Cel mai consumat și popular aliment de pe planetă este totodată și un super-aliment deoarece conține numeroase substanțe nutritive cu rol esențial în menținerea stării de sănătate.
Ouăle conțin vitamine și acizi grași
Vitamina A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, acidul folic, seleniu, fosfor, calciu și zinc sunt doar câteva. Studiile semnalează prezența acizilor grași Omega 3 cu rol important în reducerea inflamațiilor din organism, cu precădere la nivelul vaselor de sânge și articulațiilor. Previn boli precum osteoartrita sau bolile cardiace.
Ouăle conțin antioxidanți
Oul reprezintă o sursă importantă de proteine, lipide, vitamine liposolubile A, D și E cu efect antioxidant, minerale precum fosfor, calciu, fier și oligoelemente.
Ouăle au conținut caloric scăzut
”În ciuda valorii sale nutritive acestea au un conținut caloric scăzut, de doar 80 de calorii la un ou de mărime medie!
Prin comparație, respectivele calorii se regăsesc în doar 40 de grame de carne sau 20 grame de brânză.
Consumul de ouă este recomandat și în dietele de slăbire deoarece sunt alimente sățioase, după cum au demonstrat studiile. Mâncate regulat la micul dejun duc la reducerea indicelui de masa corporală, deci la pierderea kilogramelor în plus – afirmă producătorii brandului de ouă ”Din Ogradă”.
Nu! Ouăle nu cresc colesterolul!
”Dimpotrivă, ele ridică nivelul de colesterol sănătos, așa-numitul HDL, scăzând astfel riscul de boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Într-adevăr, oul are colesterol, dar molecula din ou nu este similară cu cea din organism. Mai mult de atât: în gălbenuș se găsesc rezerve importante de lecitină care previn depunerea ateroamelor pe vasele sanguine. Lecitina are rol major în dinamica celulei nervoase și a tuturor proceselor care se desfășoară în creier, deci ouăle chiar au o contribuție la scăderea colesterolului.
La ora actuală este de neconceput să scoți ouăle din alimentație, având în vedere câte proprietăți nutritive, biologice și de construcție au!” – ne explică nutriționistul Eviana Trandafir.
Ajută la dezvoltarea creierului fătului
Datorită colinei ajută la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin, motiv pentru care este frecvent recomandat consumul de ouă în timpul sarcinii.
Previne problemele oculare
Luteina și zeaxantina din gălbenuș protejează vederea și previn afecțiunile oculare deoarece sunt substanțe puternic antioxidante care ajuta la fixarea retinei. Sunt surse bogate de vitamina A, a cărei carență poate duce chiar la orbire. Ele pot reduce semnificativ riscul de apariție a cataractei și a degenerescenței maculare care afectează persoanele de vârsta a treia.
Articol scris de Iuliana Zamfir