Nici o relație nu este perfectă în sfera personală sau de afaceri.
O relație bună te face să te simți în siguranță și respectat, iar una extraordinară este aceea în care te vei simți liber să fii tu însuți.
Pe de cealaltă parte a monedei sunt relațiile toxice – cea în care te simți uscat, epuizat, și, uneori, chiar îndurerat.
Cum recunoști că te afli într-o relație toxică?
- Celălalt doar ia de la tine: atenție, susținere, suport.
Îți povestește ore întregi cât de nenorocit e șeful, colegul, vărul îndepărtat și tu trebuie să asculți această placă de fiecare dată. Dar nu dă nimic la schimb. Nu-l interesează micile tale probleme de peste zi și nici dramele care-ți bântuie mintea. Prin nerăbdarea de a te pune permanent la curent cu propriile-i probleme îți arată că, de fapt, nu e câtuși de puțin interesat de ceea ce ai tu de spus. Și nici de tine în ultimă instanță.
- Te simți secătuit din punct de vedere emoțional, în loc să fii productiv și plin de idei. În plus, persoana respectivă nu-ți transmite încredere.
- Când sunteți împreună se creează automat o atmosferă ostilă care te face să te simți profund nesigur.
- Prea mult narcisism. Dacă singurul obiect al adorației celuilalt este el însuși, fugi cât de țin picioarele.
- Nu aveți o comunicare reală, ci mai mult un schimb de critici și tăceri ostile.
- Celălalt te face să te simți lipsit de merite. Nevrednic. Ca atare ești în culpă dacă emiți drepturi sau ceva ce-ți dorești să ai sau să fii.
- Evidențiază mereu aspectele tale negative, lucrurile care nu ți-au ieșit așa cum trebuia, insuccesele și stările proaste. Ceea ce te face să te simți și mai nesigur.
Deoarece relațiile și sănătatea îți influențează destinul, încearcă să identifici la timp semnele care o caracterizează și pe care le-am înșirat mai sus și ia în considerare s-o închei.
Altfel, te poate costa timp, energie și pierderea respectului de sine, piatră de temelie în contrucția ta personală.
Articol scris de Mara Ivan