De ce mănâncă românii slănina cu ceapă?

Banner Film Experience

ceapa-slanaMă gândesc câteodată că intuițiile fabuloase ale oamenilor de demult sunt dovada vie că civilizații inteligente au trăit înaintea noastră –  spune cercetător Ștefan Manea  – altfel nu-mi explic cum este posibil ca știința să descopere abia acum ceea ce oamenii au știut din timpuri imemoriale.

Țăranul român, de exemplu! A avut mereu un instinct perfect și a știut ce să aleagă și să combine din natură, așa încât să obțină maxime beneficii pentru sănătate.

Ardelenii mănâncă șuncă numai după ce sparg – eventual cu pumnul – o ceapă, de preferință roșie. Și foarte bine fac! Ceapa crudă, nu cea fiartă, conține niște enzime și fitochimicale care contribuie la arderea completă a grăsimilor din alimentul cu care este asociată!

Ea înnobilează semnificativ orice mâncare datorită unei bogății extraordinare de vitamine și minerale. Gândiți-vă numai la faptul că are calorii aproape de 0, întrucât la 100 de grame de ceapă crudă abia daca avem vreo 30!

Prin urmare, nu e nici un păcat să mănânci slănină cu ceapă, mai ales dacă o faci cu moderație, păcatul este să NU pui ceapă multă lângă ea – conchide inginer chimist Ștefan Manea, persoana în viață cu cele mai multe invenții, 121 la număr, din Europa .

Articol scris de Adriana Caranfil / Sursa foto: denisuca.com

 

 

 

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. blablabla says:

  “De ce mănâncă românii slănina cu ceapă?”
  Tot asa o mananca si maghiarii, romanii nu au inventat nimic si nici maghiarii! O manaca si unii si altii, pentru ca le place! Simplu!

 2. Goleanu Anisoara says:

  Batranii nostri de la tara nu aveau multa carte,poate chiar deloc,dar stiau multe lucruri bune, transmise prin viu grai din generatie in generatie.Mancau slanina cu ceapa si traiau mult, in sanatate.Si beau si-o gura de palinca! In familia mea,multi au trait 80 de ani si chiar peste,mama mea are 90 de ani si e inca bine ,cu mintea intreaga.N-au mancat carne decat la sarbatori,sau cand au avut,taiau porc si faceau jumeri, mancau ceapa verde de pe strat cu mamaliga rece,turte facute pe plita,untura era grasimea folosita la mancaruri. Cred ca MODERATIA era importanta pentru ei si, pentru noi ar trebui sa fie.Multe legume,fasole,varza , mai ales murata, cartofi fierti sau copti in spuza,acestea constituiau hrana lor. In zilele noastre, avem multe variante de hrana, gasim de toate in magazine,tot timpul anului si avem, de unde alege alimente sanatoase,de viata lunga.Putina grija ,sa citim ce scrie pe eticheta si apoi sa mancam produsul.Musai!

 3. ghelbere elena says:

  Imi place la nebunie sa mananc slaninuta cu ceapa cu conditia sa fie slanina preparata in gospodariile taranesti nu cea cumparata dintr-un magazin.

 4. (puiu)barbalata mirela says:

  Si mie imi place slanina cu ceapa sau usturoi dar mananc moderat pt ca, mie nu imi prieste foarte tare. Mai depinde si de modul cum este preparata…si cum eu nu fac asa ceva…..mananc la vreo ruda, deci ocazional.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine + three =