Dacă ai peste 40 de ani, te trezești într-o dimineață și nu te doare nimic înseamnă că ești mort!” – spune cu umor folclorul românesc.
Îl întreb pe dr. Lucian Sandu de la Centrul Medical Neolife medic primar de anestezie-terapie intensivă, doctor în științe medicale, dacă este natural să trăim cu durerea și ce să facem în cazul în care ne sâcâie sau mai mult, produce o invaliditate temporară sau permanentă.
Durerea este un paznic al sănătății și al vieții noastre
”Dacă durerea ne este prieten sau dușman a fost și subiectul unei cărți pe care am scris-o în colaborare cu dr. Teodora Olariu – ne mărturisește dr. Sandu specializat în terapia durerii. Durerea este un paznic al sănătății și al vieții noastre și faptul însuși de a nu resimți durerea este o boală numită asimbolie.
De fapt, ce face durerea? Este un simptom comun al celor aproximativ 10.000 de boli cunoscute până în prezent și este legată de apariția lezării și agresionării corpului. Atâta timp cât nu depășește anumite limite de intensitate și durată este un prieten. Dacă devine insuportabilă săptămâni sau chiar luni în șir, împiedicându-te să-ți desfășori activitățile de zi cu zi devine boală prin ea însăși, necesitând un tratament drastic și foarte complex. În acest caz devine dușman punându-ne viața în pericol! – punctează interlocutorul meu și adaugă:
Fiecare dintre noi avem o experiență dureroasă moștenită încă de la naștere. Când ne-a tras mama de ureche sau am fost atenționați de purtarea proastă cu câteva lovituri la palmă sau în alte părți ori când ne-am lovit la joacă, am învățat încet-încet despre durere. În această privință femeile sunt mai încercate decât bărbații prin însăși alcătuirea lor fiziologică fiind nevoite să îndure mai multe suferințe: ciclu menstrual, naștere, întreruperi de sarcină, atât de comunele cefalee și dureri colicative biliare etc.
Durerea se subîmparte în două subcategorii: acută și cronică
Există două tipuri de dureri: acută și cronică.
Prima apare în cursul unei boli și dispare odată cu vindecarea acesteia, răspunde la tratamentul uzual și nu lasă urme ori modificări fizice sau psihice la bolnav. De exemplu, o înțepătură la deget este o durere acută, ascuțită, de scurtă durată. Un exemplu de durere acută gravă de la început, este cea din infarctul de miocard, care se instalează brutal și intens. Numai că această durere, un semn foarte bun de diagnostic pentru medic, poate produce moartea bolnavului prin fenomenele secundare care o însoțesc! – subliniază dr. Sandu și continuă:
Când avem o durere acută care durează perioade mai lungi de timp și practic bolnavul nu mai poate fi vindecat, se instalează durerea cronică. Pacienții devin rezistenți la tratamentele uzuale și apare o stare de depresie, apatie, suferință psihică ce se reflectă în comportamentul de zi cu zi. Apare, de asemenea, o dereglare a vieții de familie și a activității profesionale, pacientul căutând permanent pe cineva să-i aline durerea. Acest tip de durere nu poate fi tratat decât multidisciplinar.
Și pentru că m-ați întrebat despre tratamentul durerii la pacientul oncologic, terapia este în primul rând specifică (farmacologică, iradiantă, hormonoterapia, terapia chirurgicală) asociată cu analgezice – precizează dr. Sandu.
Există persoane care se automutilează fără să simtă durerea
Cititorii noștri trebuie să știe că există diverse afecțiuni, în special cele psihice care pot influența sensibilitatea la durere, de ex. o persoană cu hipertiroidie este mai sensibilă la durere decât una cu hiperfuncție în timp ce, la bolnavul schizofrenic, există o rezistență crescută la durere deoarece în creierul lui se secretă o cantitate mai mare de substanțe asemănătoare morfinei, acestea fiind endorfinele.
Sunt bolnavi psihici care se automutilează prin tăiere sau lovire și sunt de o veselie bizară. Se pare că oamenii posedă un sistem intern de sedare a durerii care să-i facă capabili să o suporte. Sunt multe lucruri de spus despre durere, iar prezentarea la medic de către fiecare persoană care se confruntă cu această situație depinde de intensitatea acesteia, dar și de educația sanitară a fiecăreia și de propriul ghid interior ” – conchide specialistul.
În SUA sunt multe centre de terapia durerii
În ziua de azi, în Statele Unite – țară care a și marcat o revoluție în domeniu – și în țările dezvoltate sunt multe centre de acest tip. România se află încă într-o fază de pionierat, dar aș vrea să accentuez că există mulți medici interesați să facă terapia durerii ca o a doua specializare. Trebuie să le mulțumim profesorului Arsene de la Spitalul Bagdasar și profesorul Chiricuță de la Cluj, acesta din urmă punând și bazele domeniului de terapia durerii în cancer din România – completează interlocutorul meu.
În 1981 am înregistrat primul centru de profil la clinica ATI din cadrul Spitalului Universitar, pe care am inițiat-o alături de dr. Mustețea Nicolae. În prezent ea este afiliată la Asociația Mondială de Studiul Durerii.” – conchide acesta.
Dr. Lucian Sandu activează în cadrul Centrului Medical Neolife și deține specializări în terapia durerii, paliație și terapia cu ultrasunete de putere mare.
Intră chiar acum pe www.neolife.ro și fă-ți o programare la call center 021 9230. Sediul clinicii se află în Bd. Ficusului 40, București.
Interviu realizat de Adriana Caranfil