Se pare că românii sunt în topul străinilor care vizitează Dubaiul, urmați de ruși, desigur, cu care de altfel și suntem confundați. Numai de revelion peste 2000 de conaționali și-au făcut vacanța aici, aceștia fiind dispuși să cheltuiască consistent pentru un sejur de lux și cumpărături pe măsură.
Cu doar 4 decenii și un pic vechime, Dubaiul este un loc care a luat naștere din nimic – fiind un sat al culegătorilor și vânzătorilor de scoici și pește ori perle – astăzi un triumf al gândirii vizionare de la care și noi am avea de învățat! Atuu-ul cel mai mare al acestui oraș este petrolul și tot el, sursa unei evoluții care a trecut prin bogăție și lux pentru a ajunge la o copleșitoare opulență. Cum spuneam dintr-un sat modest Dubaiul a ajuns una dintre capitalele financiare ale lumii și reper al luxului mondial.
Aici taxele sunt foarte puține, populația străină este mai mare decât cea a localnicilor, există mai mult cosmopolitism decât în orice altă zonă arabă și în general este o destinație pe care ”nu se face s-o ratezi”.
Cele mai vizitate obiective turistice de aici sunt mall-urile și hotelurile, shoppingul de lux fiind unul dintre motivele alegerii acestei destinații. Dar nu numai!
Depinde câte zile petreci la Dubai și care este principalul scop al călătoriei tale. Dacă ți-ai propus să acoperi mulțumitor partea de cunoaștere și de shopping în doar câteva zile este mai mult decât posibil, firește, având grijă să drămuiești totuși orele petrecute într-un obiectiv sau altul, pentru a le putea cuprinde pe toate.
Prin urmare, ce e de vizitat?
Global Village din Dubai
O să te mire poate faptul că este primul obiectiv turistic a căruri vizitare ți-o recomand. Poate și pentru că este foarte colorat și turiștii de pretutindeni care vin aici se întrec în a-l lăuda. Este un fel de loc-eveniment care durează din octombrie până la sfârșitul lunii februarie, deschis zilnic de la 4 după-amiaza până la 12 noaptea, și chiar până la 1 a.m. în zilele de joi și vineri. Este situat în afara orașului, dar poți ajunge ușor aici luând un taxi. Vizita aici îți poate lua lejer o jumătate sau chiar trei sferturi de zi. Așa cum arată și denumirea, locul este un sat global în care diferite naționalități expun mâncare specifică și produse tradiționale. Fiecare stand se străduiește să creeze o atmosferă în consonanță cu țara care expune, prin organizarea unor evenimente sau concerte cu specific. Mi-a tresărit inima când am văzut că și România este reprezentată și am intrat împinsă de curiozitate. Înăuntru era doar un stand amărât, cu o chinezoaică care vindea…chinezării, care ar fi trebuit să pară artefacte românești, dar, de fapt, nu păreau a fi nimic interesant.
Burj Kalifa
Cea mai înaltă clădire a lumii Khalifa Tower din Dubai cu 829,8 metri.
Construită în doar 5 ani cu peste un miliard și jumătate de dolari, clădirea e un reper care atrage turiștii de oriunde și o expresie a luxului și puterii financiare a constructorilor săi. În topul absolut celor mai înalte clădiri din lume, Burj Kalifa încă deține supremația! Turul acestei clădiri durează 30 de minute, iar intrarea se face prin Dubai Mall cel mai mare centru comercial din Dubai și probabil din lume. Chiar de la parterul clădirii faci cunoștință cu grafice și cifre comparative menite să glorifice această construcție unică.
Când vei ajunge pe acoperișul construcției cu ajutorul liftului de mare viteză vei fi răsplătit cu o priveliște uluitoare. Cel mai ieftin bilet pe care îl poți obține pentru vizitarea acestui loc din Dubai se obține făcând rezervare direct pe site-ul acesta https://tickets.atthetop.ae/atthetop/Step1_SelectDate.aspx cu doar 25 de dirhami – adică aproximativ 115 lei în loc de 400 cât te-ar costa dacă ai achita local. Poți planifica nu doar ziua, ci și ora dorită. Totuși, gândește-te de două ori dacă să aloci banii acestei distracții, întrucât cea mai tare senzație cu care de alegi, de fapt, este aceea că ți se strânge inima și simți un gol uriaș în stomac din cauza vitezei de urcare a liftului, la care se adaugă, desigur, frumusețea panoramei.
Dacă vrei să ai parte de cel mai frumos apus care poate fi văzut din această clădire dar și de o priveliște neobturată de ceața și aburul de nisip, cel mai bine este să o vizitezi seara după 17.30 sens în care bine ar fi să cumperi biletul din site-ul arătat mai sus cu cel puțin două săptămâni înainte sau chiar mai mult.
Mi-a plăcut că de oriunde parte ai veni sau te-ai duce în Dubai, Burj Kalifa se desenează pe cer cu silueta ei subțire, luminată minunat pe parcursul nopții.
Legat de această clădire și de mall Dubai este faptul că seara, la orele 18, începe un spectacol al fântânilor cate ține aproximativ 20-25 de minute și care are loc din jumătate în jumătate de oră. Ca să-l vezi bine, ideal ar fi să ocupi loc din timp la una dintre terasele care înconjoară promenada, loc din care poți să și faci fotografii sau filmulețe video acceptabile.
Burj al Arab
Este un alt obiectiv de top pe care o să vrei să-l vizitezi (sau nu, pentru că se vede din aproape orice punct al Dubaiului) la fel de luxos ca și precedentul însă construit înaintea acestuia. Clădirea este situată pe o insulă artificială la câteva sute de metri depărtare de țărm. Și pentru vizitarea acesteia trebuie să-ți faci rezervare din timp. O cameră standard rezervată aici poate începe de la 2100 dolari, iar un apartament de la 7-8000 dolari pe noapte, deși prețurile pot fi diferite în funcție de site-ul de rezervări sau agenția de la care cumperi. Interiorul este de un lux orbitor, nu degeaba Burj Al Arab-ul fiind considerat cel mai opulent hotel din lume.
Moscheea Jumeirah
Este cea mai importantă moschee a Dubaiului, făcută în stilul islamic modern. În principiu se vizitează gratuit, dar dacă optezi pentru un tur explicativ – care se organizează joia – te costă 10 euro de persoană. Interiorul este bogat ornamentat și ilustrat cu minunatele arabescuri ale caligrafiei arabe. În perioada Ramadanului există aici multe corturi ale credincioșilor care se roagă. Priveliștea acestei construcții este senzațională noaptea.
Safari cu mașina în deșert
O astfel de aventură care include ”călărirea” dunelor cu mașini puternice de teren ar trebui să nu fie ratată dacă îți plac senzațiile tari și vrei să simți cum este să ți se urce stomacul în gât. După încheierea turului, care este spectaculos chiar dacă nu-ți aduce adrenalina unui montagne-russe, ești invitat în una din oazele acelea minunate din deșert, care apar când și când ca în ”1001 de nopți”, unde mănânci barbeque și bucate locale și unde dansatoarea din buric și dervișul rotitor care sparg liniștea deșertului vor întregi amintirile cu care vei pleca acasă. Pentru a beneficia de o distracție completă mai bine achiziționezi acest opțional de la o agenție de turism locală (pentru care am comunicat numele Adrianei Alexandra și numărul ei de telefon la finalul articolului).
Dubai Creek
Este o destinație care te ajută să-ți faci o imagine despre viața de zi cu zi. Aici poți vedea vase pescărești, cetăți, dar și Dubai Museum deschis de dimineața până seara, pentru a cărui taxă de intrare plătești doar 3 dirhami. Poți înțelege, cu ajutorul reconstituirilor executate în diversele încăperi, cum era viața tradițională a localnicilor, comportamentele și religia islamică a beduinilor.
Tot la Dubai Creek poți face o plimbare cu Abra, adică cu o barcă taxi care face zeci de curse zilnic, ceea ce-ți permite să admiri peisajele extraordinare.
Piața de Aur
Bineînțeles! Nu poți rata așa ceva, mai ales că al doilea nume pentru Dubai este City of Gold. Aceasta este amplasată în Dubai Gold Souk, în centru. În general, vei găsi aur de 24 de karate, cel mai pur, deși există și de 18, probabil cel mai cumpărat. Prețul per gram este de aproximativ 110-120 de dirhami, prin urmare mult mai ieftin ca în România. Poți găsi aici aur indian filigranat, o varietate amețitoare de obiecte decorative de la cercei, inele, brățări, veste și chiar rochii confecționate din aur și pietre prețioase (în cazul în care te-ai gândit cum să rupi gura târgului la vreo nuntă!) până la diamante naturale sau artificiale, perle autentice sau de cultură, pietre prețioase. Modelele sunt mai degrabă orientale, destul de diferite, deci, ca gust, de cele europene.
Dacă vrei să cumperi aur nu-ți recomand s-o faci aici, întrucât negustorii trag de tine din toate părțile, te înnebunesc cu vorbăria lor, bat repede în calculatoarele lor de buzunar și nu înțelegi nimic din engleza stricată pe care o vorbesc. Cel mai bine ar fi să mergi în locuri ‘’safe”, unde poți vedea și negocia în tihnă și apoi alege în cunoștință de cauză. În finalul acestui articol îți voi comunica numele și numărul de telefon al unui ghid local, româncă de origine, care te va îndruma și îți va da orice pont de care ai nevoie pentru a face un târg bun.
Piața de Mirodenii
Se află foarte aproape de Piața de Aur și îți oferă o varietate și diversitate asemănătoare celei din bazarul turcesc de mirodenii, dacă ai fost vreodată acolo. Dacă ajungi aici și vrei să cumperi, nu uita să te tocmești – lucru valabil și pentru piața de aur – pentru că poți obține un discount semnificativ. Piper, dafin, scorțișoară, mii de ceaiuri, unele complet necunoscute, altele care se găsesc și prin magazinele noastre, te vor pune în încurcătura de a opta pentru ceva anume. Dintre toate poate că ar merita să cumperi șofran, așa cum am făcut eu, mirodenia cea mai scumpă din lume și probabil cea mai prețuită de către bucătari. Fiecare stigmat al florii se culege cu mâna, unul după altul, de aceea este și cea mai contrafăcută, falsurile umplând piețele lumii. Pentru un singur kilogram este nevoie de 250.000 de flori! Are o aromă fină care se degajă la contactul cu un ingredient cald, continuând să emane efluvii chiar ore mai târziu. Negustorii știu că turiștii cumpără în proporție de 90% șofran, așa că aproape te vor trage în dughenele lor și-ți vor prezenta fel de fel de variante și felurite prețuri. Nu uita: negociază!
Abu Dhabi
Este un opțional ”obligatoriu”, dacă mi se permite expresia, dar dacă ajungi la Dubai, negreșit trebuie să vizitezi și Abu Dhabi-ul. Este capitala Emiratelor, pe locul 2 ca mărime după Dubai și într-o extraordinară expansiune după ce au fost descoperite zăcămintele de țiței considerate a fi a treia parte din rezerva mondială.
Vei vedea aici clădiri înalte și absolut impozante, sedii de office-uri și hoteluri sofisticate, sedii administrative sau financiare, Marea Moschee Sheikh Zayed, Heritage Village, Parcul de distracții Ferrari World și vei putea vizita faleza.
Cel mai important obiectiv de aici este Marea Moschee a lui Sheikh Zayed, considerată de turiștii de pretutindeni din lume pe locul 2 ca frumusețe și spectaculozitate. Aici au voie să intre și nemusulmanii sub condiția de a respecta dress-code-ul țărilor musulmane. Femeile trebuie să aibă corpul și capul acoperit. Atenție, nici pielea brațelelor nu trebuie lăsată la vedere, în caz contrar nu ți se va permite intrarea. N-o lua prea în tragic dacă nu ești îmbrăcat, pentru că poți închiria, la cerere, hainele potrivite, chiar de acolo.
Este o construcție cu adevărat impresionantă, care adună se pare, peste 100.000 de vizitatori săptămânal. Vei fi, probabil, copleșit de albul sidefiu al marmurei din care este făcută construcția, de frumusețea covoarelor, de candelabrele gigantice executate din splendide cristale Swarovsky, totul fiind placat cu aur de 24 de carate. Personal am fost absolut sedusă de tehnica numită ”pietra dura” prin care au fost decorați pereții, podelele, pilonii de susținere, tehnică prin care, pietrele de diferite culori sunt tăiate, șlefuite și potrivite în așa fel încât să se obțină imagini. Acestea sunt de o uluitoare frumusețe și o execuție plină de acuratețe, părând pictate!
În mod evident, la Dubai, mall-urile și zonele de shopping sunt obiective turistice în sine. Pentru detalii care te vor ajuta să ai o călătorie reușită la Dubai, citește și articolul Vacanță la Dubai? Iată un mini-ghid de care sigur ai nevoie!
Pentru faptul că am avut o călătorie lină, fără nici cel mai mic incident, profitabilă sub absolut toate aspectele și plină de ponturi utile fără de care n-aș fi economisit timp, bani și n-aș fi dobândit amintiri trainice, trebuie să-i mulțumesc Luminiței Matei, directoarea agenției Ecovoyage Tour (tel fix: 031. 801. 90. 10, mobil 0766938974) www.ecovoyage.ro de la care întotdeauna am cumpărat pachete turistice la cele mai bune prețuri pe care le-am putut găsi. Tot domnia-sa m-a pus în legătură cu Adriana Alexandra, manager de agenție de turism și ghid de turism în Dubai, o româncă ale cărei sfaturi mi-au fost de un mare ajutor. Prin Adriana Alexandra am achiziționat excursiile opționale în Dubai, Abu Dhabi și împrejurimi la prețuri excelente și în niște condiții excelente.
Adriana răspunde pe WhatsApp celor care îi solicită îndrumarea, la numărul de telefon 00971.502. 848. 754.
În articolul Vacanță la Dubai? Iată aici un mini-ghid de care sigur ai nevoie! publicat pe Aqui Ahora aici, primești informații despre shopping, deplasarea prin Dubai, moneda locală, etc.
Articol scris de Adriana Caranfil