Crăciunul este una dintre acele sărbători care-ți umplu sufletul de bucurie pentru că știi că vei fi cu cei pe care-i iubești!
Și da, dacă ești gazdă pregătești mâncăruri tradiționale, dar te gândești și la ceva care să surprindă pe toată lumea și care să contribuie la reușita meselor cu familia și prietenii.
Lichiorul de ouă, o rețetă ce dă strălucire sărbătorilor de iarnă
După ce întregul an brandul de ouă ”Din Ogradă” ne-au ajutat cu sfaturi gastronomice și nutriționale referitoare la cel mai versatil și accesibil aliment din bucătăriile lumii, revenim la specialiștii de aici pentru o rețetă festivă, pe bază de ouă:
”Sărbătorile de iarnă sunt cu adevărat cele mai luminoase din an și aduc bucurie veritabilă, forfota după cadouri, surprize pregătite din timp pentru cei pe care-i prețuim, dar mai ales, plăcerea de a degusta o varietate de mâncăruri și băuturi.
Într-adevăr, din preparatele Crăciunului n-ar putea lipsi ouăle, indiferent că faci cozonaci, sarmale, salata de boeuf sau aperitive. Pentru toate acestea sunt necesare foarte multe ouă, singurul lucru pe care-l aveți de făcut fiind acela de a vă asigura că sunt proaspete și de calitate.
Dar din ouă se face nu doar mâncare excelentă, ci și băuturi senzaționale. Așa că răspunsul nostru este simplu și delicios: cu lichiorul de ouă, o băutură de casă, prin excelență, nu veți da greș!
Oaspeții se vor simți răsfățați dacă nu cumva va fi prima oară în viața lor când beau așa ceva” – completează specialiștii Aviputna.
Sub pomul de Craciun până și soacra pare mai bună!
”Sărbătorile de iarnă sunt și preferatele mele, pentru că bradul, globurile, luminițele care strălucesc pretutindeni și căldura din casă dau un aer de sărbătoare care mă face fericit ca în nici un alt moment al anului. Nu degeaba se spune că sub pomul de Crăciun și soacra pare mai bună! Sunt total de acord cu această zicală – ne mărturisește râzând bucătar șef Alexandru Lizeanu, care a făcut bucătărie prin mai multe țări ale lumii și adaugă:
Pentru ca sărbătorile să fie festive până la capăt, sugerez ca pe lângă tradiționalele feluri de mâncare făcute din porc să punem alături și un lichior de ouă. Adevărat, nu este o băutură românească și tocmai din acest motiv o recomand, pentru ca diversitatea să fie cu adevărat surprinzătoare. Nu-ți trebuie talent de bucătar, nici foarte mult timp, doar ingrediente de calitate și să fie preparată cu câteva zile înainte de a fi servită.
Este singura condiție! Această băutură vine la origine din Marea Britanie și bucura doar aristocrația, dar iată, astăzi se bea de la un meridian la altul, rețetele fiind și ele destul de variate.
Vă împărtășesc varianta preferată de mine, iată ingredientele:
- 1 păstaie de vanilie
- 6 gălbenușuri
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 250 ml lapte
- 200 g zahăr
- 250 ml vodka, burbon, wiskey, rom, vodkă, ce preferați
Cum se prepară lichiorul de ouă
- Scoateți semințele din păstaia de vanilie și puneți-le împreună cu teaca, laptele și smântâna pentru frișcă într-o crăticioară pe foc. Așteptați să dea primul clocot.
- Separat, bateți gălbenușurile împreună cu zahărul până formează o cremă densă. Când crema de ouă este gata se adaugă deasupra amestecul care a fost pe foc, cel cu lapte, frișcă și vanilie. Se amestecă cu o spatulă și se omogenizează bine.
- Se pune o cratiță cu apă pe foc și când se înfierbântă apa se pune deasupra castronul în care aveți amestecul de ouă cu lapte, frișcă și vanilie. Se amestecă crema pe bain-marie până se îngroașă și apoi se trage deoparte și se lasă să se răcească. Se trece crema prin sită și se elimină păstaia de vanilie, după care se amestecă crema cu alcoolul ales.
- Lichiorul de ouă se pune la frigider pentru minim 3 zile pentru a se matura.
Modul în care este servit ține doar de imaginație. Personal, prefer pahare sofisticate și nucșoară proaspăt rasă pe deasupra – și sărbătoarea poate să înceapă” – conchide interlocutorul nostru, chef Alexandru Lizeanu.
Interviu realizat de Cerasela Ioan