Ouă în carapace de avocado. De ce este bun și pentru sportivi și cum se prepară

Banner Film Experience

oua-avocado-aviputnaOuăle sunt un aliment complet și orice regim alimentar sănătos ar trebui cu necesitate să le conțină. Pentru maxime beneficii aduse organismului, cercetătorii recomandă să fie consumate cu precădere dimineața. Dar cum să le preparăm astfel încât să evităm banala omletă, ochiurile sau ouăle fierte moi?

Expertul în nutriție Eviana Trandafir ne oferă ideea unui mic dejun. De milioane. Nu de calorii și nici de lei, ci de puncte câștigate pentru sănătate.

Iată ideea propusă de către intervievata noastră:

Ouă în carapace de avocado

”Pentru a prepara o asemenea rețetă îți trebuie un avocado bine copt. Acesta se spală bine dar delicat pentru a nu strivi coaja, se șterge, se taie în două și i se scoate miezul, înfigând lama cuțitului în diagonala acestuia.

Cele două jumătăți se pun într-o cratiță aflată pe foc în care au fost adăugate două lingurițe de ulei de măsline. În fiecare jumătate se sparge un ou, se presară puțină sare și câteva feliuțe de ardei iute tăiat extrem de fin, două trei frunze de pătrunjel proaspăt și se coace rapid.

Se pune un capac deasupra. Cratița se ține pe foc până când oul este făcut complet. Este o rețetă care poate fi făcută și la cuptor, dar timpul de coacere este mai lung decât pe aragaz, cam de 12-15 minute.

După gustul și fantezia fiecăruia se poate adăuga și ceapă chivas tăiată fin, germeni de lucernă/praz/ sau chiar puțină brânză de capră pentru un touch desăvârșit. Se servește cu pâine prăjită și o salată de roșii sau de varză albă tăiată fin, alături.”

 Întotdeauna am în casă ouă și avocado

”Această rețetă este una din preferatele mele – ne mărturisește nutriționistul. Întotdeauna am în casă ouă și avocado, sunt printre primele lucruri pe care le pun în coșul de cumpărături pentru că ambele sunt foarte versatile și îmi dau posibilitatea să pregătesc gustări sau feluri de mâncare bine echilibrate nutrițional, care sunt inclusiv pe placul copiilor. Și cine are copii știe că nu e simplu să-i determini să mănânce ce e sănătos!oua-in-carapace-de-avocado

Totodată este ușor de făcut, dar cel mai important este faptul că oferă beneficii excepționale. Iată care sunt acestea: vitamina K, C și potasiu, grăsimi pentru un creier funcțional întreaga zi și mă refer la omega 3 și 6, aminoacizi și fibre.”

Ouă în carapace de avocado, un mic dejun excelent pentru sportivi

Dr. Ștefan Balaban, fondatorul Aviputna și a brandului de ouă ”Din Ogradă”, premiat internațional pentru gust și calitate, spune că mâncat dimineața, oul este un adevărat medicament pentru organism!

În plus, insistă pe rolul plastic al aminoacizilor prezenți în cele două alimente:

”Un asemenea mic dejun este excelent pentru toți cei care au o viață în continuă dinamică, de la copiii, la care consumul energetic este chiar mai mare decât al adulților, până la vârstnici.

Aș vrea să remarc că rețeta descrisă mai sus este o propunere excelentă pentru micul dejun, pentru că atât ouăle cât și avocado conțin în diverse proporții toți aminoacizii necesari organismului.

Mă alătur și eu cu recomandarea ca acest mic dejun să facă parte inclusiv din dieta sportivilor, pentru că o asemenea împletire de aminoacizi cum este cea oferită de oul în carapace de avocado susține în mod direct masa musculară.

Studiile pun în relație directă cantitatea și calitatea proteinelor cu sănătatea și funcționarea acestuia. Oul poate fi gătit în mii de feluri, dar orice am face să nu pierdem din vedere că modul în care îl preparăm și asocierea cu alte alimente cu care se potențează, trebuie să aducă un plus pentru sănătatea noastră” – conchide dr. Ștefan Balaban.

Articol scris de Adriana Caranfil

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 1 =