”Pe lângă faptul că se pregătesc în câteva minute, efectiv, ele reprezintă o masă sățioasă, bogată în proteine, vitamine și minerale. Între 3 și 5 ouă pe săptămână este indicat să consume copiii în faza de creștere, mai ales când merg la școală, deoarece conținutul de aminoacizi oferă energie, mărind productivitatea la nivel fizic și mental. Să nu uităm că oul este acel aliment care conține lecitină, ea fiind de o importanță vitală pentru sănătatea și structura sistemului nervos. 30% din creier este alcătuit din lecitină, cu rol dovedit în ajutarea sistemului imunitar – ne reamintește nutriționista Eviana Trandafir și adaugă:
În doar trei decenii s-a triplat prevalența obezității
Mulți copii se grăbesc să plece dimineața școală. Timpul este scurt iar părinții sunt adesea în pană de inspirație, așa că preferă să-i dea copilului bani să-și cumpere unul sau mai mulți covrigi. Nu acuzăm, Doamne-ferește, dorim doar să-i asigurăm pe părinți că se poate să-ți hrănești copilul sănătos, gustos, pregătindu-i micul dejun în doar câteva minute!
Pe lângă faptul că nu există nici o valoare nutrițională în covrigi ci doar calorii goale, copilului i se va face foame în mai puțin de două ore și probabil că-și va cumpăra ceva dulce. Adică din lac în puț! Acesta este doar unul dintre mecanismele toxice care stau la baza creșterii obezității în rândul copiilor români. Unul din patru suferă de obezitate, arată cele mai recente statistici, și notați că doar în ultimele 3 decenii s-a triplat prevalenţa obezităţii în rândul noilor generaţii, ceea ce mai târziu înseamnă boli grave, de inimă, diabet, boli ale rinichilor! – accentuează specialistul.
Toate produsele de pe piaţă sunt îmbogăţite cu zahăr şi abundă în E-uri, știut fiind faptul că prelucrare suplimentară a ingredientelor naturale duce la îngrăşare, ele neavând decât gust nu și valoare biologică, așa cum au alimentele în forma lor primară.
De aceea, oricărui părinte care vine cu copilul la cabinet pentru consiliere în legătură cu creșterea în greutate a acestuia, primul meu sfat este: ”dragă mămică, tăticule drag, nu-i mai da copilului bani de covrigi și dulciuri, fă-i ouă înainte să plece la școală! Un mic dejun bazat pe ouă îl va ține în formă energetică și psihică minimum 6 ore, și vei putea spera că este sănătos și bine alimentat mai ales dacă ai adăugat și o mică salată de sezon alături, cu frunze de pătrunjel și câteva picături de lămâie.
Sigur că dacă îi vei da și un pachețel pregătit cu o seară înainte, atunci chiar își vei pune copilul la adăpost de tentația mâncării de tip fast-food, și acest lucru va contribui la sănătatea ta lui actuală și viitoare.
Contează și modul în care îi prezinți copilului micul dejun!
Nu uita să faci frumoasă farfuria pe care o pregătești pentru copilul tău! Ajută-te cu acele forme speciale în care spargi oul, în formă de inimă, cerc sau pătrat.
Sau cu ajutorul unor feliuțe subțiri de ardei și măsline, pune niște ochișori și fă un zâmbet. Timpul de preparare va fi tot același, dar farfuria va arăta vesel și-i va transmite dragostea ta, adevăratul ingredient care ajută copii să crească mari și sănătoși” – încheie interlocutoarea noastră, nutriționista Eviana Trandafir.
Interviu realizat de Fabiana Nicolae