Femeile aflate la menopauză doresc să știe de ce această perioadă a vieții lor vine cu o furtună de dureri și neplăceri resimțite la nivelul întregului organism și ce pot face pentru sănătatea și starea lor de bine. Pe lângă bufeuri, îngrășare uneori exagerată, dureri de cap, respirație greoaie și probleme cardiovasculare, acestea sunt nevoite să se confrunte și cu dureri articulare, uneori atroce, pierdere de masa osoasă, fracturi.
Pentru lămuriri cu privire la modul în care menopauza afectează sănătatea osteo-articulară a femeilor și sfaturi practice pentru a reduce riscurile ortopedice ale instalării acesteia, ne-am adresat dr. Gabriel Ștefănescu, ortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică, membru activ al societăților de profil sportive românești și internaționale.
D-le doctor, menopauza schimbă viața femeii?
”Într-adevăr, nu există zi să nu am cel puțin o pacientă care să se prezinte la consultație cu probleme osteo-articulare generate de menopauză.
Este greu de acceptat faptul că această perioadă din viața unei femei nu vine doar cu una sau două neplăceri, ci cu un cortegiu întreg de stări proaste și diverse tipuri de disconfort! Și asta nu e tot…Nivelurile scăzute de estrogen predispun la apariția osteoporozei si fragilizarea oaselor, condiție care deschide calea spre numeroase probleme de sănătate inclusiv fracturi.
Este obligatoriu acest scenariu?
Din păcate, da!
Când suntem tineri, țesutul osos se acumulează continuu, în jurul vârstei de 18-20 de ani acesta fiind la 90% din masa osoasă maximă. Până la vârsta de 30 de ani oasele ating densitatea lor maximă.
La femei aceasta se păstrează cam până la debutul menopauzei, când cele mai multe experimentează o pierdere rapidă de masa osoasă, urmată de o perioadă de pierdere lentă în perioada post-menopauză.
Care sunt afecțiunile osteo-articulare la care femeia aflată la menopauză este cel mai predispusă?
Cum spuneam, menopauza vine cu multe probleme osteo-articulare, dar ca să nu facem un roman-foileton deoarece spațiul acestui interviu nu ne-o permite, o să trec în revistă doar trei dintre ele, cele mai frecvente și comune. Dar să știți că numai vizita la specialist poate diferenția între diferitele simptome și afecțiuni și poate preveni accelerarea degenerării.
- Osteoartrita sau artroza este cea mai frecventa forma de artrită și totodată cea mai frecventă boala degenerativă a articulațiilor.
La menopauză acest proces degenerativ se acutizează și se resimte intens și dureros din cale afară! Pacientele mele sunt foarte plastice în a descrie simptomele cu care se confruntă și durerea care le însoțește. Boala este cauzată de uzura cartilajului articular, acel țesut care acoperă capetele oaselor și care ajută la mișcarea articulațiilor. În forma avansată, cartilajul poate să dispară complet, ajungându-se la fricțiunea oaselor.
Osteoartrita este frecventa la articulațiile mari – ale șoldului și atunci aveam de-a face cu coxartroza sau ale genunchilor, boală denumită gonartroză, dar mai este întâlnită și la nivelul articulațiilor mâinii și al regiunii cervicale.
- Osteoporoza. În primii ani după menopauză femeile pot pierde până la o cincime din masa lor osoasă. Există și alți factori de risc suplimentari, cum ar fi stilul de viață, starea de sănătate ori administrarea anumitor medicamente.
Atenție, persoanele aflate in stadii incipiente ale pierderii osoase, adesea nu au niciun simptom! Producerea primei fracturi se poate face fără veste. În unele cazuri, pacientele constată că sunt mai scunde decât erau în tinerețe sau că au făcut ”cocoașă”.
Odată ce oasele au fost slăbite de osteoporoza, este posibil sa apară:
- Dureri de spate, cauzate de o vertebra fracturată sau prăbușită;
- Pierderea în înălțime a aproximativ 1,5 cm pe parcursul unui an;
- Postura încovoiată.
Deși boala afectează toate oasele, fracturile apar mai frecvent la nivelul vertebrelor, pumnului și șoldului. Ai putea suferi o fractura vertebrală chiar și atunci când te apleci sa iei ceva de jos, te răsucești în pat sau ridici obiecte ușoare! Prima fractura nu va fi și ultima, deci osteoporoza trebuie tratată și supravegheată medical.
- O altă problemă de natură ortopedică generată de către menopauză o reprezintă durerile articulare.
Țesutul conjunctiv și cartilajul – stratul care asigură amortizarea șocurilor, situat în articulații – se pot subția de-a lungul timpului. Cu cât există mai puțin cartilaj, cu atât riscul că oasele să se frece unele de altele este mai mare. Cel mai frecvent degenerarea cartilajului articular se manifestă că osteoartroză, care poate fi idiopatică, dar se manifestă și ca urmare a traumatismelor sau a bolilor reumatismale inflamatorii care distrug suprafața articulară, generând osteoartroza secundară. În funcție de tipul de leziune identificat, ortopedul va decide o reparare particulară, care va avea cu atât mai mult succes cu cât pacienta se prezintă mai repede.
Leziunile de cartilaj reprezintă la ora actuală o provocare în chirurgia ortopedică, iar amânarea consultării unui specialist și a obținerii diagnosticului și tratamentului la momentul optim duc la modificări artrozice, uneori ireversibile!
Cum este corect să acționeze femeile aflate la menopauză pentru a scădea gradul de expunere la aceste afecțiuni?
Stilul de viață este mai important acum ca oricând. Iată 10 reguli care, dacă sunt integrate stilului de viață al femeii aflate la menopauză aduc beneficii, creează confort, întârzie îmbătrânirea osteo-articulară și degenerarea, astfel încât să se poată bucura dei viață cât mai lungă și mai confortabilă.
- Vigilență cu privire la sănătatea proprie. Atunci când o stare proastă persistă timp de mai multe săptămâni, este imperios necesar să consultați medicul specialist pentru a identifica sursa problemei.
- Atenție la durerile de spate! Durerile bruște ar putea fi cauzate de fracturi vertebrale. Acest lucru des întâlnit la femeile cu vârsta de peste 50 de ani este ignorat, deși ar trebui sa reprezinte un semnal de alarmă. O fractura vertebrală predispune la apariția unor noi fracturi vertebrale.
- Testarea densității osoase prin scanarea DEXA. Această investigație măsoară densitatea osoasă a șoldurilor, coloanei vertebrale sau chiar a întregului corp. Medicul vă va explica de ce, când și pentru care segmente este necesar să efectuați acest tip de testare.
- Inițierea unei scheme de tratament de către medicul ortoped și/sau endocrinolog/reumatolog după caz. În funcție de valorile densității osoase, specialiștii vor elabora un plan de acțiune. Deși nu exista nici un tratament pentru tratarea osteoporozei, exista o varietate de medicamente, inclusiv bifosfonati, terapie cu hormoni și modulatori selectivi ai receptorilor de estrogeni, care pot ajuta la limitarea masei osoase la femeile aflate la menopauză.
- Adresarea la mediul specialist ortoped pentru a verifica exact cu ce fel de dureri articulare vă confruntaţi!
- Verificați periodic nivelul vitaminei D, cu rol important în prevenția osteoporozei si fracturilor. Dozele vor fi indicate de către medic, în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane.Coroborat cu aceasta, stați la soare! Pentru a sintetiza o cantitate adecvată de vitamina D3, este necesară expunerea brațelor, spatelui, feței și picioarelor timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe săptămână. Producția de vitamina D3 pe cale cutanată scade o dată cu înaintarea în vârstă, astfel încât pe la 70 de ani aceasta este cu 50% mai redusă decât la 20 de ani!
- Rămâneţi active şi în formă. Frecventați o sală de sport sau/și un kinetoterapeut pentru a urma un program de exerciții exerciţii concepute special pentru a ajuta la menţinerea articulaţiilor flexibile şi puternice!
- Știu, e din ce în ce mai greu odată cu trecerea anilor, dar încercaţi să vă menţineţi o greutate optimă. Este una dintre modalitățile de a reduce riscul dezvoltării unor afecțiuni grave prin reducerea presiunii asupra şoldurilor şi genunchilor!
- Protejaţi-vă articulaţiile prin evitarea încordării repetitive!
- Evitaţi stresul, deoarece hormonul cortizolul care se secretă atunci când primim stimuli exteriori puternici, funcţionează ca un agent inflamator. Stresul susţinut poate provoca inflamaţii.
Unde vi se pot adresa pacienții pentru consultații/diagnostic/intervenție sau pentru a preveni problemele ortopedice generate de menopauză?
Pe pacienții preocupați de sănătatea oste-articulară îi invit să dea like la pagina mea de facebook și să urmărească blogul meu care le este dedicat drstefanescu.ro.
Pe aceste două canale de comunicare postez permanent informații utile, de educare și prevenție, dar și de orientare pentru persoanele care se confuntă cu diverse simptome ortopedice.
Pentru pacienți sunt disponibil telefonic la numărul 0726.282.654 sau la Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marți / vineri între 15-20, cu programare prin call center la 021 9896
sau la Regina Maria – Policlinica Băneasa, luni / miercuri între 14-20 și vineri între 8-14.”
Interviu realizat de Adriana Caranfil