Toate alimentele pierd o mare parte din vitamine sau din săruri minerale în procesul de coacere, fierbere sau prăjire. Ne îndemnăm copiii să mănânce legume şi verdeţuri, “fac bine, au vitamine”, dar din ele puţine reuşesc să nu fie alterate.
În general, în cazul verdeţurilor, reuşim să asimilăm doar fibrele şi doar un 10% din conţinutul important pentru noi. Sărurile minerale se dispersează în apa în care fierbem carnea sau peştele, de aceea ciorbele sau supele sunt o variantă optimă de alimentaţie, apa în care se află sărurile minerale se îmbogăţeşte cu legume, se condimentează şi se consumă.
Metode de preparare fără a pierde prea mult din vitamine şi din săruri
Frigerea este exclusă din start, ştim cu toţii că dăunează sănătăţii.
Prin fiert normal sau prin coacere la cuptor se distrug foarte multe elemente nutriţionale.
Şi totuşi, trebuie să gătim, alimentele neprelucrate termic pot transmite sau provoca boli, excepţie făcând, bineînţeles, salatele din verdeţuri.
Experţii nutriţionişti recomandă să avem grijă de câţiva factori: reducerea timpului de coacere, folosirea unei cantităţi mici de apă şi reglarea focului. Fierberea la abur este o variantă optimă, se pot pregăti cartofi în coajă, tot felul de legume dar şi carne sau peşte.
Dar şi coacerea pe sare este una dintre metodele cele mai bune pentru a păstra cât mai mult din calităţile alimentelor. Metoda este folosită tradiţional de sute de ani, în special în ţările asiatice. Viaţa nomadă, lipsa tigăilor şi a altor ustensile a dus la apariţia acestui mijloc de pregătire termică a alimentelor.
Este important ca peştele sau carnea să nu fie curăţate de pielea care va reprezenta o barieră ce va opri sarea să pătrundă în interior. Carnea de pui, de exemplu, cu tot cu piele, se va aşeza într-o tavă cu sare groasă, de bucătărie, şi se va introduce în cuptorul preîncălzit. Se va folosi în jur de un kilogram şi jumătate la un kilogram de produs alimentar, asta pentru că trebuie să acoperim efectiv toate laturile cu sare.
Carnea trebuie să fie în mijloc, acoperită total. În acest fel, prelucrarea va fi tot termică, dar sarea împiedică eliminarea apei din alimente şi, implicit, a substanţelor nutritive. Se va coace la temperatură înaltă, 180 – 200 grade, iar timpul trebuie calculat în funcţie de mărimea preparatului: un kilogram de carne are nevoie de circa 40 – 50 minute, un kilogram de peşte de circa 30 minute.
Coacerea la sare nu are contraindicaţii, trebuie doar să eliminăm, la final, reziduurile de sare care se cristalizează pe suprafaţa alimentelor şi care pot forma un fel de crustă.
Carnea va fi moale, delicată şi cu gust intens, plăcut, ceea ce vă va convinge şi mai mult că este una dintre cele mai bune metode de folosit în bucătărie.
________________________________________________
Vrei să adopți un stil de viață sănătos, să fii la adăpost de bolile grave ale civilizației?
Vrei să începi chiar de azi și nu știi cum?
Comandă cea mai recentă apariție editorială ”Secrete pentru o viață fără cancer”, în care cercetătorul Ștefan Manea, personalitate de primă mărime a fitoterapiei românești, te ghidează pas cu pas!
Doar 19 lei sau gratis la o comandă de 200 lei de pe site-ul HOFIGAL!
Intră aici http://www.hofigal.eu/secrete-pentru-o-viata-fara-cancer-291.html și comandă acum!
Articol scris de Iuliana Zamfir