Ingredientele sunt puţine: lapte, miere, vanilie, curcuma, ulei de migdale.
Faima băuturii “Golden milk” a trecut de multă vreme graniţele Indiei şi s-a răspândit în întreaga lume datorită calităţilor sale energetice şi terapeutice. Bogată în antioxidanţi, amestecul îşi datorează numele culorii sale, marcă a curcumei prezentă de secole în medicina populară asiatică şi parte a reţetelor Ayurveda.
Cum se pregăteşte laptele de aur?
Mai întâi trebuie să pregătim pasta de curcuma, într-o cantitate mai mare decât cea necesară zilnic, apoi o vom păstra în frigider, într-un borcan, şi vom folosi de câte ori e nevoie.
Nu o vom conserva mai mult de 30 de zile.
Avem nevoie de 50 grame de curcuma şi 120 ml apă naturală, le punem într-o crăticioară şi încălzim, amestecând, până când se formează o pastă. Această pastă reprezintă baza preparatului.
Pentru o cană de lapte de aur vom încălzi bine o cană de lapte vegetal, de orez de preferință, la care vom adăuga o linguriţă de pastă de curcuma. Nu fierbem, doar aducem la temperatură înaltă.
Se stinge focul, se toarnă în cană şi se adaugă o linguriţă de miere de albine şi una de ulei de migdale. Amestecăm şi adăugăm un pic de vanilie.
Maeştrii yoga ne sfătuiesc să ţinem cure de minim 40 de zile, o cană pe zi.
Beneficiile laptelui de aur
- reduce inflamaţiile articulaţiilor, fiind recomandată persoanelor cu dureri de spate, cu probleme la coloana vertebrală sau cu dureri musculare;
- curăță ficatul, stimulează digestia şi dezintoxică organismul;
- combate problemele respiratorii, bolile virale, util pentru cine suferă de sinuzită şi tuse;
- măreşte capacitatea imunitară a organismului, are proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatorii;
- menţine în formă metabolismul, ajutându-ne să ne păstrăm greutatea corporală;
- micşorează nivelul de colesterol în sânge, recomandat persoanelor cu suferinţe cardiovasculare.
Practicanţii de yoga consumă zilnic laptele de aur pentru că ajută la elasticizarea articulaţiilor şi permite menţinerea îndelungată a unor poziţii specifice.
Articol scris de Iuliana Zamfir