Zilele trecute la una din farmaciile HOFIGAL, am fost abordată de o clientă fidelă a noastră. O doamnă cu un zâmbet minunat, întodeauna coafată și aranjată, cu o statură dreaptă și de o politețe desăvârșită, mereu interesată de tratamente naturiste. Mi-a mărturisit că ea și grupul de prietene din care face parte ne citesc cu nesaț și urmează sfaturile și recomandările noastre.
Tocmai cumpărase un ceai de măceșe și mi-a spus că este îndrăgostită de acest fruct încă din copilărie când din cămara bunicii nu lipseau borcanele cu marmeladă vișinie. M-a întrebat dacă știu o rețetă care să valorifice cum se cuvine bogăția acestui fruct. I-am răspuns că da și sunt încântată că în cele ce urmează am prilejul să vorbesc despre aceste fructe splendide și cum ne pot fi leacuri pentru sănătate – povestește cu aplomb dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu.
Mica imunizare cu ceai de măceșe
În primul rând ceai! – decretează interlocutoarea mea – pe care să-l bem de când începe frigul și până când se termină. Uneori, la noi, această perioadă durează și până la șase luni! În aceste condiții iată de ce devine importantă imunizarea de zi cu zi sau mica imunizare cum îi spun eu. Măceșele sunt extrem de bogate în vitamina C, fiind folosite dintotdeauna pentru întărirea imunităţii şi împotriva răcelilor, a gripei şi a bolilor anotimpului rece. Conţin vitaminele A, B1, B2, B3 şi K, de folos în buna circulaţie a sângelui, îmbunătățesc activitatea inimii şi a ficatului, sunt diuretice și ajută la eliminarea pietrelor la rinichi. Pentru a avea toate aceste proprietăți el trebuie recoltat, uscat și prelucrat în condiții speciale. În acest sens, vă recomand ceaiul de măceșe de la Hofigal, din frunze, flori, fructe ce păstrează intacte vitaminele și mineralele de care vorbeam mai sus. Acesta poate fi comandat aici.
Marmelada de măceșe
Orice am pregăti din măceşe, mă refer la ceaiuri, siropuri etc, poate fi de mare ajutor sănătăţii organismului nostru – își continuă interlocutoarea noastră recomandările. Iată o reţetă simplă de marmeladă de măceşe, uşor de pregătit şi numai bună de întins pe o felie de pâine integrală, la micul dejun. Dă energie şi acţionează ca o platoşă de apărare pe parcursul zilei.
Ce vă trebuie pentru marmelada de măceșe:
- 500 grame măceşe;
- 250 grame zahăr brun;
- un măr;
- două felii de ghimbir;
- jumătate linguriţă de bicarbonat;
Mod de preparare
Măceşele se pun la muiat în apă cu bicarbonat, se lasă jumătate de oră apoi se clătesc bine, după care se despică fructele cu vârful unui cuţit şi se curăţă de seminţe şi de puful din interior în caz contrar putând irita intestinul.
Se pun la fiert într-o tigaie încăpătoare, cu apă cât să le cuprindă, să fierb până devin moi, ceea ce nu ar trebui să nu dureze mai mult de jumătate de oră.
Se scurg măceşele şi se blenduiesc sau se pisează până se va obţine o pastă moale. Între timp se curăţă mărul, se taie bucăţele şi se pune la fiert împreună cu pasta de măceşe şi cu zahărul, se adaugă cele două feliuţe de ghimbir și se fierbe la foc domol până când se îngroaşă. Proba se face pe o farfurie astfel: se pune o lingură de marmeladă în mijloc şi se trece cu lingura prin mijloc. Dacă cele două părţi nu se unesc imediat înseamnă că marmelada e gata.
Se pune în borcane sterilizate în prealabil. Se răstoarnă borcanele pentru a crea vid în interior, se acoperă cu un prosop şi se lasă până a doua zi când se pot pune în cămară.
Interviu realizat de Adriana Caranfil
________________________________________________
Vrei să adopți un stil de viață sănătos, să fii la adăpost de bolile grave ale civilizației?
Vrei să începi chiar de azi și nu știi cum?
Comandă cea mai recentă apariție editorială ”Secrete pentru o viață fără cancer”, în care cercetătorul Ștefan Manea, personalitate de primă mărime a fitoterapiei românești, te ghidează pas cu pas!
Doar 19 lei sau gratis la o comandă de 200 lei de pe site-ul HOFIGAL!
Intră aici http://www.hofigal.eu/secrete-pentru-o-viata-fara-cancer-291.html și comandă acum!