Într-unul dintre interviurile de sănătate Monturile. 3 motive medicale să vrei să scapi de ele , ortoped Gabriel Ștefănescu, medic cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică ne-a explicat faptul că pantofii cu toc pot agrava defecte preexistente de arhitectură a piciorului, purtarea acestui tip de încălțăminte antrenând consecințe nedorite pentru sănătatea picioarelor, a spatelui, a posturii.
Subiectul necesită explicații mai amănunțite, mai ales că tocurile pot duce și la tendinita calcaneană sau ahileană, o afecțiune frecvent întâlnită și la persoanele active și la sportivii de performanță.
Prin urmare, am solicitat lămuriri doctorului Gabriel Ștefănescu, membru activ al societăților de ortopedie și traumatologie sportivă românești și internaționale, care a venit cu detalii medicale și de igienă a mișcării, extrem de interesante:
” D-le doctor, ca să ducem mai departe subiectul purtării tocurilor, acestea sunt răspunzătoare și pentru durerile de călcâi?
Într-adevăr, purtarea tocurilor înalte poate fi un factor favorizant pentru apariția mai multor tipuri de dureri și disconfort, dar mai ales pentru procese inflamatorii în interiorul tendonului lui Ahile. Foarte multe dintre pacientele mele de peste 35 de ani se plâng de aceste dureri. În multe cazuri acestea se coroborează cu purtarea tocurilor foarte înalte, foarte mulți ani, dureri care se cronicizează.
Și astfel ajungem la tendinita ahileană
De la legenda eroul grec al războiului troian ne-am ales și cu denumirea acestei afecțiuni. Ahile era invulnerabil dar așa cum știm avea și el un punct delicat, și anume o porțiune a călcâiului în care l-a nimerit o săgeată, ceea ce i-a fost fatal!
Astăzi, aceste dureri nu ne mai omoară, dar ne afectează suficient cât să ne pună probleme reale, fiind o patologie destul de comună începând cu vârsta de 40 de ani.
Unde este situat, mai exact, tendonul lui Ahile?
În porțiunea inferioară a gambei. Se inseră la nivelul osului călcâielui (calcaneu) si realizează legătura între mușchii gambei si picior.
Este cel mai mare și rezistent tendon din întregul organism, facilitează mersul și ne dă nouă abilitatea de a ne ridica pe vârful degetelor. De fapt, toate mișcările de zi cu zi se fac cu ajutorul acestui tendon.
E adevărat că tendoanele se scurtează odată cu înaintarea în vârstă?
Se spune că în timp acestea se scurtează, dar de fapt își pierd elasticitatea…Dacă purtarea tocurilor se cuplează cu lipsa de efort fizic constant și a tonusului ligamentar, în timp acesta devine mai retractil.
Și atunci? Să renunțăm la tocuri și să optăm pentru pantofii plați?
Este o opțiune sigur că da, numai că trebuie să știți că de multe ori femeile care au purtat mult timp pantofi cu toc și apoi trec la cei cu talpa plată pot dezvolta tendinită ahileană. Asta pentru că tendonul și musculatura gambei s-a adaptat la o poziție mai scurtă din cauza pantofilor care nu au permis întinderea până la nivelul solului. Pantofii fără toc obligă tendonul să se întindă peste limita obișnuită, cauzând apariția inflamației.
Un sfat: daca tocurile sunt purtate în fiecare zi, atunci să se facă exerciții de stretching a labei piciorului dimineața și seara.
În același timp trebuie spus că afecțiunea nu le privește doar pe posesoarele de tocuri, ci o categorie largă de subiecți. Tendonul lui Ahile poate fi afectat destul de frecvent, mai ales de către persoanele active care practică sporturi precum alergarea, gimnastica, dansul, tenisul sau fotbalul și se pot întâlni la orice vârstă, deci și la cei mai tineri!
Sportivii de performanță, care efectuează mișcări repetitive sunt în mod special expuși – atrage atenția interlocutorul nostru.
N-ar trebui ca persoanele active să fie mai puțin expuse deoarece fac mișcare?
Întrebarea e îndreptățită, mai ales că păstrarea tonusului muscular și ligamentar ne pot ajuta să evităm o atare situație. În fapt, lucrurile nu se întâmplă așa, pentru că în viața de zi cu zi au loc multe excese și exagerări care favorizeză traumatismele! De aceea, profit de subiect pentru a reveni cu precizarea că o foarte bună încălzire a organismului înainte de a începe programul de exerciții fizice nu este opțională, ci obligatorie, dacă dorim să evităm situații precum ruperea tendoanelor!
Prin urmare, orice persoană activă care practică un sport de plăcere și mai ales sportivii de performanță, trebuie să acorde câteva zeci de minute încălzirii sistemul osteo-muscular în vederea efortului care urmează să fie făcut. Musculatura se întărește prin exerciții regulate, iar în timpul activității sportive sunt binevenite micile pauze pentru reducerea tensiunii acumulate în jurul tendoanelor.
Foarte importantă este și folosirea unor încălțări adecvate, potrivite sportului pe care îl practică fiecare, capabile să mențină glezna stabilă și să poată fi absorbite șocurile din timpul unor activități sportive intense.
De asemenea, cantitatea de mișcare nu trebuie exagerată peste limitele pe care le tolerează organismul nostru, cunoașterea propriilor limite fiind aceea care ne poate scuti de consecințe nedorite.
Care sunt semnalele unei afecțiuni a tendoanelor?
Dacă la început problemele pot debuta moderat și sunt resimțite de către pacient ca o durere cu senzație de arsură sau rigiditate în respectiva parte a piciorului, ulterior sau în cazuri mai grave durerea devine severă. Atunci avem de-a face cu o ruptură parțială sau chiar totală a tendonului! Pe lângă tendinită care se manifestă prin durere, poate apărea și un edem local, care sporește senzația de disconfort.
Ortopedul este acela care pune diagnosticul și acesta poate fi:
- Tendinita – care apare în timpul sau după desfășurarea unui efort. Pe măsură ce boala progresează, durerea apare la eforturi din ce în ce mai mici, pentru ca în final să apară chiar și în repaus;
- Tendinoza – care este o afecțiune degenerativă caracterizată de microtraumatisme repetate, cu apariția unor microfisuri la nivelul tendonului. Poate genera apariția unui nodul în regiunea posterioară a piciorului;
- Ruptura parțială sau totală a tendonului – caracterizată de o durere violentă, mersul devenind aproape imposibil.
Cât de repede trebuie să ne prezentăm la medic? Ce tratament funcționează?
Este bine să ne prezentăm la scurt timp după ce apare durerea. Recuperarea va fi cu atât mai rapidă cu cât se va începe mai repede tratamentul.
După ce ortopedul examinează clinic zona afectată, va fi necesară o radiografie sau o investigație ce implică rezonanța magnetică nucleară (RMN), pentru a determina cu exactitate gradul de afectare a tendonului. Dacă multe cazuri au doar nevoie o perioadă de repaus, comprese reci aplicate local și tratament antiinflamator sau băi și comprese calde, în cazurile grave se aplică scheme de tratament mai elaborate, tocmai pentru a grăbi recuperarea. Va fi nevoie de injecții cu antiinflamatoare puternice, infiltrații sau chiar intervenții chirurgicale, dacă ruptura tendonului este parțială sau totală.
Recuperarea își aduce partea sa de contribuție, iar programul se va stabili de către medicul ortoped în colaborare cu kinetoterapeutul.
Unde vi se pot adresa pacienții pentru consultații/diagnostic/intervenție în cazul în care se confruntă cu problemele discutate mai sus?
Pentru pacienți sunt disponibil telefonic la numărul 0726.282.654 sau la Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marți / vineri între 15-20, cu programare prin call center la 021 9896
sau la Regina Maria – Policlinica Băneasa, luni / miercuri între 14-20 și vineri între 8-14.”
Interviu realizat de Adriana Caranfil