Stai mult pe scaun? Te pasc 4 boli periculoase. Evită-le!

Banner Film Experience

boli-de-la-statul-pe-scaunȘtiai că doar 90 de minute de stat pe scaun reduce fluxul sanguin la jumătate?

A sta ore în șir la birou în poziția șezând, cu picioarele atârnânde și aplecat peste tastatură, este complet nefiresc!

La prima vedere nu pare mare lucru, dar dacă persiști în acest obicei vei avea mâini și picioare reci, gambe umflate, rănile ți se vor vindeca lent,  iar cumulul de consecințe poate duce la infarct sau atac cerebral. Numărul tinerilor cu ocupații de birou, aparent sănătoși, dar care fac infarct sau atac cerebral a crescut în întreaga lume. Specialiștii au studiat cauzele și au incriminat statul îndelungat pe scaun, arătând și care sunt consecințele acestuia. 

Mai multe boli pândesc din umbră și nici una nu este ușoară.

Gândești lent și te concentrezi foarte greu

Și nici nu e de mirare! Lipsa de mișcare face ca sângele să nu fie bine pompat spre mușchi și pe cale de consecință, nici spre creier. Te va ajuta uleiul de salvie, despre care poți citi aici  pus în lampa de aromoterapie așezată chiar pe masa de lucru.

Osteoartrită

Crezi că genunchii tăi se simt bine după ce stau 8-10 ore pe zi în poziție îndoită, poziție nefirească, de altfel?

Tinerii – în mod special cei care lucrează în multinaționale sau oriunde stau mult la birou, uneori și câte 14 ore pe zi, acuză dureri puternice. Articulația genunchiului este practic o balama, pentru care mișcarea funcționează ca un adevărat balsam. A sta ore întregi astfel, generează amorțirea picioarelor, a mușchilor și a articulațiilor.

Rezultatul? Când îți termini programul, picioarele dor de nu le poți pune în pământ și adesea vor fi și umflate. Femeile mă vor aproba, știu asta!

Dureri persistente de cap și migrene

Evident că a sta mult la calculator generează o poziție inadecvată pentru umeri, spate și gât. Apare cefaleea și nu cedează ore în șir până nu iei o pastilă de cap. Migrenele în sine nu sunt o afecțiune, dar se tratează ca orice altă boală și interferează cu toate activitățile zilei, reducându-ți entuziasmul și scăzându-ți nivelul energiei până spre zero.

Tumori maligne

Dacă în ultimii 10 ani ai avut o slujbă de birou care te-a menținut țintuit pe scaun câte 8-10 ore pe zi, ești de 2 ori mai expus la cancerul de colon – arată studiile de specialitate.

La fel de expus ești și la cancerul de sân sau de endometru, întrucât tumorile vor fi alimentate de nivelul ridicat de insulină în sânge care apare consecutiv lipsei de mișcare.

Ce e trist e faptul că acest risc nu se reduce dacă se fac exerciții în timpul liber, ci numai dacă statul pe scaun este combinat și interferat cu mișcarea, zi de zi!

Un remediu la îndemână este acela ca după 50 de minute de lucru la birou, să te ridici și să găsești ceva de făcut timp de alte 10-15 minute, astfel încât să-ți dezmorțești musculatura și să-ți oxigenezi creierul.

Profită de orice situație zilnică în care poți să faci mișcare în natură, dacă vrei să atenuezi consecințele muncii de birou, vătămătoare pe termen lung.

Articol scris de Ada Chiriță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

4 Responses

 1. Bogzoiu Daniela says:

  Citind articolul ma gândesc deja sa ma reorientez, profesia mea implica statul la birou, dar pana acum am reusit sa imbin statul pe scaun cu ieșirile in oras, tot in interes de serviciu bineinteles, sau cu alte activitati. Sper sa reusesc sa fac asta si pe viitor.

 2. dumitrescu elena raluca says:

  UN ARTICOL FOOARTE BUN DE RETINU PENTRU CEI CARE STA MULT PE SCAUN ,EU UNA STAU 8 ORE PE SCAUN ,MA RIDIC APROXIMATIV LEGAT 30 MINUTE/ZI

 3. Barbalata (Puiu) Mirela says:

  Da, eu stau mult pe scaun la servici. Desi, uneori fac miscare, in general serviciul meu presupune statul cu orele pe scaun. Acest lucru se resimte. Din cand in cand ma ridic si fac un joc de picioare, dar mai ales merg la servici si apoi acasa intotdeauna pe jos.

 4. ghelbere elena says:

  Sau inmultit riscurile profesionale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + 14 =