Se spune că un măr pe zi reuşeşte să ţină doctorul departe de noi. Este un fapt demonstrat științific, iar copiii îl învață încă de la grădiniță.
Dar şi o mână de nuci are acelaşi efect! Nucile sunt bogate în proteine, în antioxidanţi, vitamine şi minerale.
Iată şapte beneficii ale unui consum regulat
- previn bolile cardiovasculare datorită faptului că sunt bogate în aminoacizi şi arginină;
- conţinutul de Omega 3, uleiuri vegetale şi acid alfa-linoleic determină o acţiune puternic antiinflamatoare. Consumul regulat ajută la prevenirea formării de cheaguri de sânge, ameliorează circulaţia;
- datorită polifenolilor şi a lipoproteinelor, nucile sunt un puternic antioxidant, combat radicalii liberi, responsabili pentru îmbătrânirea precoce a ţesuturilor.
- nu degeaba nucile seamănă, ca aspect, cu creierul uman. Conţin componente care protejează neuronii, vitamina E, acid folic, melatonina, Omega 3. Studiile au demonstrat că persoanele care au consumat regulat nuci au reuşit să se ţină departe de boli teribile precum Alzheimer sau demenţă senilă;
- controlează echilibrul zahărului din sânge, fiind indicate persoanelor care suferă de diabet;
- conţin melatonină, deci sunt de ajutor persoanelor care nu reuşesc să se odihnească bine sau care suferă de insomnii chinuitoare;
- bogate în Omega 6, element care se găseşte şi în carnea grasă, nucile reuşesc să acopere necesarul zilnic de grăsimi care ajută organismul să se regenereze şi să funcţioneze bine.
Cercetătorii studiază efectul pe care nucile le au asupra cancerului. S-a demonstrat deja că pacienţi cărora li s-a introdus în dietă patru nuci zilnic au încetinit ritmul de dezvoltare al celulelor tumorale la sân şi prostată.
În orice zi din an, dar mai ales în perioada posturilor de Crăciun și de Paște, ori a posturilor din timpul săptămânii, aveți grijă să nu vă lipsească nucile și merele, un tandem anti-cancer, anti-oboseală, pro-viață.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Sursa foto: Pepiniera Voinesti