Orezul e un aliment complet, hrănitor, bogat în vitamine, în fier şi potasiu. Ne dăruieşte energie fără colesterol, ajută la buna funcţionarea a inimii şi aduce beneficii sistemului digestiv.
Frumuseţea e că poate fi gătit în nenumărate moduri, îmbogăţit prin legume, verdeţuri, peşte, carne. Rezultatul nu face decât să bucure ochiul şi să completeze alimentaţia noastră.
Iată o reţetă pentru 4 persoane:
- 300 gr de orez
- 1 litru de zeamă de supă
- o ceapă mică
- două mâini de boabe proaspete de mazăre
- un morcov
- un dovlecel
- o roşie nu foarte coaptă
- brânză rasă
Mod de preparare:
Se pregăteşte zeama de supă, între timp se taie ceapa şi se înmoaie la foc minim, într-o cratiţă cu unt. Se taie în pătrăţele mici dovlecelul, morcovul în fâşii, iar roşia, din care am eliminat seminţele, se taie felii subţiri. Orezul se uneşte cu ceapa şi, amestecând mereu, se adaugă treptat câte un polonic de zeamă de supă. Se adaugă pe măsură ce orezul absoarbe lichidul. Se opreşte focul atunci când orezul este fiert – dar nu prea tare – se adaugă bucăţelele de dovlecel şi de morcov, mazărea şi roşia.
Toate crude. Amestecate în orez fierbinte, se vor înmuia niţel, păstrând totodată toate elementele nutriţionale. Se presară brânză rasă deasupra!
Simplu, rapid, hrănitor şi sănătos!
Articol scris de Liliana Angheluță