”Vai de mine, păi îmi lasă gura apă numai dacă scriu reţeta, io fac tortul ăsta la sărbători mari, mai ales când e vremea cireşelor, dar se poate face şi când nu le mai găsim, cu boabe din dulceaţă.
De fapt, mamă, asta e varianta mai uşoară a faimosului tort nemţesc, doar că eu îl fac mai repede, nu e nevoie de coacere şi are mai puţine calorii – zice tanti Nuți după ce îmi pune în față o felie de tort, pe o farfurie frumos pictată de mână dintr-un serviciu de porțelan albastru pe care-l are de la cununia ei cu Gicu, și din care i-au mai rămas doar câteva farfurii pentru desert.
De ce ai nevoie pentru tortul Pădurea Neagră
Vezi ce ai prin cămară, dar mai bine citește cu atenție ce-ți trebuie, fugi repede la supermarket și ia ce-ți lipsește și pune-te pe treabă, fato! Dacă știi să faci așa scofeturi nu te mai părăsește iubitul tău în veci, că doar nici câinele nu pleacă de la măcelărie, am dreptate, nu? – punctează cu aplomb tanti Nuți, în timp ce mestecând încă din felia gustoasă îmi notez cu scrupulozitate varianta ușoară a unui desert cu rezonanțe artistocrate.
- 200 grame biscuiţi cu cacao
- o lingură cu lapte
- 200 grame brânză de vaci dietetică
- 60 grame unt
- 50 grame zahăr pudră
- 150 grame brânză gen Philadelphia
- gelatină
- 200 grame frişcă
- 20 – 30 cireşe zaharisite
- câteva cireşe proaspete pentru ornat
Paşii de urmat:
Îs patru nu mai mulți, dar îi urmezi întocmai și succesul e garantat – decretează tanti Nuți în timp ce ridică și îndoaie câte un deget, pentru fiecare pas pe care-l descrie:
- rupi biscuiţii într-un vas, adaugi untul topit Iuliană, şi mixezi ca să obţiii o pulbere de biscuiţi care se aşează, presând, în forma de tort în care am pus în prealabil hârtie de copt. Stratul ăsta de-l faci, e baza tortului. După aia, pui forma la frigider.
- într-un castron amesteci brânza de vaci cu brânza Philadelphia și cu zahărul pudră. Apoi pui gelatina pe care ai topit-o mai înainte la foc cu două linguri de lapte şi mixezi totul. Vezi să amesteci bine și totul să fie omogen. La urmă, ușor, cu grijă, adaugi frişca.
- Peste baza de biscuiţi se presoară o mână de cireşe pe care, în prealabil, le-ai fiert rapid în puţină apă cu zahăr, până spre caramelizare. Poți să le scoți sâmburii sau poți să le lași întregi. Apoi adaugi o parte din crema, iarăşi cireşe însiropate, iarăşi cremă.
- Dai forma la rece cel puţin 12 ore. Înainte de a servi decorezi cu frișcă sau ce vrei tu, dar nu uita să pui și niște cireşe proaspete și puțină ciocolată rasă.”
Vrei să urmezi și alte rețete de-ale lui tanti Nuți? Citește și Din rețetele lui tanti Nuți – parfait de cafea ness, publicat aici și Din rețete lui tanti Nuți: pâine de casă cu făinuri sănătoase, negrilică și merișoare, publicat aici.
A consemnat direct de la tanti Nuți, Iuliana Zamfir