive și profesionale. Printre cele sportive se numără practicarea tenisului sau a altor sporturi cu racheta, motiv pentru care epicondilita laterală mai este cunoscută și sub denumirea de “cotul tenismenului”.
Rezultă de aici că numai tenismenii sau practicanții anumitor sporturi au de-a face cu această afecțiune?
A, nu, nu numai sportivii se pot confrunta cu acest tip de afecțiune, dar într-adevăr aceștia sunt extrem de expuși. Dacă vorbim de sporturi să ne amintim că pe lângă tenisul de câmp sunt și alte sporturi în care se utilizează racheta, cum ar fi squash-ul sau racquetball-ul, dar și sporturi precum golful, în care nu se utilizează racheta, dar care predispune jucătorii la epicondilită medială. Este situația medicală în care se inflamează tendonul ce se leagă de partea interioară a cotului, după ce jucătorul respectiv a lovit în mod repetat terenul.
Deși sportivii sunt candidații principali ai acestui tip de afecțiune, să știți că și pictorii, instalatorii si tâmplarii sunt predispuși să o dezvolte, dar și mecanicii auto, bucătarii sau măcelarii suferă adesea de tendinita cotului. De fapt, orice profesie care presupune mișcarea repetată și ridicarea greutăților poate conduce la acest rezultat!
Afecțiunea poate trece de la sine?
Este posibil, dar nu obligatoriu! Mai întâi trebuie asigurat repausului brațului. Acest lucru înseamnă ca trebuie încetată orice activitate sportivă sau activitățile grele timp de mai multe săptămâni. Este musai să se verifice echipamentul sportiv și să existe certitudinea că se folosește unul adecvat.
Dar dacă durerea persistă medicul va decide dacă este necesară administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene care pot reduce durerea și inflamația sau va recomanda, după caz, un tratament cu ultrasunete, masaj cu gheață sau tehnici de stimulare musculară pentru a grăbi vindecarea mușchilor.
În majoritatea cazurilor este suficient ca medicul ortoped si fizio-kinetoterapeutul să colaboreze pentru ca rezultatele să fie foarte bune. Fizio-kinetoterapia aduce beneficii în întărirea musculaturii antebrațului. Utilizarea ortezelor aplicate în treimea superioară a antebrațului poate contribui la ameliorarea simptomelor prin relaxarea mușchilor si tendoanelor.
Pasul următor în durerile persistente constă în injecțiile cu steroizi. Cortizonul este un antiinflamator foarte eficient, a cărui administrare prin injectare în mușchiul sau tendonul lezat poate ajuta la dispariția simptomelor.
Dacă tratamentul nechirurgical nu dă rezultat, ce e de făcut?
Dacă s-au încercat toate metodele de mai sus și simptomele nu dispar după o perioadă de 6 până la 12 luni, atunci tratament chirurgical este cel ce va rezolva problema.
Majoritatea intervențiilor în caz de epicondilită laterală presupun excizia țesutului muscular lezat și reatașarea mușchiului sănătos la os.
Procedura chirurgicală ce urmează a fi efectuată depinde de mai mulți factori. Fie se va face o intervenție deschisă ce se efectuează de regula în ambulatoriu și rareori necesita spitalizarea peste noapte, procedură ce presupune o incizie la nivelul cotului, fie se va apela la chirurgia artroscopică.
Este necesară recuperarea după efectuarea intervenției chirurgicale?
Absolut!
Personal îi explic încă de la început pacientului – și vorbesc acum despre orice pacient care va avea nevoie de kinetoterapie după o intervenţie chirurgicală – că succesul recuperării integrale depinde de respectarea indicațiilor ortopedului și de lucrul efectuat cu kinetoterapeutul.
De-a lungul timpului am mai întâlnit pacienți care au nesocotit aceste etape. Acest comportament poate să compromită starea de funcţionalitate a membrului respectiv şi chiar să producă eşecul intervenţiei chirurgicale!
Cum vă pot găsi pacienții care au simptome de durere a cotului/coatelor pentru consultații/diagnostic/intervenție ?
Pentru pacienți sunt disponibil telefonic la numărul 0726.282.654 sau la Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marți / vineri între 15-20, cu programare prin call center la 021 9896
Pacienții preocupați de sănătatea oste-articulară sunt invitați să dea like la pagina mea de facebook și să urmărească blogul meu care le este dedicat drstefanescu.ro. Pe aceste două canale de comunicare postez permanent informații utile, de educare și prevenție, dar și de orientare medicală pentru persoanele care se confruntă cu diverse simptome ortopedice.
Interviu realizat de Adriana Caranfil