Statisticile arată că un american consumă în medie 300 de ouă pe an, în timp ce literatura de specialitate descrie oul drept un aliment complet pentru că abundă în principii nutritive, conține multe dintre vitaminele și mineralele esențiale pentru o dietă sănătoasă și este prima alegere pentru micul dejun în toate țările lumii!
De ce oul este considerat un aliment complet?
Explicațiile vin de la Eviana Trandafir, nutriționist:
”Pentru că este un cocteil generos de vitamine, proteine, minerale și grăsimi pe care ni-l oferă natura. Oul este pur și simplu un miracol, deoarece într-un spațiu atât de mic adună laolaltă unele dintre cele mai valoroase principii nutritive!
Este darul naturii pentru noi, fiind considerat o adevărată tableta de sănătate prin cele 21 de vitamine pe care le conține! De exemplu, vitamina A, care este necesară pentru dezvoltarea sănătoasă a celulelor organismului și care contribuie la menținerea pielii și a țesutului ocular sănătos, vitamina B12, care este necesară pentru formarea de celule roșii din sânge, importantă pentru ca sistemul imunitar să funcționeze cu motoarele turate, vitală, de asemenea, pentru nervi și mușchi, conține luteină, un tip de antioxidant ce protejează organismul de acţiunea radicalilor liberi și lista poate continua.
Și să nu uităm cât este de gustos oul! Fiert, prăjit, poșat sau în oricare altă formulă, oul aduce gust în farfurie iar oamenii sunt profund atașați de gusturile bune!
Și pentru că vorbim despre un aliment emblemă, chiar aș dori să vin cu o recomandare pentru educatori și învățători. Învățați-i pe copii, prin joacă, despre nutriția sănătoasă! Organizați ateliere dedicate alimentelor care nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă completă, și iată, oul este în fruntea listei! Frumos organizate și fără să facă exces de resurse, aceste mici evenimente pot fi un prilej nemaipomenit de distracție și învățare!” – subliniază interlocutoarea noastră.
Copii învață mai bine când experimentează și se distrează
Specialiștii de la ferma Aviputna implicați în educația pentru o hrană sănătoasă, cunoscuți pentru ouăle ”Din Ogradă”, întăresc acest lucru:
De-a lungul timpului am organizat diverse evenimente – mai ales în preajma marilor sărbători – în care oul a fost actorul principal. Le-am vorbit cu aceste prilejuri despre importanța oului pentru sănătate, despre rolul vital pe care îl joacă acest aliment în hrana oamenilor de pe tot globul, despre faptul că face parte din aproape orice fel de rețetă dulce sau sărată. Apoi, alături de ei, ne-am bucurat de pictura pe cojile de ou, care are și semnificații simbolice profunde la poporul nostru.
Am observat cât de stimulați se simt copii să învețe în timp ce experimentează și se distrează! De aceea, încurajăm școlile să organizeze concursuri de competențe culinare, în care copii să fie învățați despre beneficiile nutriționale ale principalelor grupe de alimente, crearea de rețete care să încorporeze ouă, concursuri de gătit cea mai gustoasă omletă, etc.
Nu degeaba din 1996 încoace există o Zi a Oului, în cadrul căreia se celebrează versatilitatea acestui aliment. Oamenii participă la aceste festivaluri culinare cu mâncăruri ce conțin ouă gătite sub diverse forme, prilejul fiind unul de bucurie pentru toată lumea!”
Articol scris de Adriana Caranfil