Umărul înghețat supranumit capsulita adezivă (retractilă) este o afecțiune frecventă, invalidantă pentru pacient!
Constă în contracția și cicatrizarea/îngroșarea capsulei articulare, producând astfel limitarea mișcărilor în articulația umărului. Apare preponderent în jurul vârstei de 50 ani și afectează mai ales femeile.
Pentru detalii privind această afecțiune, ne-am adresat doctorului Gabriel Ștefănescu, ortoped cu peste 15 ani de experiență, ultraspecializat în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică și endoprotezare articulară, care ne oferă explicații:
Umărul înghețat este o patologie a ambelor sexe, dar se manifestă mai ales la femei. De ce?
Sindromul de umăr înghețat este un subiect controversat, cauzele de apariție fiind relativ neclare! La femei sunt suspectate cauze hormonale ca fiind antrenate în apariția acestei afecțiuni.
Umărul înghețat se manifestă ca un umăr rigid și poate avea diferite cauze: traumatisme/microtraumatisme repetate, ruptura coafei rotatorilor, bursite, tendinita mușchiului biceps brahial, artrita de umăr, etc. Cu toate acestea, mulți pacienți se prezinta la medicul ortoped cu umărul înghețat, fără să fi suferit vreun traumatism și fără să aibă alte probleme de sănătate!
Care sunt factorii de risc pentru umărul inghetat?
Sunt mai mulți. Dintre aceștia vârsta se clasează pe primul loc, patologia afectând mai ales persoanele între 40-60 de ani, mai frecvent la femei cum arătam mai sus.
Printre factorii de risc se numără afecțiunile tiroidiene, boala Parkinson, boala cardiacă. De asemenea, poate apărea după ce umărul a fost imobilizat datorită unei intervenții chirurgicale, o fractură sau alte leziuni ce necesită imobilizare prelungită.
Care sunt simptomele care ar trebui să ne avertizeze?
Durerea este principalul simptom al umărului înghețat, având o intensitate ridicată. Aceasta poate fi atât de intensă încât pacientul nu își poate mobiliza deloc articulația umărului. Durerea poate apărea și în timpul nopții.
Trebuie spus că există mai multe etape ale dezvoltării capsulitei adezive.
Avem în primul rând stadiul de înghețare “freezing” – în care mobilitatea umărului scade progresiv. Este etapa cea mai dureroasă! Are o durată cuprinsă între 6 săptămâni și 9 luni. Apoi apare stadiul înghețat “frozen” – în care durerea scade în intensitate, dar pacientului îi este din ce în ce mai greu să își îndeplinească atribuțiile de zi cu zi. Mobilitatea devine din ce în ce mai scăzută, acest stadiu manifestându-se între 2 și 6 luni.
Apoi durerea scade, iar mobilitatea umărului se îmbunătățește. Noi îl numim stadiu de revenire și poate dura între 6 luni și 2 ani.
Ce analize se fac pentru determinarea corectă a diagnosticului de umăr înghețat?
De obicei istoricul afecțiunii și examenul clinic ortopedic sunt suficiente pentru un diagnostic. Însă, în unele cazuri este nevoie de o serie de investigații imagistice. Radiografia convențională vă fi utilizată pentru a exclude alte afecțiuni cum ar fi artroza de umăr, și, dacă este cazul se va face un RMN.
Tratamentul umărului înghețat
Tratamentul poate fi nechirurgical (conservator), constând în administrarea de antiinflamatoare, infiltrații intraarticulare cu costicosteroizi, fiziokinetoterapie sau chirurgical.
În această din urmă situație, mobilizarea se vă face sub anestezie generală, în timp ce doctorul ortoped întinde progresiv articulația umărului, pentru a desprinde țesutul cicatricial și pentru a îmbunătăți mobilitatea articulației umărului.
Tratmentul poate consta și în intervenție artroscopică, în care chirurgul eliberează țesutul cicatriceal. De cele mai multe ori cele 2 tehnici sunt combinate.
Recuperarea post-operatorie
Postoperator, în cazul intervenției artroscopice, pacientul este încurajat să înceapă mobilizarea articulației umărului cât mai precoce, însă fără a forța. Exercițiile de tonifiere a musculaturii sunt recomandate după 4-6 săptămâni postoperator. Fizioterapia și infiltrațiile cu corticosteroizi efectuate după intervenția chirurgicală pot ameliora simptomatologia și mobilitatea în articulația umărului.
Cum pot afla mai multe informații pacienții? Care este programul dvs de lucru?
Pacienții care doresc o consultație pentru că se recunosc în simptomele de mai sus, dar și cei care doresc o evaluare a stării de sănătate ortopedică, se pot programa la 0726.282.654.
De asemenea, pot fi găsit la Spitalul Medicover București, luni/miercuri/joi între 8-13 și marți/vineri între 15-20 sau la Regina Maria – Policlinica Băneasa, luni/miercuri între 14-20 și vineri între 8-14.
Tuturor celor care doresc să primească sfaturi medicale de specialitate le sunt disponibil atât pe pagina mea de facebook cât și pe blogul dr.stefanescu.ro.
Ambele sunt create pentru a veni în sprijinul pacienților de sferă ortopedică care doresc să trateze afecțiuni ale aparatului locomotor – oase, articulaţii, tendoane, muşchi, nervi – dar și a adulților sănătoși sau a tinerilor sportivi interesați de prevenție și însănătoșire/recuperare după un traumatism.
Interviu realizat de către Adriana Caranfil