Bunica mea le făcea tare bune, adevărul e că orice ar fi făcut îi ieşea bun, nu se grăbea aiurea şi nu făcea cinci lucruri odată.
Stătea acolo cu lingura şi castroanele, avea darul răbdării şi punea preţ pe mirodenii, până şi cartofii prăjiţi îi făcea mai gustoşi decât noi. Gătea la sobă cu plită şi regla ea focul în aşa fel încât să fie domol sau iute, după cum avea nevoie.
Dar să ne întoarcem la găluştele noastre. Bune, mai ales tăvălite în pesmet dulce şi băgate la cuptor câteva minute.
Iată cum le făcea, reţeta ei o am şi eu, păcat c-am folosit-o mai puţin decât aş fi vrut.
Ingrediente pentru aluat
- o jumătate de kilogram cartofi albi
- 2 ouă
- o jumătate linguriţă sare
- 200 grame făină
- unt cât o nucă
Pentru tava în care vom rostogoli găluştele fierte avem nevoie de
- 200 grame pesmet
- 150 grame zahăr
- două linguri unt
Mod de preparare
- se fierb cartofii, se zdrobesc ca pentru piure şi se lasă la răcorit
- între timp se spală 20 de prune şi se scot sâmburii
- se adaugă ouăle, sarea, untul şi făina peste cartofi şi se amestecă delicat, pentru a forma un aluat moale, dar legat
- într-o tavă mai adâncă se pune la topit untul, imediat se adaugă pesmetul şi se amestecă, astfel încât pesmetul să se rumenească puţin şi să prindă gust bun
- se adaugă şi zahărul în tăviţă, se amestecă şi se lasă la aşteptare, în loc călduţ
- se ia cu mâna biluţe de aluat, se rotunjesc şi se prepară astfel 20 de bile
- în fiecare dintre ele vom introduce o prună, rostogolind bine astfel încât să fie complet acoperită
- găluştele se fierb în apă cu sare, la clocot domol, se ridică imediat la suprafaţă şi se lasă să fiarbă doar două minute
- se scot cu spumiera şi se aşează în tava cu pesmet, răsucindu-le rapid astfel încât să se acopere bine peste tot.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Vizualizări total 1,196, Vizualizări azi 1