În articolul ”O dezbatere aprinsă: Când introducem oul în alimentația bebelușului?, nutriționistul Eviana Trandafir promitea că revine cu lămuriri, într-un nou interviu, despre felul în care se gătesc ouăle pentru copilul mic și câteva idei de rețete cu ou.
Așadar, cum trebuie pregătit oul?
”De regulă, se administrează bebelușului și copilului mic, oul fiert! Atenție, acesta nu trebuie să aibă gălbenușul cleios, ci fiert tare. Oul ochi la fel. În ceea ce privește omleta, aceasta nu trebuie să aibă părți semi-lichide. Iar orice preparat cu ou în compoziție trebuie să fie gătit până când atinge o temperatură internă de 71° C.
Există sugestii de preparare în funcție de vârsta copilului?
Da, de exemplu între 6 – 9 luni puteți prefera omletele, cu condiția de a vă asigura că oul din interior este complet gătit și nu curge. Puteți tăia benzi dreptunghiulare pentru ca bebelușul să le poată țină cu pumnul, pentru a încuraja autoalimentarea.
Între 9-12 luni veți continua cu benzi de omletă dreptunghiulare, și cu introducerea ouălor fierte sau a salatelor de ouă.
În ceea ce privește rețetele, trebuie spus că fiecare mămică este liberă să asocieze oul cu orice consideră că se potrivește mai bine, folosind imaginația, dar în același timp neîncălcând principiile de gătire ale acestuia. Iată câteva rețete posibile, facile și gustoase.
Pateu de ficat cu gălbenuș de ou
Ficatul se spală bine, se pune la fiert aproximativ 5-8 minute. Cu ajutorul unui blender manual, se amesteca ficatul fiert, gălbenușul de ou fiert tare și 1/2 cană lapte – matern sau formulă, până la omogenizare – laptele se pune treptat până ajunge la consistența pe care o doriți.
Ouă bătute
Într-o tigaie, încălzește puțin unt sau o linguriță de ulei de măsline. Bate un ou cu jumătate lingură de lapte, apoi pune amestecul în tigaie. Câteva secunde vor fi de ajuns pentru a se găti.
Piure de avocado cu ou
Un gălbenuș de ou fiert tare se amestecă cu puțin unt moale, de la temperatura camerei, nu mai mult de un vârf de linguriță. Se adaugă o jumătate de avocado bine copt și se amestecă până obțineți un piure. Se fac sandwich-uri frumos ornate și se dau copilului.
Chiftele din ou și dovlecel
Se rad 2 dovlecei și se pun într-un castron cu puțină sare. Se scurg strângându-i cu putere cu mâna, pentru a elimina apa. Adăugați 2 ouă, făină, brânză, sare. Se amestecă până se combina totul bine. Încinge uleiul într-o tigaie și cu mâna formează chifteluțe. Dă-le la cuptor până se rumenesc. Servește-le ca atare sau cu sos de iaurt.
Articol scris de Iuliana Zamfir