În ultima vreme, auzim peste tot că o bună imunitate este baza evitării contaminării cu coronavirus. Specialiștii ne recomandă să ne hrănim bine pentru a întări imunitatea. Dar care sunt alimentele care ajută? Care este conduita alimentară capabilă să creeze suportul necesar în lupta organismului cu actuala provocare sanitară?
Nutriționista Eviana Trandafir ne ajută cu sfaturi:
Persoanele cu deficiențe de nutrienți contractează mai repede răceli!
”Se știe că persoanele care au deficiențe în anumiți nutrienţi se recuperează mult mai lent din cauza răcelii, gripei sau a altor infecţii pe care le contractează mult mai repede!
De aceea, conduita alimentară în timpul pandemiei n-ar trebui să fie alta decât cea de până acum. Cu condiția ca cea de până acum să fi avut ca direcție hrana sănătoasă , în cantități moderate, cu aport semnificativ de legume și fructe, cu mese luate la ore fixe, cu hrană variată de la o zi la alta și de la o masă a zilei la alta și consum moderat și ocazional de alcool.
Ce înseamnă hrană sănătoasă?
În primul rând, varietate! – ne răspunde specialistul și adaugă:
Asta înseamnă că de pe lista de cumpărături nu trebuie să lipsească brânza, laptele şi iaurtul, peştele gras, legumele de orice fel precum și fructele de toate tipurile.
Lista se completează cu carnea. Care dacă este de pui reprezintă o sursă bogată de minerale, oligoelemente și vitamine, dacă este de vită aduce corpului fier și vitamina B importantă pentru formarea celulelor roșii, iar dacă este de miel excelează prin aportul de fier, seleniu si zinc și un aminoacid esențial, rar întâlnit la alte tipuri de carne.
De asemenea, pe listă se adaugă toate zarzavaturile care apar vin odată cu primăvara și mă refer la cele pe care le găsim în piețe: ștevie, leurdă, năsturel, urzici. Folosiți cât mai des pătrunjelul, o plantă accesibilă ca preț, bogată în vitamina A, C, B şi E, mangan, fier, fosfor, potasiu, iod, clorofilă şi magneziu. Nu uitați, conţinutul de vitamina C este mai mare de patru ori decât cel din portocală, iar conţinutul de fier este mai mare decât cel al spanacului!
Apropo de spanac, să nu uităm că abundă în nutrienți, minerale și vitamine, proprietăți prin care previne răcelile și inflamațiile din organism și conține proteine vegetale ce se transformă în aminoacizi, esențiali pentru buna noastră funcționare.
Spanacul se însoțește excelent cu ouăle , un alt aliment aflat în linia întâi în ceea ce privește construirea imunității noastre. Ouăle conțin zinc și fier care se combină cu oxigenul pentru formarea hemoglobinei, esențială în transportul oxigenului către toate celulele din organism, luteină și zeaxantina, substanțe ce oferă protecție antioxidantă. Unde mai pui că spanacul cu ouă este combinația perfect echilibrată pentru toate mesele zilei, fiind gustos și ușor de pregătit.”
Articol scris de Iuliana Zamfir