„Faptul că atunci când ești bătrân trebuie să fii automat și bolnav, a devenit unanim acceptat în societatea noastră, deoarece pare să fie parte a programului speciei noastre și deci imposibil de evitat!
Dar țineți minte! Îmbătrânirea poate fi stopată și poate chiar deveni reversibilă. Este vestea bună pe care am certitudinea că o vor aduce cercetările din viitorul imediat apropiat, pentru că de fapt, din punctul meu de vedere schimbările adeseori dramatice înregistrate odată cu bătrânețea nu sunt fiziologice, ci mai degrabă accidentale, produse ale propriei noastre neglijențe și ignoranțe. De multe ori, simpla deficiență a unei vitamine sau a unui antioxidant sunt răspunzătoare pentru o stare de degenerare – susține cercetător Ștefan Manea, premiat internațional pentru nenumărate brevete de invenții în domeniul suplimentelor alimentare pentru sănătate.
Îmbătrânirea este cauzată de radicalii liberi
Studiile de biochimie și biologie moleculară arată că îmbătrânirea este cauzată în cea mai mare parte de oxidanți, acei radicali liberi cum îi cunoaște toată lumea. Pentru că marea majoritate a populațiilor lumii îndeosebi ai celei foarte industrializate introduce cantități inadecvate prin intermediul hranei, apare deteriorarea ființei și bolile specifice bătrâneții, ceea ce înseamnă costuri ridicate pentru sistemele de sănătate din întreaga lume.
Suntem responsabili într-o mare măsură dacă bătrânețea noastră e frumoasă, pentru că, de fapt, procesul de îmbătrânire este total legat de stilul de viață. Iar felul în care arată aceasta este legat, la rândul său, de alegerile noastre – accentuează cercetător Ștefan Manea și adaugă:
Să nu credeți ce se spune despre senilitate!
Este o tragedie când, odată cu înaintarea în vârstă oamenii obțin diagnosticul de senilitate, demență senilă, Alzheimer, care sună ca o condamnare, când de fapt, facultățile lor mintale ar putea fi păstrate sau redobândite cu ajutorul unor vitamine, plante medicinale sau prin dieta alimentară.
Mintea nu trebuie să decadă, iar memoria nu trebuie să se afle în declin și vreau ca românii să știe că se poate acționa de timpuriu pentru a contracara dezintegrarea creierului generată de radicalii liberi și se poate preveni și redobândi acuitatea mentală.
De ce e creierul cu precădere vulnerabil la senilitate?
Iată o întrebare bună pentru care vă mulțumesc, pentru că m-a preocupat și mă preocupă: pentru că e bogat în grăsimi polinesaturate care se oxidează ușor! El este o uzină care funcționează mai ales cu oxigen, consumând a cincea parte din acest gaz indispensabil vieții. Deoarece celulele creierului conțin mari cantități de fier care generează formarea radicalilor liberi și puțini antioxidanți produși intern, amestecul periculos slăbește memoria și permite insinuarea tulburărilor cerebrale degenerative. Mecanismul biochimic e foarte complex dar eu am redat varianta scurtă, pe înțelesul tuturor.
Ce putem face pentru a stopa deteriorarea capacităților mintale
Sigur că cel mai important este ceea ce facem noi înșine pentru propria sănătate. Iată câteva gesturi simple:
Luați suficientă vitamina B12: peste 20% dintre oamenii de peste 60 de ani prezintă o deficiență de vitamina B12, care dacă nu e corectată declanșează senilitatea. Pierderea echilibrului, a sensibilității pielii, slăbirea mușchilor, incontinență, pierderea vederii, sunt simptome care indică lipsa acestei vitamine importante care se regăsește în ouă fierte, iaurt, mușchi de vită, somon, scoici, creveți, ficat de vițel, etc. Problema e că atunci când vine prin intermediul alimentelor este necesar să poată fi absorbită pentru a ajunge la sistemul nostru neurologic. Acest mecanism este deteriorat dacă avem o gastrită atrofică, de exemplu. Trebuie ca medicul să constate dacă vă lipsește această vitamină, iar dacă răspunsul e pozitiv, luând vitamina B 12 – fie pastile, fie injectabil – si veți obține îmbunătățiri ale problemelor neurologice. Cu cât se intervine mai repede cu atât tratamentul este mai eficace.
Mâncați usturoi! Japonezii au demonstrat că elementele constitutive ale usturoiului protejează neuronii de deteriorare și acționează ca factori de creștere pentru stimularea ramificațiilor celulelor cerebrale. Pentru a beneficia de capacitățile incredibile ale acestui aliment consumați-l însă corect, așa cum am recomandat într-un interviu anterior. (Nota redacției – Citește articolul De ce nu pun țăranii sare-n mujdei? – publicat pe site-ul AQUI AHORA aici.
Luați Larvalbina, un produs care îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi de memorare, mărind performanţele cognitive în perioadele de efort intelectual intens și influenţând pozitiv activitatea sistemului nervos. Susține sănătatea creierului mai ales la persoanele în vârstă. Este un produs remarcabil, care revigorează întreg trupul și trezește la viață funcțiile sexuale adormite, așa cum am explicat într-un interviu anterior, acordat site-ului dvs.” (Nota redacției – Citește articolul De când n-ai mai făcut sex? Află acum despre tratamentul natural ajutător, publicat pe site-ul AQUI AHORA aici.
Larvalbina poate fi cumpărată de la farmaciile HOFIGAL din toată țara sau poate fi comandată online chiar acum:
Interviu realizat de Adriana Caranfil