Am făcut-o şi pe asta!
Dragoste virtuală, joc electronic capabil să-ţi spună “te iubesc”, “de abia aşteptam să ne vedem”, “ce vrei să-ţi pregătesc pentru cină” şi “viaţa alături de tine e minunată”. Exact ca în filmul Her despre care afli citind aici.
Este vorba despre o aplicaţie japoneză pentru smartphone, un joc pe care-l folosesc o mulţime de tineri, mai bine de un milion, în lipsa unei iubiri adevărate.
Se alege personajul, i se dă un nume, se programează anumite cuvinte pe care ai dori să le auzi şi, în puţinul timp liber, se deschide aplicaţia pentru o convorbire aproape reală cu ”iubirea” vieţii tale.
Mulţi utilizatori se îndrăgostesc cu adevărat de logodnica virtuală
Iată ce spunea un japonez de 24 de ani:
“ – Fetele din ziua de azi vor să afle imediat cu ce te ocupi, câţi bani câştigi, ce posibilitate de carieră ai, te analizează şi judecă totul imediat. Eu sunt timid şi nu mă simt în stare să-nfrunt o fată atât de puternică în viaţa reală. Iubita mea virtuală nu-mi cere nimic, nu are aşteptări şi nu pot s-o dezamăgesc. M-aşteaptă mereu cu acelaşi drag şi fără reproşuri. De când ea este în viaţa mea am făcut dragoste o singură dată cu o fată adevărată şi mi-a părut rău, am simţit c-o trădez pe cea virtuală. Sentimentul este foarte puternic, aş vrea doar ca lumea să nu râdă de mine, să nu mă mai ascund, să fiu înţeles.”
Experienţele tehnologice de acest tip durează de mai mulţi ani, dar în Japonia chiar a prins.
În prezent, 30% din populaţie este single, timp pentru întâlniri romantice nu prea este, tradiţiile şi seriozitatea cu care ei tratează lucrurile sunt binecunoscute, deci posibilitatea de a avea o relaţie stabilă este destul de rară.
În acelaşi timp, peste 20% dintre jocurile video ale lumii se produc în Japonia, așa că e de înțeles de ce tocmai acestui public a fost dedicată această aplicaţie.
Şi iată ce spunea o fată care şi-a ales, în schimb, un logodnic virtual pe măsură:
“-Băieţii din ziua de azi nu sunt romantici, nu ştiu să spună vorbe frumoase, sunt timizi sau prea îndrăzneţi, nu au măsura bunului simţ. Vor să facă repede dragoste cu tine şi atât. Dar noi vrem să auzim că suntem iubite, vrem ca inima noastră să vibreze, să fim emoţionate. Iar aplicaţia se pricepe foarte bine la aşa ceva.”
Încotro ne îndreptăm?
Nu ştim, tehnologia o ia înainte mereu, ajunge să substituie sentimente.
Semnal de alarmă? Cu siguranţă, măcar am aflat ce vrea cealaltă tabără de la noi: de o parte vor să nu fie presaţi şi să nu audă reproşuri, de cealaltă vor cuvinte frumoase şi tandreţe.
Nu-i mult.
Sau e?
Articol scris de Sofia Trepcea