Ştim că tratamentele din cabinetele stomatologice sunt neplăcute, uneori dureroase şi costisitoare. Foarte mulţi români au probleme cu dantura şi nu reuşesc să se trateze la timp din motive financiare, din lipsă de timp sau din spaima de dentist. Aşa că este util să ne protejăm dinţii pentru a preveni apariţia cariilor sau boli ale gingiilor.
Gândul tuturor merge imediat la bomboane sau alte tipuri de dulciuri, copilul este învăţat de mic că trebuie să nu roadă “că-ţi strici dinţii”, să nu ceară bomboane, din acelaşi motiv.
Este adevărat, deoarece zahărul modifică pH-ul din cavitatea bucală, favorizând atacul bacteriilor care cauzează placă şi carii.
Dar bomboanele şi dulciurile nu sunt singurele care provoacă daune. Băuturile gazoase au vina lor, dioxidul de carbon provoacă eroziunea smaltului, rezultatul fiind că dinţii devin mai sensibili şi cu risc de infecţie în interior, în dentină.
Atenţie şi la sucurile de fructe, conserve în oţet, integratori cu săruri minerale: au un pH acid şi, în urma unui consum frecvent, pot provoca eroziunea smalțului.
Fructele uscate şi biscuiţii săraţi tip crackers conţin cantităţi importante de amidon şi zaharuri care se lipesc efectiv de dinţi. Dacă, în timp ce vedem un film, ronţăim biscuiţi şi bem băuturi carbogazoase, producem daune dinţilor.
Iată o listă de alimente care protejează dinţii, îi curăţă şi-i întăresc:
- merele – albesc în mod natural datorită acidului oxalic, favorizează eliminarea plăcii bacteriene şi curăţă în profunzime toate spaţiile interdentare
- fructele de pădure conţin substanţe antibacteriene care împiedică formarea tartrului
- morcovi, ţelină – au o consistenţă elastică datorită fibrelor şi, consumate crude, curăţă dinţii. Mai mult decât atât, deoarece este nevoie de o masticaţie puternică, masează gingia şi ajută circulaţia sanguină la baza dinţilor, întăresc în mod vital gingia care e, de obicei, puţin solicitată datorită consumului de alimente moi
- peştele – bogat în fluor şi fosfor precum şi în alte elemente care formează smalțul dinţilor. Conţine acizi graşi care stimulează circulaţia sanguină la nivelul gingiilor
- ceaiul negru conţine fluor şi protejează de carii, însă trebuie să fie consumat cu moderaţie deoarece pătează smalțul dinţilor.
Articol scris de Valentina Popa