Sunt femei care la 40 de ani au intrat deja la menopauză, iar altele la 56 de ani…încă sunt fertile! Cum ar trebui să se descurce o femeie, cu îngrozitoarele bufeuri care uneori se manifestă timp de 5-7-10 ani sau chiar mai mulți? Există remedii naturale pentru acest extrem de neplăcut disconfort? Există o vârstă cronologică anume la care este bine să se instaleze menopauza?
Adresez aceaste întrebări doctorului Iulia Hobeanu, medic specialist la spitalul ”St. Pantelimon” din București, cu competențe și în fitoterapie, care ne ajută să aflăm esențialul despre acest subiect.
Cât de devreme e prea devreme?
”Vârsta la care apare menopauza depinde de bagajul hormonal al fiecărei femei în parte, dar se încadrează, în general, în intervalul 45-55 de ani. În primul rând, trebuie precizat că menopauza reprezintă o stare fiziologică, un fenomen normal care apare aproximativ în jurul vârstei de 50 de ani. Menopauza devine un fenomen patologic, adică anormal, atunci când se instalează prea devreme. Este așa numita menopauză precoce, a cărei instalare se produce înainte de 45 de ani – își începe expunerea interlocutoarea noastră.
Semnele care anunță instalarea menopauzei
Perioada de dinaintea instalării menopauzei se numeşte perimenopauză şi poate avea o durată de la câteva luni până la 4-6 ani, uneori. Printre semnele care o anunță se numără:
- apariţia menstrelor neregulate, la intervale mai mici sau mai mari decât cele obişnuite;
- modificarea fluxului sangvin, în sensul scăderii sau, cel mai des, al creşterii lui;
- apariţia senzaţiei de căldură, aşa-numitele bufeuri, creşterea frecvenţei durerilor de cap – cefalee;
- apariția unei stări de iritabilitate, nervozitate şi apariţia modificărilor cardiace – hipertensiunea arterială.
Infarct, AVC, instalarea obezității sunt doar câteva dintre riscurile unei menopauze timpurii
Statisticile arată că o femeie care intră timpuriu la menopauză are un risc dublu de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral, comparativ cu o femeie a cărei fertilitate apune după vârsta de 47 de ani.
Când menopauza se instalează până în 45 de ani, dispare efectul protector pe care hormonii estrogeni îl au asupra vaselor de sânge şi asupra oaselor, acești hormoni fiind foarte importanţi pentru sănătatea vaselor de sânge. De ce? Pentru că le menţin elasticitatea şi previn depunerile de grăsimi care îngroaşă pereţii arteriali, depuneri care pot duce la infarct ori la accident vascular cerebral.
Aceiaşi hormoni menţin în limite normale nivelul homocisteinei. Dacă nivelul acestui aminoacid creşte, el afectează pereţii vaselor sanguine şi favorizează formarea cheagurilor şi apariţia aterosclerozei.
Interesant este că și în condițiile în care când femeile au aceiaşi factori de risc pentru bolile cardiovasculare cu ai bărbaţilor – fumat, obezitate, istoric familial de afecţiuni cardiovasculare şi nivel crescut al colesterolului „rău” – se menţine efectul protector al estrogenilor!
La cele arătate mai sus adaug remarca următoare: riscul de a dezvolta osteoporoză este mult mai mare în cazul femeilor care intră timpuriu la menopauză. Pierderea densităţii minerale osoase este influenţată în mod direct de scăderea nivelului estrogenilor, ceea ce face ca această boală să înainteze tăcut, deoarece pierderea de masă osoasă apare inițial fără simptome. Persoanele afectate adesea nu știu că au osteoporoză până oasele lor nu devin atât de slabe încât se fracturează brusc, producând o fractură sau o tasare vertebrală neașteptată. Tasarea vertebrală poate fi simțită sau văzută inițial sub formă de dureri severe de spate, pierdere de înălțime, sau deformări ale coloanei vertebrale, cum ar fi postura aplecată. Femeile care intră devreme la menopauză trebuie să meargă la medic pentru a fi luate sub observație medicală și corect îndrumate – accentuează dr. Hobeanu.
Au dreptate femeile când acuză menopauza pentru o îngrășare accentuată? Este un fals clișeu?
Menopauza reprezintă un moment dramatic în schimbările hormonale. Printre altele, crește nivelurile testosteronului liber ceea ce duce la creșterea țesutului adipos visceral, a fenomenului de insulino-rezistență și a sindromului metabolic.
Pe scurt, riscul de a te îngrășa este mai mare, de aceea trebuie să facem sport și să mâncăm mai puțin și mai calitativ! – pledează interlocutoarea noastră.
Bufeurile, un disconfort groaznic! Pot fi combătute cu terapii naturale?
Bufeurile se manifestă ca o senzație de căldură apărută spontan și care nu durează decât 1-2 minute, resimțită în zona feței, gâtului și pieptului, însoțită de transpirații și frisoane. Ele constituie cel mai uzual simptom al menopauzei. Bufeurile pot varia ca număr de la 1-2 pe zi, la 1 pe oră sau mai mult. Se produc mai ales noaptea. În general, persistă timp de peste un an și, în general, dispar după 4-5 ani în aproape toate cazurile. Nu este cunoscută cauza exactă, dar se consideră că modificările în producția de hormoni și de la nivelul hipotalamusului, considerat „termostatul” corpului, care devine mai sensibil la schimbări, chiar și minore, ale temperaturii corporale, ar fi responsabile de apariția acestor bufeuri. Sunt într-adevăr destul de neplăcute și multe femei caută remedii pentru a scăpa de ele printre preferate fiind cele naturiste – explică dr. Iulia Hobeanu.
Există remedii naturale eficiente pentru combaterea bufeurilor?
Există!
Unul dintre cele mai recomandate este uleiul de salvie. Are efect benefic în tulburările ce însoțesc menopauza, diminuează bufeurile și combate transpirația excesivă și produce un efect calmant asupra sistemului nervos. În timp ce ajută la menținerea glucozei din sânge la valori normale, contribuie și la reglarea și normalizarea tensiunii arteriale.
De asemenea, acizii grași din compoziția semințelor de in sunt foarte benefici pentru femeile aflate la vârsta menopauzei. Aceștia previn dezvoltarea bolilor cardiace, reduc inflamațiile și țin sub control simptomele menopauzei. Lignanii vegetali conținuți de uleiul de in acționează asemenea estrogenului, contracarând scăderea nivelului acestui hormon produsă de menopauză.
Nu în ultimul rând, gemoderivatul din mlădițe de rozmarin, produs cu valoare biologică complexă, este capabil să regleze unele disfuncții endocrine legate de menopauză, reduce iritabilitatea, are efect tonifiant general. Este recomadată asocierea cu gemoderivatul din mlădițe de mur și a mugurilor de stejari.
Te afli la doar câteva click-uri distanță de aceste produse:
________________________________________________
Vrei să adopți un stil de viață sănătos, să fii la adăpost de bolile grave ale civilizației?
Vrei să începi chiar de azi și nu știi cum?
Comandă cea mai recentă apariție editorială ”Secrete pentru o viață fără cancer”, în care cercetătorul Ștefan Manea, personalitate de primă mărime a fitoterapiei românești, te ghidează pas cu pas!
Doar 19 lei sau gratis la o comandă de 200 lei de pe site-ul HOFIGAL!
Intră aici http://www.hofigal.eu/secrete-pentru-o-viata-fara-cancer-291.html și comandă acum!
Interviu realizat de Adriana Caranfil