Te-ai săturat de clasica zacuscă sau de tocănița de legume? Ai mânca ceva bun și nu știi ce?
Ceva lejer și sănătos, bun de întins pe pâine?
Pateurile vegetale sunt o idee bună, nu durează mult prepararea lor și sunt fix ceea ce trebuie pentru a astâmpăra foamea aceea teribilă, care te apucă exact la intrarea în casă, mult înainte ca cina să fie gata.
Iată două rețete de pateuri vegetale, bune nu doar pentru vegetarieni, ci pentru orice înfometat.
Pateu de brocoli
250 grame brocoli se fierb în apă cu un praf de sare, timpul de fierbere e în jur de cinci minute de când începe să clocotească. Se scurg și se pun imediat în apă rece pentru a opri fierberea, verdețurile se înmoaie mai mult decât trebuie cu propria fierbințeală, așa că apa rece oprește procesul;
– se pun brocoli în mixer împreună cu o ceapă curățată și tăiată sferturi, se adaugă 100 ml vin roșu, două linguri ulei de măsline și se blenduiește totul până când devine cremă;
– se adaugă un ou, sare, piper și o lingură de lapte, se amestecă din nou.
Pateu de vinete
500 grame vinete se curăță de coajă, se taie bucățele și se mixeză.
– se adaugă 100 gr de iaurt, o lingură suc de lămâie și se frulează din nou, la viteză medie;
– în final se adaugă patru căței de usturoi, două linguri de pătrunjel verde, tăiat mărunt și sare după gust;
Nu vă gândiți că vânăta nu se coace sau prăjește înainte, se știe că e indicat să consumăm crudități.
Mai ales că vânăta are proprietăți antibacteriene și antivirale, mai ales pentru conținutul ei bogat în acid folic și săruri minerale.
Pateurile vegetale se prepară în cantități modeste, e de preferat să se consume cât mai proaspete, tocmai pentru a beneficia de calitățile și proprietățile legumelor și a verdețurilor.
Dar se pregătesc rapid și asta ne consolează.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Sursa foto taste of colours