Lucrurile erau simple înainte, ţărăncile ştiau să facă bunătăţi din te miri ce, iar hrana era mai sănătoasă. Se foloseau ingrediente naturale, verdeţuri din grădină şi se consuma carne de la animalele crescute în ogradă.
Laptele, ouăle, ciorbele de orice fel şi mămăliga erau pe mesele tuturor. Mai nimic nu se arunca, se inventau feluri de mâncare astfel încât să se folosească şi ce nu fusese consumat cu o zi înainte.
În concepţia ţăranilor şi nu numai, “e păcat în faţa lui Dumnezeu” să arunci mâncarea. Puriceii sunt o astfel de reţetă, potrivită pentru serile răcoroase, e consistentă şi se prepară numaidecât.
Cum se fac puriceii din mămăligă
E nevoie de o bucată zdravănă de mămăligă rece, rămasă din ajun, de câteva ouă şi de nişte brânză telemea.
Se pune puţin ulei la încins într-o tigaie, apoi se mărunţeşte mămăliga deasupra, se fărâmiţează strivind-o între degete şi eliberând bucăţelele aurii. Se amestecă, astfel încât să se prăjească lejer şi uniform.
Între timp batem ouăle ca pentru omletă, cu un praf de sare şi turnăm deasupra, continuând să amestecăm.
Când ouăle bătute încep să se închege, adăugăm telemeaua rasă, mai lăsăm un pic pe foc şi e totul gata.
Dacă mai e şi o ceapă roşie alături, cu atât mai bine, combinaţia e perfectă.
Încercaţi, măcar pentru a păstra viu sufletul ţărănesc de care ne e atât de dor uneori.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Sursa foto: Russenart Communications