Îs mai multe feluri de a face înghețata de cacao, dar asta nu-i chiar o înghețată, ci o cremă congelată foarte fină, care merge servită mai ales când este zi de sărbătoare, ca să încheie frumos masa și să taie senzația de greutate pe care o lasă felurile diferite de mâncare.
Ce-ți trebuie:
Păi nu chiar așa de multe pe câte îți imaginezi. Deși este un desert mai deosebit, mai rafinat, nu se face greu și nici cu ingrediente sofisticate sau scumpe.
Deci, ai nevoie de 4 ouă, un sfert de kilogram de zahăr, o jumătate de litru de lapte, 1 kg de smântână și 70-80 grame de cacao de cea mai bună calitate găsești la supermarket. Eu una o prefer pe aia olandeză, să știi.
Cum o fac eu:
Bat friscă din smântână, dar vezi ai grijă că trebuie să fie o smânână grasă ca să iasă o frișcă bună. Tu știi să faci frișca, nu mai stau acuma să-ți povestesc. O dau deoparte, numai după ce pun în ea miezul de la o păstaie de vanilie. Evit să pun rom sau alte aromatizante din comerț că toate-s niște prostii pline de E-uri, așa că merg pe numai pe natural.
Buuun…Și-acuma faci așa: pui într-un vas alea patru ouă pe care le spargi în prealabil unul câte unul separat, ca să te asiguri că sunt proaspete, adaugi sfertul de kilogram de zahăr, jumătatea de litru de lapte, toată cantitatea de cacao și le bați bine. Pui vasul ăsta într-altul care este deja pe foc cu apă, și bați pe baie de aburi această compoziție. Faci treaba asta până bagi de seama că se îngroașă, da’ fii atentă să nu se prindă sau să se ardă. Când este vâscoasă o dai deoparte și o lași să se răcească.
Apoi, cu o lingură mare de lemn pe care o păstrezi doar pentru prăjituri ca să nu împrumute miros de mâncare de la alte bucate, răstorni frișca în vasul dat la răcit și amesteci ușor, cu grijă, până se încorporează frumos totul.
Un secret pe care vi-l spun acum și vouă:
Tot secretul acestui desert este unul aflat demult în copilăria mea, când parfaitul de cacao era preferatul meu și se găsea pretutindeni, în orice alimentară. Îl știu de la un cofetar bătrân de la care am învățat multe bunătăți pe care o să ți le zic și ție.
El mi-a spus: Nuți, dacă vrei să faci un parfait bun ca la Paris, ai grijă și presară la final, înainte de a amesteca pentru ultima oară și a da compoziția la frigider, câteva cristale de sare de bună calitate! Cam un sfert de linguriță!
Ele dau acel ceva care face ca parfaitul ăsta să ți-l dorești de fiecare dată. Cristalele de sare, o parte se sparg în compoziție, o parte rămân întregi, iar gustul bogat și plin de cacao devine și mai bun datorită contrastului dintre zahăr și sare.
Așa fac și la secretul ăsta îți mai dau unul de-al meu!
Pentru că fie-mii de la București îi place ness-ul la nebunie, eu pun și o lingură rasă de ness la întreaga compoziție, chiar înainte de a o finisa. Cristalele de cafea instant se sparg parțial, vor colora frumos pe unde trec prin compoziție și vor forma niște firișoare cu un gust ușor amărui.
O servesc cu dulceață de nuci sau de oricare fel am prin casă și cu un pișcot de șampanie rupt bucăți, dar tu mamă, poți să-i pui absolut ce vrei prin ea: portocale confiate, migdale sau nuci prăjite ușor în tigaie sau ce-ți place ție mai mult.
Se termină îndată pentru că rareori oaspeții se mulțumesc doar cu o porție, așa de bună e! Că dacă nu-mi pun și eu deoparte în fundul congelatorului o casoletă cu care să mă delectez în tihnă, zău dacă aș mai apuca să gust măcar!
A consemnat direct de la tanti Nuți, Iuliana Zamfir