Sunt o fană a concursurilor de gătit, mai ales dacă acestea sunt bine realizate și ne invită la un spectacol de talent și personalitate a le competitorilor. Le urmăresc pentru a vedea ’’ce mai gătește lumea’’ și ce-aș mai putea învăța de la ceilalți, inovațiile în materie de gătit fiind practic în nesfârșită expansiune, la fel ca Universul.
Show-urile de gătit fac ratinguri foarte ridicate la televiziunile din întreaga lume și sunt urmărite de milioane de fani, femei și bărbați deopotrivă. A fi în bucătărie trebăluind printre borcane și casolete, carne, legume, feliatoare, teluri și pasatoare, pare să fie distracția secolului! Bucătăria nu mai este spațiul intim unde odinioară ardea focul sacru al căminului, ci locul în care tronează ca un rege cuptorul cu microunde și frigiderul burdușit cu semipreparate.
Am urmărit destule competiții până acum ca sa pot spune în cunoștință de cauză că în afară de entertainment, producțiile de acest gen nu aduc aproape nici un beneficiu privitorului.
Este premiată întotdeauna mâncarea intens gustoasă, transmițându-se semnalul greșit că pe altarul gustului merită să sacrifici orice! Ai numărat vreodată caloriile pe care le conține o simplă farfurie cu mâncare ’’gustoasă’’? Ar putea să ți se facă părul măciucă în cap, asta dacă nu cumva ți-a căzut deja sau s-a rărit tragic, din cauze care par greu identificabile. Apropo de păr, o sumedenie de bărbați de până în 30 de ani au deja calviție, fenomen practic neîntâlnit cu două generații înainte, teren pe care au înflorit clinicile în care implanturile de păr costă cât o mașină scumpă. Motivele acestor probleme se află mai aproape decât crezi, de multe ori chiar în farfurie!
Bucătarul care pregătește mâncarea fără cunoștințe de nutriție – fie că gătește pentru alții ori pentru familia sa – produce fără să știe boala și chiar moartea și generează obiceiuri alimentare devastatoare pentru sănătate. Nu este totul să arunci într-o cratiță ingrediente care-ți aduc lauda celorlalți, dar mustesc de grăsimi, amelioratori, antibiotice și potențiatori de gust.
Nimeni nu s-a gândit să introducă nutriția la școală, fie și măcar o oră la două săptămâni, pe întreaga perioadă de școlarizare a copilului. Mai marilor din ministerul educației nu li s-a părut niciodată important să stopeze răul de la rădăcină, învățându-i pe români cum să mănânce pentru a-și corecta prin dietă problemele de sănătate, în loc să ajungă în topul celor mai bolnavi europeni.
La acest moment nutriția pare un moft, un capriciu al fotomodelelor străvezii, iar rostul ei este de neînțeles pentru marea masă a mâncătorilor tradiționali, cărora li se ’’predă’’ încă din scutece ștafeta fripturii cu cartofi prăjiți în baia de ulei.
Suntem deja un popor bolnav, cu o incidență crescută a bolilor ucigătoare, cu o tânără generație apatică și încredințată ca fast-food-ul este noua Mecca a gastronomiei.
În materie de bun-simț și sănătate suntem fiecare pe cont propriu! Tot ce trebuie să facem este să ne activăm fiecare inteligența pentru a alege din mulțimea informațiilor și ideilor cu care suntem asaltați, doar pe acelea care ne sunt cu adevărat de folos!
Show-urile de gătit vin și ele să completeze deruta generală, dar cel puțin ele nu sunt obligate să producă altceva decât entertainment. Nu putem să cerem producătorilor acestor show-uri să nu le mai facă, dar putem să le propunem provocarea vieții lor: să realizeze show-uri de gătit în care mâncarea să fie gustoasă și OBLIGATORIU sănătoasă.
Ce ziceți? Vă băgați…?
Articol scris de Adriana Caranfil